Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 15.06.2017.
20:34
sputniknews.com, Vestionline A

Kurti: Ne može vlada sa "dva glavna grada" - Beograd i Priština

"Nova vlada u Prištini ne može da zavisi od Srpske liste, jer bi u tom slučaju ta vlada imala dva glavna grada, i Prištinu i Beograd", izjavio je kandidat za premijera iz pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti.

EPA/VALDRIN XHEMAJ
Aljbin Kurti ne želi dva glavna grada, "ili-ili"...

U slučaju da prvorangirana koalicija sa Ramušom Haradinajem kao kandidatom za premijera formira vladu, glasovi srpskih poslanika su neophodni.

- Oni ne mogu da formiraju vladu zato što nemaju dovoljan broj glasova, a, drugo, ukoliko žele da formiraju vladu sa Srpskom listom, odnosno sa Vučićem, onda će to Kosovo staviti u neverovatnu političku krizu, neviđenu od posleratnog perioda - rekao je Kurti u intervjuu za Radio Slobodnu Evropu.

Ubeđen je da pravo da formira novu vladu pripada pokretu Samoopredeljenje.

- To ćemo uraditi tako što ćemo razgovarati pre svega sa koalicijom Demokratskog saveza Kosova, Alijanse za novo Kosovo i Alternative, ali i pojedinačno sa poslanicima koji su deo koalicije Demokratske partije Kosova - kazao je Kurti.

Samoopredeljenje je jedina albanska partija koja je na izborima nastupila samostalno i dobila je 27 odsto glasova, odnosno udvostručila je broj poslanika u skupštini.

Na prvom mestu je koalicija Demokratske partije Kosova, Alijanse za budućnost Kosova, Inicijative i 10 manjih partija, sa kandidatom za premijera Ramušom Haradinajem.

Na trećem je koalicija Demokratskog saveza Kosova, dosadašnjeg premijera Ise Mustafe, Alijanse za novo Kosovo i Alternative.

Nijedna politička snaga nije dobila dovoljan broj glasova da samostalno formira vladu.

Kurti navodi da je predsednik Hašim Tači u obavezi da njemu ponudi mandat, nakon što najveća koalicija ne bude uspela da formira vladu.

Osnivač pokreta Samoopredeljenje kazao je i da se sastao sa većinom stranih ambasadora u Prištini, te da je stav američkog ambasadora Delavija bio veoma jasan - SAD će sarađivati sa svakim ko bude uspeo da sakupi glasove, najmanje 61 koliko ustav i zakon zahtevaju.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 15.06.2017. 22:32
Tako je Kurti.Ne može dva glavna grada-pa evo ja predlažem(a tako će i biti u skoroj budućnosti)da glavni grad bude Priština za sve nas.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online