Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 23.06.2017.
08:32
sputniknews.com, Vestionline A

"Da Srbije nema trebalo bi je izmisliti"

"Srbija je geopolitička tačka sretanja, okupljanja i otvorenih šansi za razgovore i da je nema trebalo bi je izmisliti", kaže za Sputnjik Vladislav Jovanović.

youtube.com/savic sasa
Srbija kao zemlja "trećeg puta"

Srbija je neutralna, nikome nije pretnja i predstavlja zračak mogućnosti da bi i druge zemlje mogle bolje da prođu ako bi se odlučile na afirmisanje svoje nezavisnosti i suvereniteta, umesto što se stavljaju pod skute nekih vojnih organizacija i velikih sila, kazao je ovaj iskusni diplomata.

- Srbija je u geopolitičkom smislu tačka sretanja, okupljanja i otvorenih šansi za razgovore i NATO-a i ODKB-a, i Nemačke i Turske, i Albanije i Mađarske… Najnoviji povod za takvu ulogu jeste inauguracija predsednika Aleksandra Vučića. Da Srbije nema trebalo bi je izmisliti - to za Sputnjik tvrdi iskusni diplomata Vladislav Jovanović.

On objašnjava je da svetski poredak koji je bio formiran posle Hladnog rata na bazi sile intervencionizma i diktiranja političke, ekonomske i druge volje svima drugima na izmaku. 

- Formira se novi globalni poredak koji ima puno kriznih tačaka i koji ne može da zadovolji snage koje gube raniju premoć. A opet, otežava se stabilizovanje novih uticajnih zemalja i regiona koji traže veću jednakost i pravičnost u raspodeli moći, pa i svetskih bogatstava - uočava Jovanović. 

Povodom činjenice da će danas u Beogradu biti više sukobljenih strana, pa i pripadnici NATO-a i ODKB-a, Jovanović dodaje da je Srbija neutralna država, nije nikome pretnja i na neki način predstavlja zračak mogućnosti da bi i druge zemlje, srednje i male, mogle bolje da prođu ako bi se odlučile na afirmisanje svoje nezavisnosti i suvereniteta, umesto što se stavljaju pod skute nekih vojnih organizacija i velikih sila. 

- I s te strane je ovo šansa i za Srbiju i za druge. Ohrabrivanje nade i mogućnosti da je i taj takozvani treći put moguć, što znači put van blokovskih i regionalnih udruživanja. Naročito put van vojnih organizacija koje imaju hegemonističke ili osvajačke namere i pretenzije u odnosu na svoje susedstvo, pa i protiv drugih protivnika - sugeriše Jovanović za Sputnjik. 

To je i šansa, napominje ovaj diplomata, za veoma udaljene velike sile koje u ovom trenutku praktično nemaju plodotvornih kontakata da za trenutak zastanu i vide da je svet moguće uređivati na drugi način. 

- Da se poslužim nekadašnjom devizom jednog britanskog političara - novi vetrovi duvaju. U ovom slučaju teško je govoriti o duvanju takvih vetrova u celoj Evropi, jer je obrnut slučaj, ali činjenica je da se afirmiše jedna zemlja koja pokazuje da je moguće održati svoju sopstvenost i nezavisnost u najtežim mogućim uslovima koji su sadašnji i da još bude poželjno mesto za okupljanje i antagonizirajućih strana i zemalja i vojnih saveza - podvlači Jovanović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online