Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 12.06.2017.
00:11
J. L. Petković - Vesti A

Oliver Ivanović: Zagorčali mi život na pravdi Boga

Bez Srbije nema stabilnosti Balkana, a mi se ne možemo stabilizovati bez rešavanja najvećeg otvorenog pitanja - Kosova. Da bi se to rešilo, ponuđeno rešenje mora biti prihvatljivo za Beograd - kaže u intervjuu za "Vesti" Oliver Ivanović, lider Građanske inicijative SDP. "Ne treba imati iluzije", dodaje, "kosovski problem ćemo još dugo rešavati, ali međunarodnu zajednicu ne možemo izbeći".

N. Đurović
Nema stabilnosti bez pravednog rešenja: Oliver Ivanović u razgovoru sa našom novinarkom

Razgovori sa strancima su krupna stvar za mnoge političke lidere Srba na KiM, ali ne i za Ivanovića, koji se u tome uvek maestralno snalazio sve dok nije uhapšen 2014. Posle maratonskog suđenja za ratne zločine deo optužnice je odbačen, drugi vraćen na ponovno suđenje, ali njemu je konačno omogućeno da se brani sa slobode. I odmah se vratio politici. Ponosno ističe da bi se i najjače stranke u Beogradu ugasile da im lider ode u zatvor na tri godine.

Unmik ugasio sam sebe

- Odluka o proglašenju nezavisnosti je dramatično uticala na kvalitet kadra u misijama, jer su Amerikanci u Savetu bezbednosti preko Komiteta za ekonomska pitanja zavrnuli slavinu i Unmik doveli na egizistencijalni minimum. Unmik je ugasio sam sebe. Direktno optužujem bivšeg šefa te misije Sorena Jensena Petersona da ga je ugasio. Iz kojih razloga ostavljam vama da spekulišete.

Nijedan pritvorenik u Srbiji nije imao podršku od međunarodnih zvaničnika, poznatih javnih ličnosti do onih koji se ne slažu sa Vašom politikom.
- Kada sam u politiku ušao 1999. nisam imao političko iskustvo, ali jesam u privredi, sportu i životu. Najvažnija lekcija je da političar ne može da ima više verzija priče: jednu za strance, drugu za sugrađane, treću za Albance, četvrtu za Beograd. Ko god je tako radio, propao je. Bolje je držati se sopstvene, braniti je i prezentovati najboljim mogućim rečima. Tako se postaje kredibilan sagovornik. To je verovatno uticalo da mnogima koji su obavljali visoke funkcije u Unmiku i drugim međunarodnim organizacijama ostanem u dobrom sećanju.

Koji Vas kvalitet odvaja od drugih?
- Nisam sklon jeftinom populizmu i što izgovorim je apsolutna istina. Znamo šta je strateški interes Srba i za to se borim primerenim i razumljivim sredstvima.

Posle proglašenja i priznanja većine država Zapada nezavisnosti Kosova, koliko su ti strani sagovornici danas važni?
- Jedan strani diplomata mi je rekao da ne zna za primer da je neko ekonomski zavistan, a politički nezavistan. Priština će još dugo biti zavisna. Albanci će još dugo pokušavati da promovišu nezavisnost, ali im to neće ništa značiti dok god Srbija ne napravi pogrešan korak. Prilično sam siguran da Srbija to neće uraditi, jer su svi svesni da time ništa ne dobijamo, a strateški nepovratno gubimo. Svim Srbima i u Kanadi, Australiji, Švajcarskoj je jasno da je pitanje našeg identiteta zasnovano na temi Kosova i svi jednako smatraju da su sva dosadašnja rešenja bila nepravedna. Do pravednog rešenja ćemo doći, ali sada moramo da pričamo sa Albancima i strancima.

Stranim misijama na Kosovu smo uvek bili nezadovoljni. Unmik smo ocenjivali lošim, a onda kad je došao Euleks, mislili smo da je misija UN bila bolja.
- Bombardovali su nas mimo međunarodnog prava, okupirali na silu izboksovanom Rezolucijom u Savetu bezbednosti u potpuno drugačijim geopolitičkim okolnostima. Protiv takve države i tako ocrnjenog naroda, bilo je, maltene, sve dozvoljeno. I da lažno predstavljaju situaciju i da podržavaju separatistički pokret kakav bi bio neprihvatljiv u bilo kom delu Evrope. Samo za nas nisu važile međunarodne konvencije o ljudskim pravima. Sada je Srbija popravila ugled i svi su svesni da se stabilnost Balkana zasniva isključivo na nama. A Srbija se ne može stabilizovati bez rešavanja najvećeg otvorenog pitanja, pitanja Kosova. Opet, da bi to rešila, ponuđeno rešenje mora da bude takvo da Beograd može da ga prihvati. Niko sem nekih minornih stranaka neće prihvatiti nezavisnost Kosova.

