Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 11.06.2017.
07:00
J. L. Petković - Vesti A

Izborni dan na Kosovu: Najveća izlaznost u srpskim sredinama, u Zubinom Potoku 62 odsto

Izborni dan na Kosovu protekao je mirno. Građani su birali između pet srpskih lista, a koji se takmiče za 10 poslaničkih mesta, kažu da od političara očekuju mir i radna mesta. U Goraždevcu je priveden član Srpske liste Ranko Zdravković. On je priveden na osnovu prijave NN lica u glavnu policijsku stanicu.

Vesti
Počelo glasanje: Srbi na Kosovu biraju svoje predstavnike

Na Kosovu i Metohiji danas su održani vanredni parlamentarni izbori na kojima učestvuje 25 političkih subjekata. Bira se 120 poslanika novog saziva skupštine od kojih će 10 biti Srbi. Za učešće na izborima prijavilo se pet srpskih lista.

20:40 - Prema podacima kosovskog CIK-a najveća izlaznost je bila u srpskim opštinama. U opštini Zubin Potok bila je 62,21 odsto. Od srpskih sredina velika izlaznost je bila u Štrpcu 54, 63 odsto, u Ranilugu 53,54 odsto, Partešu 52,66 odsto i Novom Brdu 52,81 procenata. U sredinama sa albanskim stanovništvom, jedino je u Prištini bila veća izlaznost od 50 procenata. 
19:04 - U 19h zatvorena su biračka mesta na KiM. Srbi su glasali za 5 lista, a kandidati su se borili za 10 poslaničkih mesta.
18:35 - Ranko Zdravković iz Srpske liste i član privremenog organa opštine Peć sa sedištem u Goraždevcu neće biti pušten iz policije do zatvaranja biračkih mesta. On je priveden u glavnu policijsku stanicu da da izjavu po osnovu prijave NN lica da ometa izborni proces.
17: 13 - Tužilaštvo Kosova saopštilo je da su tri osobe privedene, a protiv jedne napisan zahtev za privođenje zbog zloupotrebe službenog položaja tokom ovog izbornog dana i lažne izjave. 

17: 09 - Dve hiljade poruka pritužbi stiglo je do 15 časova u okviru kampanje "Glasaj i osmatraj". Građani se najviše žale na neažurirane biračke spiskove. 

17: 03 -  U Štrpcu najveća izlaznost na Kosovu. Južno od Ibra u najvećem broju na glasanje su izašli meštani opštine Štrpce. Izlaznost do 15 časova je čak 45.69 odsto. Najmanja izlaznost je i dalje u opštini Dragaš - 19.04 procenata.

Vesti
U Štrpcu gužve na biračim mestima od jutra

16: 59 - Narednih par sati jeste presudno za političku budućnost srpskog naroda na KiM-u, zato je neophodno da svi naši ljudi iskoriste svoje pravo glasa - rekao je direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, koji boravi na severu Kosova. Odgovarjući na pitanja novinara u Kosovskoj Mitrovici, on je kazao da je "jedini pravi odgovor na sve provokacije, pritiske, pokušaje da se Srbi spreče da izađu na ove izbore - što masovniji izlazak".

16: 50 - Na kosovske izbore do 15 časova izašlo je nešto više od 33 odsto odsto upisanih birača u opštinama Kosovskog Pomoravlja: Parteš, Novo Brdo i Klokot, javlja RTV Puls iz Šilova. U Pasjanu je od upisanih 1.800 birača do 15 časova izašlo njih 816. U Donjoj Budrigi od 1.171 birača glasalo je 370, a u Klokotu od upisanih 1.195 građana sa pravom glasa, na birališta je izašao 401 birač. U biračkom centru u Vrbovcu, od ukupno 1.093 upisana birača od 15 časova izašlo je 357. U izbornom centru u Mogili od 672 birača glasala su 224. U Partešu je od upisanih 1.470 birača glasalo njih 570, u Ranilugu od 1.444 građana sa pravom glasa na birališta su izašla 654 birača. U Kamenici od upisanih 805 birača u biračkom centru u Domu kuture, gde uglavnom glasaju lokalni Srbi, glasalo je 257. U opštini Novo Brdo je glasalo 35 odsto od upisanih birača. Na biračkim spiskovima u ovoj opštini se nalazi oko 9,400 građana sa pravom glasa.

16: 31 - Srbi na Kosovu i Metohiji uglavnom su ravnodušni i ne očekuju puno od predstavnika u Prištini koje danas biraju, ocenjuje većina sagovornika "Vesti". Šta očekuju Srbi na KiM od izbora, pročitajte ovde

15: 30 - Centralna izborna komisija Kosova (CIK) saopštila je da je na današnjim prevremenim parlamentarnim izborima do 15.00 časova glasalo 27,9 odsto upisanih birača, prenosi Tanjug.

