Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 23.06.2017.
11:58
D. Dekić - Vesti A

Ni Tito nije tako radio

Inauguracija novog srpskog predsednika Aleksandra Vučića na kojoj je najavljeno 5.000 zvanica, podelila je javnost na one koji smatraju da je reč o dobrom potezu na polju diplomatskih odnosa i druge koji ističu da je reč o novom bespotrebnom rasipanju narodnih para.

Tanjug
Uživa u ljubavi masa: Vučićev glamur u protokolu

Zar nije dovoljno Vučićevo poklanjanje pred svetim knjigama u parlamentu, pita univerzitetski profesor Dušan Radosavljević. On smatra da je današnje slavlje sa hiljadama zvanica skupo i bode oči naciji.

- Čemu te logorske vatre ili, možda bolje zabava sultanove svite. Ako je štedeo na penzionerima i činovnicima, red je bilo da Vučić i sam pokaže da štedi i da ovim svojim slavljem ne kolje vola za kilo mesa - kaže naš sagovornik koji se pita hoće li predsednik Srbije posle prva dva beogradska čina nastaviti sa novim u Peći, Novom Sadu, Nišu...

Podsaharski ritual

- Mislim da Vučić pokušava da ovom proslavom unese rituale podsaharske Afrike, a i vremenski uslovi mu idu naruku. Začuđen sam i protokolom, jer koliko čujem opozicioni poslanici su dobili uputstvo o oblačenju, pa čak i koji NjC da koriste, kao i da predsedniku ne čestitaju. To je budalasto - ocenio je Duško Radosavljević.

Ukazuje da čak ni doživotni šef bivše Jugoslavije Josip Broz Tito nije pravio pompu od inauguracije.

Boris Tadić je početkom 2008. samo položio zakletvu, a za razliku od njega i svog prethodnika Tomislava Nikolića čija se inauguracija odigravala u Predsedništvu Srbije, Vučić odabrao novobeogradsku Palatu Srbija. Spoljašnjost tog zdanja je prethodnih dana izglancana, a kao što se Pionirski park uoči njegovog polaganja zakletve okitio novom betonskom stazom, Palata se sada okružila novim trotoarom i semaforima.

Da pokažemo da nismo tikva bez korena

Istoričar Dragoljub Anđelković smatra da je dobro da stranci vide sale koje će predstaviti srpske regione, Kosovo i Metohiju i istorijske epohe.
- Ako su sale dobro uređene, korisno je slikom i tekstom podsetiti svet na našu dugu istoriju i da mi nismo tikva bez korena. Racionalno je ako se prikaz uradi na pravi način i pokaže da je Crna Gora bila srpska, kao i Dalmacija deo srpske države Nemanjića, a trošenje ako se ne uradi tako - zaključio je Anđelković.

Da inauguracija predsedniku koristi za demonstriranje moći i da na tome ne štedi smatra glavni urednik "Danasa" Dragoljub Petrović.

- Iz te cele njegove priče da mi moramo da štedimo, da je on toliko štedljiv, stalno nosi novčanik i sve plaća, sad on pravi masovnu demonstraciju svoje moći i svoje obožavanosti u svetu, kako to on predstavlja, a od para naroda - prokomentarisao je za TV N1.

Petrović dodaje da njegovi vršnjaci kažu kako je Tito bio šmeker i svi su mu došli na sahranu.

- E sad ja mislim da Vučić hoće da jednog dana neko da kaže: Vučić je bio šmeker, svi su mu došli na inauguraciju. To je u stvari rimejk Titove sahrane - rekao je Petrović.

A. Čukić
Glancanje Palate Srbija

Prijateljstvo Gabonske Republike i Palestine

Svečanosti će, između ostalog, prisustvovati predsednik Vlade Gabosnske Republike Emanuel Isoze Ngonde, ministar za antimonopolsko regulisanje i trgovinu Republike Belorusije, Vladimir Koltovič, parlamentarni sekretar Kanade za odnose sa SAD, Endru Lesli, savetnik predsednika Države Palestine za međunarodna pitanja, Rauhi Fatuh.

Uz česte goste komesara za proširenje EU Johanesa Hana i bivšeg nemačkog kancelara Gerharda Šredera, biće tu delegacije iz Rusije i Kine i lideri iz bivših jugoslovenskih republika. U Beograd je prvi stigao šeik Muhamed bin Zajed.

Najavljenih deset šefova država i lidera regiona, obezbeđivaće pripadnici najelitnijih jedinica policije, vojske i BIA. Uveden je najviši stepen bezbednosti, a ovaj događaj se radi po profesionalnom protokolu poput SAD. Uz jake bezbednosne mere u srpskoj prestonici koje podrazumevaju i provere svih ulazaka u Beograd, pojačana je kontrola ulaska na granicama.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online