Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 01.07.2017.
18:18
blic.rs A

NATO: Prava istina je - Srbija mnogo više sarađuje sa nama nego sa Rusima

Jedan od zvaničnika NATO-a, koji je zadužen za Zapadni Balkan, rekao je za "Blic" da je povratak stranih boraca mahom iz Sirije i Iraka jedan od najvećih problema sa kojima se region suočava.

Reuters
Aleksandar Vučić i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg (Foto: Arhiva)

NATO ne vrši pritisak na Srbiju

- Najveći problem sa kojim se suočavate jeste povratak stranih boraca, mahom iz Sirije i Iraka, koji su tamo obučeni, možda i radikalizovani. Uz to, tu su i trgovina ljudima, narkoticima, oružjem. Jedino rešenje tih problema je saradnja policije i obaveštajnih službi zemalja Zapadnog Balkana, koja nažalost nije na onom nivou poput onog u evropskim zemljama - izjavio je zvaničnik NATO-a za "Blic".

Što se tiče saradnje Srbije i NATO-a, "Blicu" je rečeno da je to "kvalitetan partnerski odnos", kao i da Alijansa ne vrši nikakav pritisak na Srbiju da postane njena članica.

- Vi to ne želite, i niste mogli da budete jasniji po tom pitanju. Mi to poštujemo i razumemo. NATO mora da se postavi kao faktor koji se pita na Balkanu, jer je od devedesetih godina prošlog veka bilo dosta teških događaja. Zapadni Balkan je od ključne važnosti za NATO, to je jasno. Sarađujemo odlično sa Beogradom, gde imamo kancelariju - rekao je predstavnik NATO-a.

Stalno slušamo o "Slovenskom bratstvu"...

Na pitanje koliki je opseg vojnih vežbi Srbije i NATO-a, on kaže da je to "daleko više nego sa Rusijom".

- Mi sa Srbijom imamo izvanrednu saradnju. Sprovodimo veliki broj vežbi, što srpska javnost nažalost ne zna. Stalno čitamo i slušamo o saradnji sa Rusima, "Slovenskom bratstvu" (vojna vežba)… Da me ne razumete pogrešno, mi se ne mešamo, vi ste neutralni i to je vaše pravo, ali isto tako treba da znate da je prava priča sledeća: Srbija vojno i ekonomski sarađuje daleko više sa NATO-om i EU, nego sa Rusijom.

Na pitanje o nezaobilaznom statusu Kosova, kao i snagama Kfora u južnoj srpskoj pokrajini, on kaže:

- Ne priznaju sve članice NATO-a Kosovo. To je pojedinačno pitanje za svaku od 29 zemalja-članica, ali se svi slažu da Kosovo mora biti bezbedan region koji ne ugrožava mir na Balkanu. Nedavno sam posetio Kosovo, i video da Srbi na severu vole što je Kfor tu, imaju poverenja u njih - ističe zvaničnik.

POVEZANE VESTI

Subota 01.07.2017. 22:35
Jesi ti došao da dižrš teniju-ruku za bravu i napoljeeeeee!!!!!!!!!!!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online