15: 15 - Meštani Goraždevca na dan izbora uskraćeni su na pravo na srpski jezik. Razna obaveštenja koja su obavezna na biračkim mestima, napisana su isključivo na albanskom jeziku. Tako i odredbe Krivičnog zakonika koje se odnose na izborni proces. Do 14h u Goraždevcu je glasalo nešto više od 300 građana od upisanih 1.236.

Vesti
Na biračkom mestu obaveštenja na albanskom jeziku
15: 00 - Ranko Zdravković iz Srpske liste i član privremenog organa opštine Peć sa sedištem u Goraždevcu priveden u glavnu policijsku stanicu da da izjavu. Priveden je na osnovu prijave NN lica, saznaje Radio Gorazdevac.
14: 40 - Izlaznost na severu KiM je oko 35 procenata, kaže za "Vesti" Dušan Radaković, organizator Demokratije na delu. Najveća izlaznost je u opštinama Leposavić i Zbuin Potok, a najmanja u Mitrovici. 

14: 30 - Dušan Radaković, direktor Centra za zastupanje demokratske kulture i organizator Demokratije na delu, organizacije koja nadgleda sprovođenje izbora na Kosovu za "Vesti": 

- Izbori protiču dobro, nema velikih nepravilnosti. Na dva biračka mesta u Leposaviću nije dozvoljeno glasanje sa srpskim ličnim kartama, iako je Centralna izborna komisija u Prištini to dozvolila. U jednom je opštinska izborna komisija reagovala i može da se glasa, dok u drugom ne može. Isti takav problem je bio u selu Oklace u opštini Zubin Potok, ali je problem rešen. Veliki snage specijalne jedince Rosu koje čine Srbi sa severa su ispred dva biračka centra u Leposaviću. 

14: 20 - U Jažincu u opštini Štrpce priveden je Srbin zbog sumnje da je slikao svoj glasački listić, ali još nije podnešena prijava. 

- Sumnja da je slučaj povezan sa međupartijskim problemima, optužbama i protivoptužbama. Policija će u saradnji sa tužiocem nakon obrade svih informacija doneti konačnu odluku - rekao je portparol KP Besim Hoti za RTK2.

14: 00 - Goran Rakić, gradonačelnik severnog dela Kosovske Mitrovice za "Vesti": 

- Mogu da kažem da izbori protiču u najboljem redu. U Kosovskoj Mitrovici građani su i ovoga puta pokazali zrelost i da znaju šta je nacionalni interes. Od ranog jutra veliki broj njih je sa članovima porodice iskoristio svoje pravo glasa. Građanima, koji još nisu iskoristili svoje građansko pravo, poručio bih da izađu na birališta i iskoriste šansu da glasaju i izaberu kandidate koje će ih dostojanstveno predstavljati. I ubeđen sam da će Srpska lista ostvariti odličan rezultat. 

13: 30 - Izlaznost u Gračanici do 12 sati  -15, 84 procenata.

13: 20 - Više od 1.500 poruka sa žalbana građana na regularnost izbora stiglo je do podne Kosovskoj fondaciji za otvoreno društvo (KFOS) u oviru kampanje "Glasaj i osmatraj". Direktor KFOS-a Ljuan Šlaku za RTV Kim kaže se građani uglavnom žale na funkcionisanje biračkih mesta: zakasnela otvaranja, ne najbolje uslove da se stigne do kutije i tako dalje.

13: 15 - Vrlo je važno za svakog da ima slobodan pristup biračkim mestima i da bude u mogućnosti da iskaže svoje mišljenje bez bilo kakvog mešanja - kazao Greg Delavi, rekao ambasador SAD-a u Prištini za portal "Kossev". Delavi je obišao birački centar u OŠ Sveti Sava u Kosovskoj Mitrovici. 

Vesti - Greg Delavi u OŠ Sveti Sava

13: 05 - Sanja Sovrlić, urednik RTV Mir u Leposaviću za "Vesti" :

- U Leposaviću je zbog incidenata koji su obeležili predizbornu kampanju pojačano prisustvo bezbedonosnih snaga. Tu su i Kfor i kosovska policija. Izbori za sada protiču mirno, a Leposavić je posetila i Natalija Apostolova, specijalna predstavnica EU na Kosovu. Ona je izjavila da je na jednom biračkom mestu bilo problema sa dokumentima, ali da je taj problem rešen. Sličan slučaj je spomenuo i predsednik Srpske liste Slavko Simić koji je kazao da na jednom mestu nije bilo moguće glasati sa srpskom ličnom kartom. Predstavnici dve suprostavljenje strane, Srpske liste i Partije kosovskih Srba glasali su periodu od 10 do 11. Građani koji glasaju uglavnom nisu raspoloženi da pričaju za medije, mada nezvanično i sami kažu za koga su glasali.   

