Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 25.05.2017.
14:11
J. L. Petković - Vesti A

Srpska lista pregovarala o vojsci?

Glavni argumet Vlade Srbije da bi Srbi na KiM trebalo da glasaju za Srpsku listu na predstojećim kosovskim izborima, jeste taj da jedino tako neće biti formirana Vojska Kosova.

EPA/Valdrin Xhemaj
Izbori su, između ostalog, i raspisani da bi se u parlament uveo dovoljan broj, bar četiri, kooperativnih Srba koji bi podržali stvaranje vojske

Danima se insistiralo na tome da bi kandidati ostalih srpskih partija ušli u pregovore sa albanskim partijama sve dok danas nije usledila šokantna izjava kosovskog ministra Bezbedonosnih snaga Hakija Demolija da je Srpska lista postavila četiri uslova za podršku transformacije BSK u vojsku. 

- Razgovarali smo sa srpskim ministrima da obezbedimo njihove glasove i oni su na prvom sastanku imali četiri zahteva. Jedan od tih zahteva je mesto zamenika komandanta za nekoga iz srpske zajednice - kazao Demoli za "Klan Kosova". Demoli, član LDK Ise Mustafe, dodao je da vlasti u Prištini nisu bile spremne da prihvate te uslove.

Na ove tvrdnje reagovala je Srpska lista ističući da ima samo jedan uslov za vojsku - da se ne formira. Srpska dodaje da "ukoliko srpski narod izabere političke profitere za svoje predstavnike u Prištini, glasaće za sopstvenu propast." 

"Jedino Srpska lista pružala je lavovski otpor ideji formiranja tzv. kosovske vojske i izbori su, između ostalog, i raspisani da bi se prokomponovala srpska politička scena na KiM i u parlament uveo dovoljan broj, bar četiri, kooperativnih Srba koji bi podržali stvaranje vojske, čija meta nema da bude ko drugi nego mi. Srpska, dakle, mora imati dovoljan broj poslanika da bi sprečila takav opasan scenario. Srpska lista je jedini razlog zbog kog albanske stranke nisu uspele da formiraju kosovsku vojsku", navodi se u saopštenju koje je potpisao predsednik Srpske liste Slavko Simić. 

On ističe da "ostale liste koje se predstavljaju kao srpske jesu albanske liste kandidata za srpske poslanike." 

"Bili smo svedoci štetočinskog rada klana Jablanovići - Slobodan Petrović na razbijanju srpskog jedinstva na KiM i videli na šta su sve spremni. Priština će njima, u starim i u novoformiranoj Partiji Tačijevih Srba i drugim političkim samotnjacima koji ih podržavaju nastojati da izmisli glasove, ali srpski narod u tome ne sme da im pomogne", zaključuje se u saopštenju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online