Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 23.06.2017.
00:11
Vestionline, Sputnjik A

Zapad se plaši četiri zaposlena Rusa i dva psa u Nišu

Besmisleno je insistiranje zapadnih sila da Srbija ima jedan odnos prema Zapadu a drugi prema Rusiji, a to se odnosi i na Humanitarni centar u Nišu, gde se pravi vaga - hoće li Srbija do kraja da sluša naloge Zapada ili ne, kaže za Sputnjik Tomislav Nikolić.

Tanjug
Nikolić: Odnosi sa Rusijom kroz vekove prijateljski

- Sa zamenikom premijera Rusije Dmitrijem Rogozinom razgovarao sam o budućoj saradnji u svetlu uspostavljanja nacionalnog saveta Srbije za saradnju sa Rusijom i Kinom i obavestio sam ga da je kineski predsednik odlučio da svojevrsni pandan tom organu formira i u Kini. Rogozin mi je preneo da je pismo u kome sam predložio i Rusiji formiranje takvog tela stiglo u Moskvu, i da će, ako ne bude u tom savetu, direktno pomagati da razvijemo što bolje odnose.

Ovo je, neposredno posle razgovora sa Rogozinom, Sputnjiku izjavio Tomislav Nikolić, donedavni predsednik Srbije, a sada predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Rusijom i Kinom.

On je naveo da je sa zamenikom premijera Ruske Federacije razgovarao i o situaciji na Balkanu i u svetu, a preneo mu je ličnu želju da Rusija nastavi da pomaže Srbiji, kao i dosad.

- Srbija, u ovakvim okolnostima u kojima je stalno na iskušenjima, teško da može da nađe pravi oslonac osim u Rusiji, koja potom podstaiče i druge naše prijatelje da nam pomažu. Tako da smo dogovorili da od sada intenziviramo ekonomsku saradnju da nam drugi ne bi govorili kako se samo grlimo i ljubimo, a investicije stižu iz drugih zemalja - rekao je Nikolić.

On je ukazao i na odličan odnos koji Rusija gaji sa Kinom, tako da će taj trougao obuhvatiti veliki deo sveta. Ne sporeći da je u odnosu na Rusiju, najveću zemlju sveta, i Kinu, najmnogoljudniju, Srbija nemerljivo manja, Nikolić je preneo nedvosmislen i jasno iskazan stav Rogozina da je naša zemlja ipak dragocen partner i Rusiji i Kini.

Nikolić je ponovio da su odnosi sa Rusijom kroz vekove prijateljski, a sa drugima gradimo odnose poštovanja. Ali i dodao:

- Ne mora nas svako da voli, a ni mi druge. Mi moramo da se poštujemo i da sarađujemo.

- To što mi i Rusi između sebe osećamo nijedna administracija ne može da pokvari - tvrdi Nikolić.

Na pitanje Sputnjika zašto onda pričaju o lošem uticaju Rusije na Balkanu, Nikolić kaže da je to zato što je drugačiji nego onaj koji bi imao Zapad. Ako vam je sopstveni stav merilo, onda vam ničiji drugi nije ispravan, primetio je donedavni predsednik Srbije. A Zapad ako hoće iskrenije da sarađuje sa Srbijom, mora da bude mnogo iskreniji, ocenio je on.

Nikolić je potvrdio da je sa Rogozinom razgovarao i o ruskom humanitarnom centru u Nišu koji je, kako je dodao, sa četiri zaposlena, koji su svi pred penzijom, dvoje-troje vatrogasnih kola i dva psa, postao nekakav kamen spoticanja zbog toga da li treba da dobiju diplomatski status: „I kao predsednik sam mislio da treba da dobiju takav status, ali to ne zavisi od predsednika države nego od vlade“.

Nikolić je podsetio na potpuno drugačiju situaciju prema pripadnicima NATO-a, kojima je obezbeđeno da prolaze kroz Srbiju, da imaju diplomatski status, da ih niko ne zadržava, da nose svoje oružje, da ne moraju da najave i prijave kad prolaze kroz Srbiju.

- Ovde se, kao, pravi neka vaga hoće li Srbija da sluša do kraja naloge sa Zapada ili ne. Ja mislim da Srbija ima svoje interese, i u njih ubrajam ruski humanitarni centar. I Srbija ceni to što Rusija dosad nije insistirala na diplomatskom statusu da ne bi ukinula centar - naglasio je Nikolić.

- Dolazi žarko leto. Onda gledamo u nebo da li će stići ruski avioni, ruski helikopteri, pomoć, a čim to prođe, mi razmišljamo da li ćemo da naljutimo nekoga ako dobiju diplomatski status. Šta to znači diplomatski status? Ima ga na stotine zaposlenih u Srbiji koji kreću bilo gde u svet - slikovit je bio Nikolić.

On smatra da je besmisleno insistiranje zapadnih sila da Srbija ima jedan odnos prema Zapadu a drugi prema Rusiji.

- Srbija mora da ima istovetan odnos prema svima - zaključio je predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Rusijom i Kinom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online