13: 00 - Oliver Ivanović, lider SDP u razgovoru za "Vesti", na pitanje šta će doneti ovi izbori kaže:
- Ništa sem međusobnog sukobljavanja. Nadam da će Vlada Srbije posle izbora nastojati da okupi te restlove Srba i ukomponuje ih u tim sa zajedničkom platformom.

Intervju sa Ivanovićem čitaćete uskoro na portalu Vesti-online. 

12: 40 - Darko Dimitrijević, urednik Radio Goraždevca za "Vesti": 

- Nažalost, naš narod na ovim izborima ide u nekoliko kolona od kojih je samo jednu podržala Vlada Srbije. Plašim se da će ovo doneti još više podela unutar srpskog naroda na KiM jer mislim da nijedan, pa čak i onaj iza koje stoji Vlada neće uspeti da osvoji sve mandate. Mnogo toga zavisiće od toga kako će se zvanični Beograd postaviti kada se završi izborni proces i kada bude jasno ko će predstavljati Srbe u novom sazivu kosovskog parlamenta. Tokom kampanje pljuštale su teške optužbe, a budućnost srpskog naroda zavisi od toga da li će sve te optužbe i uvrede moći da se amortizuju nakon izbora i da li će Paralemntu delovati jedinstveno kao poslanički klub. 

12: 30 - U opštinama na severu Kosova do 11 sati najveći odziv birača zabeležen je u Zubinom Potoku - 20,96 procenata. Sledi opština Leposavić, Zvečan, pa severni deo Mitrovice gde je odziv do 11 časova - 9,37 procenata. Južno od Ibra, najveća izlaznost zabeležena je u Štrpcu - 19,32 odsto, zatim u Ranilugu, Gračanici, Klokotu, Partešu i Novom Brdu. 

12: 15 - I raseljena lica iz Crne Gore došla su da glasaju na ovim izborima.  

- Došao sam da glasam i ne kajem se jer sam video srpsku trobojku koja se ovde vijori - rekao je za Betu, Milenko Jovanović, raseljeno lice iz Đakovice. Milijana Bulatović iz Đakovice, koja živi u Beranama, očekuje da Srbima na KiM bude bolje. U popodnevnim satima očekuje se da u Brnjak stigne  još jedan autobus raseljenih Srba koji danas žive u Crnoj Gori.

12: 00 - Na izbore u narodnoj nošnji. Milan Stojanović, kandidat za poslanika SLS-a na izborno mesto u Šilovu, u OŠ Vuk Karadžić došao je u nardnoj nošnji. Šta je poručio pročitajte u posebnoj vesti. 

Vesti
Milan Stojanović, pred biračkim mestom u Šilovu

11: 40 - Oko 60 građana Goraždevca je do 11 časova iskoristilo pravo glasa. U biračkom centru u tom mestu upisano je 1236 birača. Menadžer izbornog centra Ljubiša Miljanović izjavio je za Radio Goraždevac da izborni proces protiče regularno. Građani koji su glasali nisu bili raspoloženi za priču sa novinarima. Meštani dve najveće dve srpske sredine u Pećkom okrugu, Goraždevcu i Osojanu glasaju u OŠ Janko Jovićević. 

Vesti
Glasanje u Goraždevcu

11: 30 - U Gračanici opet problemi sa neažuriranim biračkim spiskovima. Na biračkom mestu u Osnovnoj školi Vuk Karadžić u Lepini otvorene su dve biračke jedinice gde pravo glasa ima 700 birača. Među prvima ga je iskoristio gradonačelnik Vladeta Kostić, koji je prisutnim novinarima kazao da su mu se građani opet žalili na birački spisak. Kako je kazao birački spiskovi su neažurirani, dešava se da na njemu nema redovnih glasača, dok su u spiskovima osobe koje su preminule.

11: 20 - Da bude mira, stabilnosti i novih radnih mesta. To su uglavnom očekivanja glasača u opštini Gračanica, koji od jutros odlaze na birališta. U toj opštini u birački spisak upisano je oko 22.000 ljudi. 

