Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 28.06.2017.
10:36
Vestionline, Tanjug A

Brnabić: Biće povećanje plata

Mandatarka Ana Brnabić predstavila je ekspoze poslanicima i kandidate za članove buduće vlade. Jedini poslanik vladajuće koalicije Dragan Marković Palma nije ustao i aplaudirao.

Tanjug
Ana Brnabić izlaže ekspoze

Mandatarka Ana Brnabić počela je da izlaže svoj ekspoze navodeći da je važno da se utvrde ciljevi vlade u narednom periodu, da se usaglase prioriteti i napravi društveni dogovor da bi Srbija došla u red uspešnih zemalja.

- Sigurna sam da će vlada imati rezultate o koje ni oni koji su me osporavali neće moći da se ogluše - rekla je Brnabić.

Digitalizacija je jedan prioriteta nove vlade, rekla je mandatarka u svom ekspozeu i istakla da je ona prilika da zaustavimo odliv mozgova i da čak preokrenemo taj proces.

Digitalizacija - prvi prioritet

Tanjug

- Digitalizacija će fundamentalno promeniti naše živote, a Srbija je spremna da predvodi ceo region napred u ovoj oblasti, jer će proces digitalizacije poboljšati standard građana, otvoriti nova radna mesta i unaprediti razvoj - kazala je Brnabić.

Ona je istakla da je njena misija modernizacija Srbije u svim oblastima društva, a da će digitalizacija i obrazovanje biti u vrhu njenih prioriteta.

- Čast je služiti Srbiji kako bi se ona menjala na bolje - kazala je Brnabić.

Ona je rekla da će podsticati konstruktivnu kritiku i da će redovno obaveštavati javnost o svom radu.

Takođe je rekla da će, uprkos uvredama koje već dobija, ponosno raditi svoj posao.

Drugi prioritet: Biće povećanje plata

- Naš cilj je da do 2019. godine deficit države bude ispod jedan odsto, a sa daljim rastom BDP planiramo da nivo javnog duga spustimo ispod 60 odsto BDP, što bi stvorilo uslove za povećanje plata i penzija i prevremeno otplaćivanje kredita - rekla je Brnabić.

- Planiramo povećanje plata u javnom sektoru, ali i da trošimo samo onoliko koliko imamo - poručila je Brbabić.

- Državna kasa je u dobrom stanju, inflacija je u planiranim granicama, zatičemo suficit u budžetu, imamo trend smanjenja javnog duga i deficita platnog bilansa. Nijedna vlada u poseldnjih 10 godina nije započela mandat sa tako dobrim stanjem u budžetu - kazala je mandatarka.

Spas od bankrota

Mandatarka Brnabić ukazala je da je vlada Aleksandra Vučića uspela da zaustavi bankrot države, od kojeg su nas delila svega tri meseca, uspela da konsoludije budžet i smanjji deficit sa kojima su se ranije vlade neuspešno borile, i popravljen je rejting na Duing biznis listi, gde smo na 47 od 190 zemalja sveta.

O Evropskoj uniji

Ana Brnabić je podsetila da je Srbija 2014. započela pregovore sa EU o članstvu, u kojima je otvorila 10 pregovaračkih poglavlja.

- Stub dijaloga predstavlja nacionalni konvent za EU, koji okuplja više od 700 organizacija civilnog društva, što potvrđuje da je uspostavljen široki koncenzus društva - rekla je Brnabić.

Tanjug
Ana Brnabić izlaže ekspoze

Obrazovanje - treći prioritet

- Obrazovanje će, posle digitalizacije, biti drugi najvažniji prioritet vlade - poručila je Ana Brnabić.

- Radićemo na tome da promenimo način razmišljanja koji sputava kreativnost, da mlade navedemo da ne odustanu na prvoj prepreci, da veruju u sebe i idu u susret ambicijama. Negovaćemo preduzentički duh kod mladih, što ne znaci da svi mladi treba da budu preduzetnici - rekla je Brnabić.

Mandatarka je ocenila da Srbija ima šansu da nadoknadi zaostajanje i uhvati priključak sa razvijenim svetom. Promene su neminovne i nezaustavljive. Samo pobednička društva idu u susret promenama, poručila je ona.

Podsticaji za filmsku industriju

Brnabić je rekla da je cilj da broj turista sa 2,7 miliona u 2016. godini poveća na 3,7 u 2020. godini. Posebno je istakla važnost razvoja kongresnog turizma, kao i činjenicu da se strani filmovi i serije snimaju u Srbiji. Ona je najavila podsticaje za filmsku industriju.

- Daću sve od sebe da u mandatu ove vlade budu konačno završeni Narodni muzej i Muzej savremene umetnosti - poručila je mandatarka. Posebno je najavila da će obaveza svih kulturnih institucija biti programi za decu.

Reforma radnog zakonodavstva

- Nastavljamo sa reformom radnog zakonodavstva, da 60.000 zaposlenih preko agencija ima ista prava kao i ostali zaposleni, kao i uvođenje u legalne tokove sezonskih radnika - najavila je Ana Brnabić.

- Veoma sam ponosna koliko smo postigli u zakonodavnom, strateškom i institucionalnom smislu kada je u pitanju zaštita manjina, deca se školuju na 15 jezika. Treba da budemo ponosni na toleranciju i različitosti koji se neguju - rekla je Brnabić.

Mir na Kosovu

- Na veliki praznik Vidovdan, želim da poručim da će Srbija sprovoditi politiku mira i saradnje u regionu. Kada je reč o Kosovu i Metohiji, nastavićemo dijalog o svim suštinskim pitanjima, zahtevati hitno formiranje Zajednice srpskih opština, nastavićemo ekonomsko osnaživanje Srba, radićemo na ukupnom ekonomskom razvoju - rekla je Brnabić.

Ovo su članovi nove Vlade

Ana Brnabić predstavlja poslanicima članove svog kabineta. Najjači aplauz dobio je kandidat za ministra odbrane Aleksandar Vulin.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online