Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 17.06.2017.
00:25
J. Arsenović - Vesti A

Amerika otvorila karte: Oterajte Ruse iz Srbije!

Američki zvaničnik zadužen za Evropu i Evroaziju Hojt Brajan Ji ponovio je zabrinutost Vašingtona zbog izgradnje ruskog humanitarnog centra u Nišu i mogućeg dodeljivanja diplomatskog statusa za osoblje ovog centra na jugu Srbije.

Tanjug
Kome smetaju: Vežba spasavanja u niškom centru

- Važno je, i to uverenje delimo sa Vladom Srbije, da Srbija ima potpunu kontrolu nad svojom teritorijom i svega što je na njoj. Ako dozvoli Rusiji da oformi centar za špijunažu, izgubiće kontrolu nad delom svoje teritorije - rekao je Hojt Ji pred senatskim Pododborom za evropsku i regionalnu bezbednosnu saradnju.

Za bivšeg šefa jugoslovenske diplomatijeŽivadina Jovanovića ovakvo posmatranje odnosa Srbije prema Rusiji je odraz "zastarele i prevaziđene politike iz vremena unipolarnog sveta".

- Tada je svim krizama upravljala i jedino se pitala američka administracija. Danas je situacija u svetu drugačija, pa čak i Kina i EU u zajedničkim dokumentima govore da im je cilj unapređenje multipolarnog sveta. Što se tiče Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu, mislim da njima taj centar smeta kao simbolika uravnotežene spoljne politike Srbije, koja ide ka članstvu u EU, ima dobre odnose sa SAD, ali i sa Rusijom i Kinom. Zato bez osnova prave dramu oko njega, kako bi Srbiju držali u stanju podređenosti i stalnog straha šta će reći Amerika ili neki tamo američki senator - komentariše za "Vesti" Jovanović.

Juče je i američki ambasador u Srbiji Kajl Skot ponovio da "ima dobrih razloga za zabrinutost" zbog postojanja Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu.

- Ne znam tačno šta oni rade, nikada nisam posetio taj centar, ali mislim da ima dobrih razloga za zabrinutost - rekao je Skot, ističući da je to pitanje više za ljude koji tu žive i za Vladu Srbije.

Po svoj prilici ljudi u Srbiji bi pre postavili pitanje šta rade američki i vojnici NATO-a u Bondstilu, na Kosovu i Metohiji, otcepljenoj srpskoj pokrajini, vojnoj bazi koju niko od civila ili srpskih medija nije imao prilike da poseti i zašto oni uživaju imunitet pred srpskim zakonima.

Za Vašington se, međutim, Bondstil ne dovodi u pitanje, pa Hojt Li pred pododborom Senata kaže da nije pozitivan pomak to što je Centar u Nišu "blizu granice sa Kosovom, gde SAD imaju oko 600 američkih vojnika i 4.000 pripadnika NATO mirovnih snaga".

Zakuvali, a sada nude rešenje

Za jačanje svog uticaja Rusija, kako kaže Hojt Ji, koristi zavisnost Zapadnog Balkana od njenog gasa, kao i slabosti tamošnjih država zbog korupcije, neslobodnih medija, tenzije među susedima.
- Kada govori o nestabilnosti i problemima na Balkanu onda bi bilo za očekivati da vidi i doprinos SAD i ranijih američkih administracija, koje su agresijom na Jugoslaviju, a potom na Srbiju, učinile Balkan trajno nestabilnim delom Evrope, i sada se ta njihova investicija u destabilizaciju koristi kao razlog za pojačano američko prisustvo - primećuje Živadin Jovanović.

Kada god bi domaći mediji objavili da američki zvaničnici na srpske sagovornike vrše pritisak da ne dodele diplomatski imunitet Rusima i da im se otkaže gostoprimstvo u Nišu, Beograd je to demantovao.

Jovanović smatra da na ovo pitanje treba što pre staviti tačku tako što će se dati diplomatski status Rusima koji su se već više puta dokazali u humanitarnim akcijama.

- U srpskom je interesu da se pitanje statusa članova Srpsko-ruskog humanitarnog centra u najkraćem roku reši, jer svako dalje odugovlačenje samo daje šansu za nove kritike i pravljenje bure u čaši vode, jer za uticajne krugove američke administracije centar je postao simbol da li će Srbija ostati vazal Vašingtona ili će jačati svoju uravnoteženu spoljnu politiku.

Najviše novca za Srbiju

Potpredsednik Pododbora, senator Kris Marfi, smatra da predlog budžeta SAD ne govori u prilog većem američkom prisustvu na Balkanu. On je podsetio da su fondovi za stranu pomoć za Albaniju smanjeni za 98 odsto, Hrvatsku 60 odsto, Kosovo 48, BiH i Makedoniju za po 40, Crnu Goru 34, a Srbiju 31 odsto.
Podatak da su najmanje smanjili pomoć za Srbiju, Živadin Jovanović tumači da su smanjili tamo gde su do sada davali šakom i kapom, a da je Srbija bila na dnu liste primalaca pomoći SAD.
- Kada se radi o novcu koji ulažu mimo Kongresa, za širenje američkog uticaja, preko određenih medija, tzv. NVO, raznoraznih agentura, podozrevam da tu nije došlo do smanjenja, već naprotiv - dodaje Jovanović.



 

POVEZANE VESTI

Subota 17.06.2017. 10:15
nasi neprijatelji amerikanci nastavljaju kontinuitet urusavanja Srbije. Mene to ne cudi,mene cudimo mi Srbi koji to sve mirno gledamo i cekamo na Putina da zavrsi posao umesto nas. Rusija treba da bude neko ko ce zastiti i pomoci baracu Srbe ali mi sami moramo da promenimo svest i pocnemo da shvatamo kakve su se opasnosti nadvile nad zemljom.narodom i buducnoscu. Na zalost svest u ovoj zemlji je na toliko niskom nivou da se bojim za krajnji ishod koji ce da bude poguban po nas rod. OSVESTI SE SRBIJO!!!
Subota 17.06.2017. 11:55
Pa naravno da tako nesto ne bi smeli da urade da nemaju podrsku medju njihovim marionetama ovde kjih je sve vise, ili manje! Isto kao sto albanci ne bi smeli nista bez podrske gazde i "srba" u Srbiji!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online