11: 00 - Predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandar Spirić na biralište je došao zajedno sa gradonačelnikom severne Mitrovice Goranom Rakićem:

- Današnji dan treba da potvrdi neraskidivu i trajnu vezu sa državom Srbijom koja će zasigurno tako ostati i u narednom periodu. Moramo da shvatimo ozbiljno trenutak u kome se nalazimo, poručio je Spirić.

10: 50 - U Gotovuši su dva biračka mesta otvorena na vreme. Pravo glasa ima oko hiljadu meštana ovog Šarplaninskog mesta. Nema nikakvih nepravilnosti. Odziv građana je veoma dobar uprkos kiši koja povremeno pada. Portal "Gotovuša.info" za "Vesti-online".

10: 40 - Dalibor Jevtić, član Srpske liste glasao je u Štrpcu. Za "Vesti" kaže da će proritet u formiranju nove kosovske vlade biti Zajednica srpskih opština: 

- Očekujem da ljudi u najvećem mogućem broju izađu i glasaju, da izaberu svoje političke predstvanike. Posle izbora nastavićemo da radimo ono što smo i pre izborne kampanje, da se borimo za bolji položaj Srba, opstanak srpske zajednice, povratak onih koji su se raselili i da svaki građanin Kosova žive bolje. To je interes svih nas. Pobedom Srpske liste, srpski narod će dobiti najbolje moguće predstavnike - ističe Jevtić. 

J. L. Petković
Dalibor Jevtić glasao u Štrpcu

10. 30 - Predsednik Samostalne liberalne stranke glasao je u osnovnoj školi Miladin Mitić u Lapljem Selu. On je naveo da su iza njih vidljivi rezultati, da su obezbedili radna mesta za 4.000 ljudi i da će "SLS će nastaviti tamo gde je stala 2014". 

Vesti
Slobodan Petrović glasa u Lapljem Selu

10: 20 - U Gornjem Kuscu, na biračkom mestu došlo je do manjeg incidenta kada je suprug želeo da asistira supruzi da glasa. Kako je potvrdio predsednik biračkog mesta Lazar Trajković, problem je nastao jer suprug nije želeo prethodno da se prijavi da će pružiti asistenciju. Cela situacija je brzo rešena. U tom mestu inače od jutros je izlaznost velika i čeka se u redovima za glasanje.

Vesti
Glasanje u Kuscu

10: 10 - Šef misije OEBS na Kosovu Jan Bratu izjavio je da glasanje na severu Kosova protiče regularno.

- Nadam se da će se tako nastaviti do kraja dana na svim glasačkim mestima, na svim biralištima u severnim opštinama i širom Kosova, rekao je Bratu.

10: 00 - Srbi glasaju i u Gnjilanu. Do deset časova u tom gradu je na biralište izašlo 18 građana. Glasa se na jednom biračkom mestu na kome je u spisak upisano 257 Srba i Roma.

Vesti
Glasačko mesto u Gnjilanu
Vesti
Srbi glasaju u Gnjilanu

09: 50 - Budimir Ničić, direktor Medija centra u Čaglavici za "Vesti":

- Posle napete predizborne kampanje, danas situacija, bar za sada, izgleda relaksiranija.Jutros je za razliku od prethodnih izbora izlaznost u Gračanici veoma mala: da li je to zbog kiše koja od jutros pada ili je nešto drugo videćemo u toku dana. Inače, mislim da su nadležni organi odlučni da ovi izbori proteknu regularno, jer postoji veliki broj posmatrača na biračkim mestima, vidljivo je i prisustvo policije ispred svih biračkih mesta na centralnom Kosovu, a u Gračanici je kako sam saznao došlo i nekolio tužilaca i sve to govori da se izborne nepravilnosti neće tolerisati, kao što je to recimo bio slučaj tokom predizborne kampanje, gde je bilo velikog pritiska i pretnji, kako prema biračima, tako i prema pojedinim kandidatima za poslanike. 

09: 45 - U Gračanici su jutros birališta otvorena ne vreme. Pravo glasa u OŠ "Kralj Milutin" ima 8.000 glasača. Među prvima je glasao zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović.

 

Vesti

09: 40 - Srđan Mitrović, kandidat za poslanika "Srpske liste", nakon glasanja u Šilovu:

- Od ovih izbora očekujem da se potvrdi jedinstvo srpskog korpusa kako bi u narednom periodu što bolje i na kvalitetniji način omogućili ostvarivanje srpskih interesa kroz učešće u institucijama Kosova.  

09: 30 - Marko Đurić, šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju:

- Ja sam ovde u Kosovskoj Mitrovici, Ramuša Haradinaja nema. Ovde živi srpski narod i tako će biti.

