Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 18.06.2017.
09:11
blic.rs, Vestionline A

Mihajlovićeva: Ani Brnabić će biti potrebna podrška svih žžena

"Izbor Ane Brnabić za mandatara značajan je zato što će prvi put žena biti na čelu Vlade Srbije, ali to će joj doneti i veće opterećenje, jer ona sigurno ne želi da ostane upamćena samo kao 'žena premijer', već kao 'žena uspešan premijer'", izjavila je za današnji "Alo" potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović.

Tanjug
Zorana Mihajlović poziva sve žene da podrže Anu Brnabić

- Taj teret neće biti lak i zato sve žene treba da pomognu koliko mogu - izjavila je Mihajlovićeva.

Ona ne očekuje probleme u Skupštini prilikom izbora Ane Brnabić i nove Vlade, i očekuje da će svi poslanici SNS podržati predlog predsednika Srbije.

- Videli ste i koliko su prethodnih dana svi funkcioneri naše stranke i koalicije hvalili izbor Ane Brnabić. S druge strane, Predsedništvo SNS dalo je predsedniku Vučiću odrešene ruke i slobodnu volju da izabere mandatara i on je to uradio. Sve ostalo je politički folklor - objasnila je potpredsednica Vlade.

Ona je istakla da su komentari u medijima na izbor Ane Brnabić ne samo kao žene, već i kao pripadnice LGBT populacije "zloupotreba njenog privatnog života".

- Anu poznajem mnogo duže od ostalih članova Vlade. Ali, nikada je nisam posmatrala ni procenjivala po seksualnom opredeljenju, jer je to lična stvar svakog od nas. Međutim, svesna sam da je ovaj aspekt, kao i pominjanje njenog porekla, mnogo zanimljiviji stranim medijima, EU i drugim zemljama, nego nama u Srbiji. Meni je pominjanje ovih stvari u kontekstu izbora mandatara zloupotreba Ane i njenog privatnog života - kaže Mihajlovićeva.

Potpredsednica Vlade ističe da je od komentara o privatnom životu mandatarke važnije kako će nova Vlada da funkcioniše, jer će biti novina u njenom radu.

- Novi kabinet imaće više resora, veće učešće SPS, ali i jednu vrstu podele premijerskog posla. Kako je predsednik Vučić rekao, da parafraziram, Ana Brnabić će biti "ekonomski", a Ivica Dačić "politički" premijer. Kako u dosadašnjoj praksi ovo nismo imali, od izuzetne važnosti je da između njih dvoje postoji dobra saradnja, kako podela posla ne bi dovela do neke vrste dvovlašća. Videćemo kako će u praksi to da funkcioniše, ali verujem da je predsednik Vučić pažljivo procenio kad se odlučio za ovaj model - objašnjava Mihajlovićeva.

Ona ističe da nova Vlada ne bi smela da bude sporija od aktuelne i da glavni ciljevi treba da ostanu isti: evropski put Srbije i dosadašnja spoljna politika, regionalna stabilnost, ekonomski rast, nastavak ekonomskih reformi i povećanje zarada i penzija.

Na pitanje gde vidi sebe u novoj Vladi, Mihajlovićeva odgovara da očekuje da ostane na mestu na kojem je i sada kako bi završila najvažnije infrastrukturne projekte, pre svega putni i železnički Koridor 10 ka Bugarskoj i Makedoniji, čiji će najveći deo biti završen do kraja godine.

- Završeno je oko 98 odsto Koridora 10 i ostale su najteže deonice kroz Grdeličku klisuru i deo oko Pirota i Dimitrovgrada gde imamo problem sa izvođačem. Ali, i to ću da završim, onako kako sam u prethodne dve godine završila gotovo 200 km auto-puteva kroz Srbiju. Naravno, tu su i nastavak gradnje Koridora 11 ka Crnoj Gori i regionalni projekti koji treba dodatno da nas povežu sa Sarajevom i Prištinom, ali i pitanja inkluzije Roma i rodne ravnopravnosti kojima se bavim - rekla je Mihajlovićeva.

Ona naglašava i da je od izuzetnog ekonomskog i političkog značaja za Srbiju da narednih godina iskoristi sav potencijal koji pruža najveći globalni projekat "Jedan pojas - jedan put" koji sprovodi Kina.

- Imamo šansu da infrastrukturno obnovimo Srbiju kao nikad do sada i tu šansu ne bismo smeli da propustimo. Na svim ovim poslovima moj tim i ja ćemo uložiti svu potrebnu energiju, rad i znanje - kaže Mihajlovićeva.

Mihajlovićeva na kraju ističe da se godinama zalagala da žene vode Srbiju, ali ne samo formalno, već promenom načina vođenja politike.

- Dolaskom žene na čelo Srbije koja bi nastavila da vodi "mušku politiku" ne bismo mnogo toga dobile. Potrebno je da žena premijer vodi "žensku politiku", pre svega sa više razgovora i dijaloga, više takta, sa većom pomirljivošću, lakšim i bezbolnijim rešavanjem problema i sa više realnosti, a manje demagogije. I sa većom pažnjom usmerenom ka obrazovanju, kulturi i zdravstvu - kaže Zorana Mihajlović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online