Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 27.05.2017.
00:22
Vestionline A

Zemunska misterija srušene "džamije"

Građani naselja u Zemunu na televiziji su čuli da se gradi džamija, a ne privatna kuća kako su mislili. Oni tvrde da se već godinama u ovom delu Beograda mogu sresti ljudi koji nose brade i turbane i koji im presreću decu na ulicama pozivajući ih "na učenje".

Tanjug
Rušenje džamije u Zemunu izazvalo brojne kontroverze

Rušenje ilegalne zgrade u Zemun polju, koju je deo muslimana u ovom delu Zemuna predstavio kao "džamiju“ izazvalo je nervozu i vernika muslimanske veroispovesti i kod građana ovog naselja, ali iz različitih razloga.

U to se uverio i reporter Sputnjika koji je pokušao da razgovara sa građanima muslimanske veroispovesti u naselju Plavi horizont u Zemunu, gde je sporni objekta srušen. Međutim, prijateljski nam je sugerisano "da nije dobar trenutak", da ne "uznemiravamo vernike", kao i da ne bi trebalo da fotografišemo, "jer su građani dovoljno uznemireni".

Ni građani Zemun polja koji nisu muslimanske veroispovesti nisu bili raspoloženi da pod imenom i prezimenom govore o svemu što se dešava. Uglavnom odmahujući rukom na sve, neki su ipak nezvanično pristali da govore šta se dešava u ovom naselju.

Jedna od građanki Zemun polja kaže da u tom delu uglavnom žive muslimani sa Kosova i Metohije, ali i dodaje da sa njima nikada nisu imali probleme.

- Problemi su počeli kad su se pre nekoliko godina u naselju pojavili raznorazni ljudi, koji su pritom obučeni, kako ja mislim, neobično - imaju turbane i brade i počeli su da nam zaustavljaju decu na ulici i da ih zovu na nekakva ’učenja‘. Bilo je i situacija da nam dolaze na vrata, ali znali su da budu i veoma agresivni kada ih zamolimo da odu. Ne znam o čemu se ovde radi - tvrdi ona.

Niko nije znao da je zgrada namenjena za džamiju

Ona kaže da nikome nije ni palo na pamet da je zgrada koja je sada polusrušena bila predviđena za džamiju.

 -Svi smo mislili da je u pitanju privatna kuća, a da je u pitanju ’verski objekat‘ i to navodno - džamija, to sam čula da na TV-u pre nekoliko dana - uverava nas ona.

Inače, potez na kome je objekat izgrađen predviđen je za trasu auto-puta, pa je samim tim i nemoguće dobiti dozvolu za gradnju.

U naselju pominju ime zemunskog imama Emina Sadrija Zejnulahua, koji je, kako tvrde, sa Kosova i koji navodno stoji iza cele ove priče, a pre neki dan se, kada je ovo pitanje eskaliralo, prvi put u sve javno uključio i beogradski muftija Muhamed Hamdi Jusufspahić.

On je za medije u Bajrakli džamiji rekao da Islamska zajednica Srbije očekuje objašnjenje za rušenje verskog objekta u beogradskoj opštini Zemun, kao i da ih premijer Aleksandar Vučić ovih dana primi na sastanak.

- Očekujemo da nam se objasni zašto se nad nama danas primenjuje nekakav ratni plan sa ogromnim brojem oklopnjača i čime smo mi to zaslužili - rekao je Jusufspahić u Bajrakli džamiji u Beogradu. On je takođe napomenuo da za 47 godina, koliko živi u Beogradu, Islamska zajednica nije dobila nijednu dozvolu za izgradnju bilo kog prostora, pa čak ni molitvenog i pitao zašto je to tako.

- Mi grešimo kada gradimo nelegalno, kao i 50 odsto celokupnog stanovništva u ovoj zemlji. To je urbanistički problem, ali ne bi smeo da bude politički problem. Ali to jeste politički problem - rekao je uz opasku da nijedan drugi objekat u okolini nema građevinsku dozvolu, i dodao da "Beograd uskraćuje slobodu veroispovesti iako to država garantuje“.

- Zar mislite da ja treba da se klanjam na ulici da bi pokazao kako je ovaj grad kosmopolitski - rekao je on i pozvao vernike na smirenost "u ovim teškim danima“, ali "svečarskim danima za muslimane“.

Oglasio se i narodni poslanik Muamer Zukorlić, koji je osudio to što je "džamija“ u Zemun polju srušena, i to uz, kako je naveo, prisustvo jakih policijskih snaga, u poslednjoj predramazanskoj noći. Zukorlić je pozvao predstavnike vlasti da, kako je naveo, hitno i konačno pristupe rešavanju nagomilanih problema vezanih za Islamsku zajednicu kako se stanje ne bi otelo kontroli. On je ogorčen ovim potezom iako objekat nije imao građevinsku dozvolu.

- Ovaj čin je za svaku osudu i ukazuje na izuzetno teško stanje muslimana u Beogradu koji nemaju mogućnost da ostvaruju svoju zakonom zagarantovanu versku slobodu i druga kolektivna i individualna prava što potvrđuje i činjenica da decenijama ne uspevaju da dobiju prostor za muslimansko mezarje (groblje) - naveo je Zukorlić, inače bivši muftija Islamske zajednice u Srbiji.

Objekat srušen noću zbog bezbednosti

Kako je Sputnjiku objašnjeno, razlog zbog čega je objekat srušen u ranim jutarnjim satima jeste bezbednost, jer je procenjeno da je situacija u terminu koji je bio najavljen za rušenje bila na granici da eskalira.

Oglasio se i gradski menadžer Goran Vesić, koji izjavio da je objekat u Zemun polju srušen u skladu sa zakonom i istakao spremnost gradskih vlasti na razgovor sa predstavnicima te zajednice o mogućnosti zakonskog rešenja za njihove potrebe.

- Gradska opština Zemun je srušila bespravno izgrađen objekat u Zemun polju u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima, a na osnovu Zakona o planiranju i izgradnji i Zakona o opštem upravnom postupku - izjavio je Vesić za Tanjug.

Grad Beograd je, istakao je Vesić, spreman da razgovara sa predstavnicima Islamske zajednice o mogućnostima pronalaženja zakonskog rešenja, da vernici islamske veroispovesti mogu u našem gradu da zadovolje svoje verske potrebe.

Rušenje ovog objekta preneli su svi muslimanski mediji u regionu, a na društvenim mrežama među pripadnicima ove zajednice, sve je više onih koji ovo shvataju kao „udar Srbije na muslimane“.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online