Ekonomista i karatista

Oliver Ivanović, rođen kod Dečana u Rzniću 1. aprila 1953, politički i humanitarni je lider kosovsko-metohijskih Srba. Bio je državni sekretar u bivšem Ministarstvu za Kosovo i Metohiju i član Koordinacionog centra. Završio je Ekonomski fakultet. Nosilac je crnog pojasa u karateu. Govori engleski, albanski i italijanski jezik.

Januara 2014. Euleksovo tužilaštvo ga je privelo, a 10 meseci kasnije podiglo optužnicu za ratni zločin nad civilnim stanovništvom na KiM 1999. i 2000. godine. U februaru 2017. je ukinuta prvostepena presuda i naloženo novo suđenje, a od aprila se brani sa slobode. Živi u Kosovskoj Mitrovici, oženjen je i ima četvoricu sinova.

Kada ste uhapšeni, mediji u Prištini su iznosili najstrašnije priče, zbog toga ste bili ugroženi u prištinskom zatvoru. Danas bez problema idete u taj grad.
- Ne brinu me ljudi iz grada, jer znam da oni znaju da nemam nikakve veze sa tim za šta me optužuju. Mada takvi novinski napisi mogu da ostave negativan trag, pogotovu kad ti ne daju priliku da odgovoriš.

Bez obzira na sve, ostajete u politici.
- Ne mogu da trpim da me neko izbaci iz igre, a da me nije pobedio. Takav sam bio i sa pet godina kada sam igrao klikere. Sada mi je posebno stalo da udarim po onima koji su mi zagorčali život. Čak i da ponove još jednu nepravednu presudu, guraću do poslednjeg atoma snage, dok ne dobiju po zubima. To što su meni uradili ne radi se nigde u Evropi. A sada neće da priznaju da su pogrešili, da je Euleksu bila potrebna protivteža za procese protiv Samija Ljuštakua, Sulejmana Seljimija i ostatke Dreničke grupe, Fatmira Ljimaja u slučaju Klečka. Prosto sam im se namestio. Da se nisam bavio politikom ni na koji način ne bih bio ugrožen.

U toku je kampanja za kosovske izbore, ali je SDP odlučio da ne učestvuje.
- Ovo je isuviše prljava kampanja. Već se potežu i pištolji, a nema ko to da spreči. Pretvaramo se u arhineprijatelje.

Šta te partije realno mogu da izbore za Srbe, jer do sada nisu mogle ni sprovođenje Briselskog sporazuma?
- Na nama je da se najboljim mogućim snagama suprotstavimo i sledimo državnu politiku. Za najveće otvoreno srpsko pitanje mora da se da najbolja kadrovska konstrukcija, a do nje može da se dođe posle studioznog pristupa, pripreme i razgovora. Nažalost, u Srpskoj listi su ostali oni koje ni koalicioni partner Isa Mustafa nije ispoštovao. Srbima poziciju garantuju i zakoni, i Ahtisarijev plan i međunarodna zajednica, a to nema ko da iskoristi. Nepojmljivo je da ni na jednoj srpskoj listi nema visokih intelektualaca, uglednih lekara i pravnika. Izgleda da od njih zaziru.

Sve tačno, ali se međunarodna zajednica drži po strani, a Albanci ne obraćaju pažnju na mišljenja Srba.
- Nama je potreban principijelan stav i jasni dogovor i platforma. I čvrsta kontrola Beograda, ali ne tako što na terenu imate ljude koji ne znaju šta treba da misle.

Šta će ovi izbori doneti?
- Ništa sem međusobnog sukobljavanja. Nadam da će Vlada Srbije posle izbora nastojati da okupi te restlove Srba i ukomponuje ih u tim sa zajedničkom platformom.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 12.06.2017. 09:40
Зашто Србија нема политичаре који су у стању да објасне косовским Албанцима да су они национална мањина у Србији. Ако им нешто фали нека се селе у Албанију. То важи и за све остале националне мањине у Србији.
Utorak 13.06.2017. 21:22
Svaka cast gospodine Ivanovicu, na hrabrosti, veri, istrajnosti i snazi u Vasoj borbi sa veoma teskim suparnicima! Zelim Vam dobro zdravlje i da iz Vase borbe izadjete kao pobednik! Potrebni ste Srbiji
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online