Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 23.06.2017.
18:03 >> 21:55h
Vestionline A

Inauguracija završena, gosti se razilaze

U Palati Srbije u 18 sati počela je inauguracija Aleksandra Vučića, na kojoj prisustvuju brojni političari i gosti iz sveta kulture, sporta i šoubiznisa.

Tanjug
Aleksandar Vučić sa suprugom

U Palatu Srbija počeli su da pristižu prvi gosti nešto posle 17 časova, a među njima  su Nada Macura, portparolsku Hitne pomoći, Nebojša Čovića, predsednika KK Crvena zvezda i Milenko Grčića, direktora EPS-a.

Obezbeđenje specijalnim senzorima proverava sve automobile kojima se dovoze zvanice do Palate Srbija. Gostima će biti služena vina proizvedena u Srbiji, a gostima će takođe biti služeni isključivo tradicionalni srpski specijaliteti - gibanica, proja, peglana kobasica...

Među gostima je i brat predsednika Srbije Andrej Vučić.

Među gostima su brojne javne ličnosti, pevači, glumci, a među prvima je pristigao folker Haris Džinović, sa svojim prepoznatljivim imidžom - šeširom na glavi. Predsednik Srpskog narodnog veća u Hrvatskoj Milorad Pupovac stigao je na svečanost.

21.30. Gosti svečane inauguracije Aleksandra Vučića polako se razilaze, program je završen, a odlaze sa vrednim poklonima. Za sve njih obezbeđene su knjige o arheološkom nasleđi Srbije, potom fotografije sa večerašnjeg zvaničnog slikanja sa Vučićem i njegovom suprugom Tamarom ispred sale "Podgorica", ali i paketi sa proizvodima sa srpskim pečatom, među kojima su i kolačiće - vanilice.

21.14 Nakon što je prošao kroz sale u kojima su tematski prikazani regioni Srbije, Vučić je obišao srpske vinare čije se vino večeras služilo gostima. On je inače dobar poznavalac vina i kratko se zadržao u razgovoru sa sa svakim vinarom.

20 55 Gosti uživaju u kulturno-umetničkom programu, razgledaju muzejske postavke i goste se srpskim specijalitetima, a posebno se traži zalogaj više gibanice i drugih pita. Naravno, sve to zalivaju domaćom rakijom i srpskim vinima. Predsednik Vučić u pratnji patrijarha Irineja, predsednika RS Milorada Dodika i drugih visokih zvanica obilazi salone u kojima je predstavljena istorija, turizam i mentalitet nekoliko regija Srbije. Pored muzejskih postavki određenog kraja, tradicionalne hrane, glumci izvode igrokaze kojima predstavljaju specifičnosti određenih krajeva.

Tanjug

 

20. 41 Posle govora, pesmu Ljubivoja Ršumovića "Zdravica narodu srpskom" je izrecitovao glumac Lepomir Ivković, pošto je dečji hor prethodno otpevao pesmu "Ovo je Srbija".

Usledili su nastupi etno-grupe "Vrelo" i nacionalnog ansambla "Kolo".

20.25 Vučić je svoj govor u kome je posebno istakao neophodnost saradnje država u regionu završio uz pozdrav "Živela Srbija". Potom je dečji hor izveo pesmu "Ovo je Srbija".

20.23 Vučić je govorio o odnosima Srbije sa zemljama u svetu i istakao da ništa nije dovoljno što gradimo dobre odnose sa svima, ako zajedno ne rade zemlje u regionu.

20.19 Nakon toga je Vučić započeo govor, u kom je istakao da je "vreme za mostove preko dubokih provalija naše prošlosti", kao i da "nikome ne može da bude dobro, ako je onome drugome loše u regionu. Želim da kažem komšijama da će Srbija pokušavati da gradi nove mostove prijateljstva. Zajedno možemo više i jače, planine da pomeramo - rekao je Vučić.

19. 40 Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović došla je na inauguraciju odevena u pink komplet, a nakon čestitanja imala je i poklon za Tamaru Vučić.

- Želim da danas bude prekretnica i novi korak u odnosima Srbije i Hrvatske. Vučić je veoma pozitivan čovek i iskrenim i otvorenim razgovorima možemo puno da postignemo. Postoji dobra volja sa obe strane, neće to ići preko noći, biće prepreka, ali radićemo na boljim odnosima - kazala je Grabar Kitarović za RTS.

Tanjug

 

19 35 Potpredsednik Ruske Federacije Dmitrij Rogozin čestitao je Vučiću u ime predsednika Rusije Vladimira Putina. On je potom za RTS rekao da su naše dve zemlje tradicionalno prijateljske.

- Mi smo prijatelji i bićemo i dalje. Podržavamo i podržavaćemo nezavisnost Srbije. Mi znamo da bi srpski narod trebalo da napravi dobar izbor u svojoj politici zbog komplikovane situacije na Balkanu - rekao je Rogozin.

Tanjug

 

19 33 U ime Kine Vučiću je stupanje na funkciju predsednika Srbije čestitao potpredsednik Svenarodnog kineskog kongresa Đi Bingsjuen, što inače nije uobičajeno. Kina je na taj način iskazala veliko poštovanje prema našoj zemlji.

Tanjug

 

19. 31 Širok osmeh i jak zagrljaj, bez rukovanja - doček je koji je Vučić priredio nekadašnjem nemačkom kancelaru Gerhardu Šrederu, za koga je više puta isticao da mu je veliki prijatelj.

Tanjug

 

19.24 Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Hojt Brajan Ji jedna je od najviših zvanica na večerašnjoj svečanosti inauguracije predsednika Vučića.

- Ovo je veoma važan događaj. Čast mi je što predstavljam predsednika SAD Donalda Trampa. Razgovarali smo kako Srbija i SAD mogu da postanu još bolji partneri i šta SAD mogu da urade da situacija u regionu bude još bolja, stabilnija i bezbednija - kazao je Hojt za RTS nakon čestitke Vučiću.

Tanjug

 

19 12 Nešto posle 19 časova u "Palatu Srbija" stigao je i mađarski premijer Viktor Orban, koji je prethodno boravio na dvodnevnom samitu Evropske unije u Briselu, gde se založio za reforme zajednice, a sve u saglasju sa novoizabranim predsednikom Francuske Emanuelom Makronom.

Tanjug

 

18. 57 Na svečanost je u Palatu Srbije stigao i holivudska zvezda Ralf Fajns. On je nedavno bio gost Vučića u Predsedništvu Srbije. Za RTS je izjavio da je oduševljen što je pozvan na inauguraciju, da je počastvovan. kako je naveo, u Beogradu postoje sjajne prilike za snimanje filmova, kao i da će se sigurno ponovo vratiti, u potrazi za lokacijama.

Tanjug

 

18 49 Bivši predsednik Tomislav Nikolić, čestitao je Vučiću uz poruku "Da bude bolji od mene"

Tanjug

 

18. 44 Aleksandar Vučić došao sa suprugom i počeo rukovanje sa zvanicama. Prvi čestitao Patrijarh Irinej.

Tanjug

 

18 37. Stigao i predsednik Republike Srpske Milorad Ddoik

J. Arsenović

 

18.24 Među postavkama je i maketa "Beograda na vodi". Postavke su tematski koncipirane u šest sala koje treba, kako je ranije najavljeno, da omoguće da gosti osete Srbiju svim čulima. Za gledanje maketa vlada velika gužva.

18.01 Naši reporteri snimili su Dragana Markovića Palmu, Vuka Draškovića i Bogoljuba Karića.

J. Arsenović

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online