09: 20 - Za razliku od ostatka Kosovske Mitrovice u delu koji se naziva Bošnjačka mahala slab jutros je slab odziv birača. 

Vesti
Slab odziv u Bošnjačkoj

09: 15 - Tatjana Lazarević, urednica portala Kossev za “Vesti”

- Atmosfera u Kosovskoj Mitrovici na biralištima je potpuno drugačija od onog što se dešavalo tokom predizborne kampanje. Poprilično je rasterećena, za sada, i deluje da glasači idu sigurni na glasanje. To nije bio slučaj sve do jutros. Osim de fakto incidenata kojih je bilo, izveštaja o zastrašivanju i pretnji, prema više privatnih svedočenja, zaposleni u institucijama Republike Srbije na severu, dobijali su jasna upozorenja svojih nadređenih da se od njih očekuje da glasaju za one "koji im daju platu". Na primer, u pojedinim školama, razgovori su obavljani sa svakim od radnika pojedinačno o tome da se od njih traži da glasaju za onog ko im daje platu. Organizovana su i udruženja, poput nekih udruženja penzionera i udruženja raseljenih. Ipak, ne mogu se isključiti incidenti i tenzije, pre svega u onim srpskim sredinama u kojima su pored Srpske liste vidljivi i prisutni i drugi kandidati. Takođe, kako je pažnja, ovog puta, međunarodnih predstavnika usmerena pojačano na Sever, to bi i dodatno mogao da bude razlog da se na jugu danas ne mogu isključiti eventualne incidentne situacije.

09: 05 - Za glasanje u Pasjanu čeka se deset minuta, javlja reporter RTV Puls iz Šilova. Tri biračka mesta u Osnovnoj školi "Miladin Popović“ u Pasjanu, u opštini Parteš, otvorena su na vreme. Međutim, oko osam časova na birališta je izašao veliki broj građana, tako da se čekalo desetak minuuta za glasanje. U ovaj birački centar organizovano su autobusom došla i raseljena lica  poreklom iz Uroševca, Prizrena, Brezovice, Lipljana i drugih mesta na Kosovu. Pravo glasa u opštini Parteš ima 4.332 glasača. 

09: 00 - Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić pozvao je Srbe na KiM da izađu na parlamentarne izbore i podrže Srpsku listu 

08: 40 - Aleksandar Đikić, predsednik Srpskog nacionalnog foruma za “Vesti” :

- Ovi izbori su umnogome drugačiji od svih prethodnih koje je Priština organizovala. Prvo, to su parlamentarni izbori nakon kojih vrlo je izvesno Srbi neće imati značajniju funkciju, jer će koalicija albanskih "ratnih" partija osvojiti potrebnu većinu za formiranje vlade.

8: 30 - Oni koji žive van severa KiM organizovano su došli na glasanje. U Leposavić je u ranim jutarnjim satima stiglo 14, a u Zubin Potok 8 autobusa iz centralne Srbije. 

Vesti
Autobusi u Leposaviću
08: 20 - Gradonačelnik severnog dela Kosovske Mitrovice, Goran Rakić, pozvao je birače da izađu u što većem broju. 
Vesti
Glasanje u Tehničkoj školi u Kosovskoj Mitrovici
08: 10 - U Šilovu dva biračka mesta otvorena na vreme. Prvi građanin je glasao u 7 časova i 5 minuta. Pravo glasa ima 1.306 građana. Na otvaranju biračkih mesta nije bilo nikakvih nepravilnosti i problema, a biračko mesto obezbeđuje Kosovska policija. 
08:00 - Sedam biračkih centara sa 28 biračkih mesta otvoreno je u Kosovskoj Mitrovici tačno u sedam časova. Na severu Kosova pravo glasa ima 22.630 birača, a glasa se na 44 biračka centra. 
Vesti

07:25 - Na pojedinim biračkim mestima, Srbi su već u ranim jutarnjim satima krenuli da izlaze u velikom broju. Tako je na biralištu u Štrpcu već bilo redova za glasanje u prvom satu po otvaranju birališta.

07:00 - Otvorena birališta na Kosovu i Metohiji. U 7 časova otvoreno je blizu 2.500 biračkih mesta. Izbore posmatra 30.000 posmatrača iz kosovskih i međunarodnih organizacija i medija. Birališta će biti zatvorena u 19h. Prema biračkom spisku pravo glasa ima blizu 1.900.000 osoba, odnosno 200.000 više od broja stanovnika. U srpskim sredinama u birački spisak je upisano više od 100.000 birača.
 
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online