Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 28.06.2017.
21:59
telegraf.rs, Vestionline A

Lazanski: Ne može neko bez kvalifikacija da komentariše novog ministra odbrane

Lazanski je komentarisao izjavu Aleksandra Radića da je postavljenje Vulina na mesto ministra odbrane "poniženje", jer nije služio vojni rok.

A. Čukić
Miroslav Lazanski "na strani" Aleksandra Vulina

Na činjenicu da budući ministar odbrane Aleksandar Vulin nije išao u vojsku neki ne gledaju blagonaklono, a među njima je i vojni analitičar Aleksandar Radić.

Govoreći o Aleksandru Vulinu kao ministru odbrane, on je gostujući na jednoj televiziji izjavio da je u pitanju "poniženje", jer budući ministar nije služio vojni rok.

Prema rečima Miroslava Lazanskog, ratnog izveštača i vojnog analitičara, činjenica je da Srbija već nekoliko godina nema obavezno služenje vojske.

- U svim zemljama u kojima nije obavezno služenje vojnog roka ovakva vest uopšte ne bi uopšte zavređivala pažnju medija. Iako konzervativni deo Srbije voli da ima ministra odbrane koji ima vojni rok, nepobitna činjenica je da čak šest američkih ministara odbrane nije išlo u vojsku. Trenutni ministri Italije, Nemačke, Španije i Francuske nisu služili vojni rok i to ih ne sprečava da uspešno rukovode ministarstvima odbrane. Aleksandar Vulin se dokazao kao ministar rada, zapošljavanja i socijalne politike, kada je Srbija postala glavna vest u svim svetskim medijima, zbog svog odličnog odnosa prema migrantskoj krizi, tako da je njegova menadžerska sposobnost ono što se računa i što je najbitnije za bilo koje ministarstvo - smatra Lazanski.

Lazanski smatra da je Radićeva izjava politizacija cele priče, jer svako ko daje određene izjave o nekome, mora da bude jako dobro kvalifikovan u svojoj oblasti, ne samo formalno nego i na drugi način, da bi bio argumentovan i da ima tu vrstu kompetencije.

- Ne može neko ko nema kvalifikacije da komentariše novog ministra odbrane. Neko ko hoće da diskutuje o tome, mora da ima neko formalno obrazovanje, kao i iskustvo u toj oblasti, da bi njegovi argumenti bili validni. Zato je ovo potpuno nerelevantna izjava, koja nema nikakvu težinu - poručio je on.

Govoreći o izjavama da Vojska Srbije kupuje naoružanje koje joj nije preko potrebno, Lazanski navodi da Vojska kupuje ono što je operativnim planom razvoja i eventualnim procenama razvoja situacije oko nas potrebno.

- Kako može da zna šta je potrebno, neko ko nije član Generalštaba? - pitao je Lazanski.

Lazanski smatra da Sajam naoružanja nikako nije lokalnog karaktera, jer je došlo više od 40 stranih izlagača, uključujući i kinesku vojnu industriju.

- Sajam je nešto što Srbiji treba. A činjenica da su najveći štandovi bili domaći, je logična jer je Srbija domaćin. Svaki sajam u svetu je pre svega sajam domaće industrije. Vojni sajam je izložba njenih vojnih dostignuća u oblasti namenske industrije, a onda i drugih država. SDPR je najzastupljeniji na sajmu jer je ovo Srbija, a ne Singapur. Nabavka hrvatskog naoružanja može da se shvati kao pretnja Srbiji, onda je i rumunsko naoružavanje sa F-16 isto kao pretnja Srbiji. Šta to znači, može da se protumači? Ja mogu da uzmem nož i da kažem da ću da ubodem prvog komšiju, a mogu i da odsečem krišku hleba i da odnesem tom komšiji. To su pogrešni pristupi. Oružje samo po sebi ne određuje svoju namenu, već onaj koji ga koristi - rekao je Lazanski o sistemu "Šumadija" i tome da li je pretnja državama u regionu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online