Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 23.06.2017.
14:22
Vestionline, Tanjug A

Vlada Srbije imaće 2 nova ministarstva

U skupštinsku proceduru stigao je Predlog o izmenama zakona o ministarstvima, koji je predložio šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović.

Tanjug
Dva nova ministarstva

Izmenama zakona predviđeno je osnivanje dva nova ministarstva - ekologije i evropskih integracija.

Predsednica Skupštine Maja Gojković za subotu će zakazati sednicu na kojoj će poslanici raspravljati o tom predlogu, saznaje Tanjug u parlamentu.

Poslanici, njih 152, uputili su zahtev za vanredno zasedanje, na osnovu kojeg će predsednica zakazati sednicu.

Očuvanje životne sredine

U obrazloženju izmena zakona navodi se da se osnivanje Ministarstva zaštite životne sredine predlaže imajući u vidu značaj koji očuvanje i zaštita životne sredine imaju kada je u pitanju kvalitete života građana i njihovo zdravlje, ali i zbog značajnih i složenih obaveza koje Srbija mora ispuniti u ovoj oblasti u procesu pridruživanja EU.

Pošto je poslove Ministrastva ekologije do sada obavljalo Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, predlaže se i izmena delokruga tog ministarstva koje će promeniti naziv u Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Za evropske integracije

Izmenama zakona predlaže se prestanak rada Kancelarije za evropske integracije, s ozbirom na to da će njene poslove preuzeti novo Ministarstvo za evropske integracije.

Osnivanje tog ministarstva predloženo je usled značajno većih obaveza i obima poslova u procesu pridruživanja EU, a posebno imajući u vidu sve veće obaveze u pogledu neposredne komunikacije sa samim institucijama EU.

Na to, kako se dodaje u obrazloženju, moze bolje odgovoriti ministarstvo kao samostalni organ državne uprave, nego što bi to mogla dosadašnja vladina Kancelarija za evropske integracije.

Izmene za postojeća ministarstva

Predloženim izmenama zakona predviđena je i izmena u delokrugu Ministartsva privrede, tako što bi Ministarstvo rudarstva i energetike preuzelo poslove koji se odnose na pripremu predloga akata o imenovanju i razrešenju organa upravljanja, kao i drugih akata koji se odnose na poslovanje javnih preduzeća i društva koja obavljaju delatnost proizvodnje i snabdevanja elektricncom energijom, odnosno prirodnim gasom.

Ta izmena je, kako se kaže u opbrazloženju, predviđena zbog potrebe usaglašavanja sa važećim Zakonom o energetici, ali sa potrebom usaglašavanja sa standardima EU u ovoj oblasti.

Takođe, predlaže se i da Ministartsvo provrede preuzme od Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija poslove koji se odnose na propise u oblasti koncesija i javno-privatnog partnerstva.

Navodi se i da su izmene delokruga rada Ministartsva pravde posledica usklađivanja sa, u međuvremenu donetim, zakonima koji uređuju pravosudne profesije i rad pravosudnih organa.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online