Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 16.06.2017.
00:55
Z. Marjanović - Vesti A

Oficirske kape najboljim kumovima

U selu Goračići pod planinom Jelicom u Dragačevu kumstvo i kum se još uvek smatraju svetinjom zbog čega Dragačevci još uvek veruju u narodnu izreku "da je Bog na nebu, a kum na zemlji".

Z. Marjanović
Najbolji kumovi: Aleksandar Tot i Srđan Bogosavljević

U ime kumovskog poštovanja koje u ovom delu Srbije ima duboku tradiciju i u kojem se još uvek pred kumom skida šajkača ili šešir, u selu Goračići kod Guče je održan tradicionalni Sabor kumova iz cele Srbije kako bi se pred velikim brojem posetilaca ove manifestacije koja iz godine u godinu ima sve veći broj gostiju, utvrdilo ko su najbolji kumovi između održavanja dva Sabora kumova.

Počelo pre osam godina

- Ideja o održavanju Sabora kumova, ili Kumovijada, kako se u početku zvala, potekla je od jednog šahovskog turnira od pre osam godina u kojem je učestvovalo nekoliko šahovskih velemajstora koji su bili kumovi što je takmičenju dalo posebnu atmosferu i šarm koji se pretočio u prelepu manifestaciju koja ima za cilj očuvanje institucije kumstva, ali u isto vreme i da promoviše turističke potencijale planine Jelice i dragačevskog kraja koji ima šta da pokaže i ponudi svetu - istakao je za "Vesti" dr Dušan Cogoljović, član Organizacionog odbora manifestacije.

Neguju kult kumstva

- Sabor kumova je zaista jedinstvena manifestacija u Srbiji koja ima veliki značaj jer neguje kult kumstva koji se, nažalost, pomalo gubi u Srbiji. Nas dvojica smo se upoznali na jednom od prethodnih Sabora, sprijateljili se i okumili i stigli smo i do titule najboljih kumova. Eto, osim poštovanja tradicije, manifestacija ima za cilj i da spaja ljude i da stvara prijateljstva sve do kumstva, a to je u vremenima u kojima živimo veoma vredno - ističu ovogodišnji najbolji kumovi Srbije Aleksandar i Srđan.

Posle ručka skakali udalj

Takmičari, kumovski parovi iz cele Srbije, su se nadmetali, u šahu, što se podrazumeva, u stonom tenisu i skoku udalj, što je bila jedna od najtežih disciplina jer je održana odmah nakon bogatog dragačevskog ručka koji podrazumeva gibanicu, pršutu, svadbarski kupus, sir i kajmak, pečenje, kolače i raznorazne druge đakonije.

Sve su to kumovski parovi izdržali, pa i rakiju sa planine Jelice i na kraju je žiri, posle sabiranja i oduzimanja poena, za najbolje kumove u ovoj godini proglasio Srđana Bogosavljevića iz Vršca, šahovskog velemajstora i Aleksandra Tota iz Beograda, šahovskog fidemajstora koji su kao nagradu dobili srpske oficirske kape i domaću šljivovicu, a ostali učesnici, u zavisnosti od rezultata dobili su vunene čarape, med, kajmak i druge prepoznatljive proizvode iz ovog kraja.

Jelenina gibanica

Dragačevska manifestacija kakva je Sabor kumova nikako ne ide, smatraju predstavnici Visoke škole za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo koja je od početka pokrovitelj Sabora kumova, nije potpuna bez takmičenja u pripremanju jeličke gibanice. Ove godine gibanice je pripremalo četrdesetak takmičara, a najbolju gibanicu je pripremila, procena je stručnog žirija, domaćica Gorica Stevanović.

- Za pripremanje jeličke gibanice nama nikavih tajni. Potrebno je brašno samleveno u vodenici, sveža domaća jaja, da ne bude ni preslana ni neslana i mnogo ljubavi i to je sve da se pripremi gibanica koja je najbolja, a najukusnija je kada je čovek gladan - kaže Jelena pobednica u pripremanju gibanice.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online