Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 27.06.2017.
14:57
Vestionline, Tanjug A

Zamena lekova može imati negativne posledice

Uvođenje centralizovanih javnih nabavki lekova po INN-u može imati negativne posledice po lečenje obolelih, jer zamena lekova može uticati na njihovo zdravstveno stanje, ukazano je na okruglom stolu Privredne komore Srbije na temu "Zdravstvena politika i javne nabavke lekova na recept-analizi rizika i efekata nabavke po INN-u".

pixabay.com
Ko je odgovoran ako dođe do destabilizacije pacijenta ili ako dođe do pogorašanja bolesti usled zamene leka?

Prof. dr Milica Prostran sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu istakla je da nabavka lekova po INN-u može da predstavi potencijalnu promenu terapije pri svakom ciklusu nabavke.

Ona je kazala da promena terapije može da ima direktne posledice po zdravlje pacijenata, jer povišenje koncentracije leka može prouzrokovati neželjene efekte, a sniženje koncentracije leka može voditi ka pogoršanju bolesti.

Istakla je da ne bi trebalo zamenjivati lekove u određenim indikacijama kako bi se izbegao rizik po pacijente.

- Generalni stav o posebno osetljivim klasama lekova i kategorijama pacijenata je ne menjati lekove - podvukla je dr Prostran.

Ona je ukazala da to pre svega važi za posebno vulnerabilni krug pacijenata, jer posledice zamene generikom jednim drugim mogu biti izazvati neželjene efekte i pogoršanje bolesti.

- Posledice zamene mogu biti veoma ozbiljne po pacijente, mogu izazvati strepnje kod pacijenata zbog različitog imena, boje ili ukusa, a i uputstvo, koje može sadržati različite informacije, može ih zbuniti. Ne može uvek da se dobije informacija od ordinirajućeg lekara da će lek biti zamenjen, jer po našem zakonu oni imaju određen broj pacijenata u toku dana, broj minuta po pacijentu što nije dovjno. Možemo reći da kada su u pitanju lekovi koji se koriste iz posebnih uređaja pacijent nije obučen za aplikaciju tih lekova - objasnila je Prostran.

Upitala je ko je odgovoran ako dođe do destabilizacije pacijenta ili ako dođe do pogorašanja bolesti usled zamene leka, pošto lekari ne znaju da će lek biti zamenjen u apoteci, a farmaeut izdaje u apoteci lek koji je jedini dostupan, koji se nabavlja centralizovanom INN nabavkom.

- Nesporno je da su generički lekovi jeftiniji, zbog niza razloga jer posle završetka patentne zaštite svi proizvođači mogu da uđu u trku pri čemu mogu da koriste podatke originalnog proizvođača. Ušteda koja može da se desi u prvo vreme može da bude zanemarena ili izbrisana troškovima lečenja neželjnih dejstava i troškovima destablizacije pacijenata - upozorila je dr Prostran.

Predsednik Odbora Udruženja za farmaceutsku i medicinsku privredu u PKS Sanda Savić rekla je da je grupacija proizvođača lekova i grupacija nosilaca dozvole za lek PKS veoma znacajna jer čak 4.700 lekova od 6.000 na tržištu u Srbiji proizvode članice ove grupacije, odnosno od ukupno 1.612 koji izdajun na recept 614 proizvode te članice.

- Srbija sasvim sigurno može biti ponosna na svoju farmaceutsku industriju, koja je važan partner i značajan deo zdravstvenogs istema. Svaka promena politike može da utiče na razvoj te industrije, ali i privrede uopšte - upozorila je Savić.

Ona je rekla da bi svaka odluka koja bi se donela mogla bi da donese nesagledive posledice po industriju uopšte, zbog čega je važno da predstavnici te industrije budu uključeni u proces donošenja odluka.

Prema njenim rečima pri donošenju odluke važnih za zdravstveni sistem ne treba gledati samo kroz potrošnju, jer se radi o kompleksnom pitanju.

Zamenik generalnog menadžera PKS Mihailo Vesović podvukao je da se pokazalo da nema dobrih rešenja ako ne postoji konstantno otvoreni dijalog stručne javnosti, privrede i vlade.

Ukazao je da je nivo cena lekova u Srbiji, u poređenju a regionom, veoma niska i regulisana.

Podvukao je i značaj farmaceutske industrije ističući da su prosečne plate u ovom sektoru oko 80 odsto iznad prosecak i da zapošljava oko 5.000 ljudi, te beleži proteklih godina rast od 15 odsto zaposlenih.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online