Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 24.05.2017.
12:50
Vestionline, Tanjug A

Trampov čovek za Balkan: SAD će aktivno da prati šta Rusija radi u regionu

SAD će i dalje pomagati zemlje regiona u njihovim naporima da steknu članstvo u EU koliko god može, a verujem da će to činiti i Evropa, poručio je pomoćnik američkog državnog sekretara Brajan Hojt Ji.

Tanjug
Ji tvrdi da postoji jedna vrsta nestrpljenja po pitanju integracija u EU: Ji i Vučić

Obraćajući se na konfernciji za novinare nakon razgovora sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem, Ji je primetio da postoji jedna vrsta nestrpljenja po pitanju integracija u EU.

Sam se zapitao šta tu mogu da urade SAD i Evropa, a odgovarajući na pitanje novinara o uticaju Rusije na ovaj region, odgovor je potražio u nedavnim istupima američkog predsednika Donalda Trampa i njegovih najbližih saradnika Pensa i Tilersona, a koji su rekli da gde god mogu da se nadju zajedničke teme za razgovor s Rusima - Amerikanci će razgovarati.

- Ali, tamo gde naši interesi, naše vrednosti i ciljevi nisu kompatibilni, gde se možda sukobljavamo, mi ćemo snažno braniti i čuvati naše i intrerese naših saveznika - izričit je bio Ji.

Dodao je da se u Vašingtonu nadaju da će Rusi igrati konstruktivnu ulogu na Balkanu, kao, primetio je, i ranije, ali je i dodao da SAD moraju aktivno da prate sve što Rusija pokušava da uradi u regionu, pomenuvši posebno dogadjaje iz oktobra prošle godine u Crnoj Gori, rusku politiku u energetici i umešanost u nekim drugim regionima.

- Postoji jedan element nestabilnosti u tome - ocenio je Ji, ne želeći, kako je istakao, da kaže da iza svakog poteza stoje loše namere, ali i primetivši da je ustanovljeno dosta toga što rade a što može imati loše posledice.

Kako je rekao, u Vašingtoru veruju da je važno da se uzdrže kad su u pitanju neproverene vesti iz Rusije ili nekih drugih izvora, ali da u svakom slučaju traže načine za saradnju gde god je to moguće.

Kad je reč o evrointegracijama regiona, Li je primetio da tu popstoje dve strane te priče, što podrazumeva da su s jedne strane zahtevi EU kloji nisu jednostavni, a s druge obaveze regionalnih vlada koje se moraju ispuniti.

- Ali iznad svega je potrebna snažna volja s obe strane, kako bi se ubrzao proces, te verujemo da ako svi odrade svoj deo posla, a vlade ispune standarde čak i kad su teški, da će to doneti boljitak ne samo u integracijama nego i svakoj zemlji pojedinačno.

Kako je rekao, na stranu pitanje da li se ide dovoljno brzo u integracije, ali i EU i SAD žele da pruže i materijalnu i svaku drugu pomoć da zemlje zapadnog Balkana ispune visoke kriterijume.

- A od zemalja očekujemo da pokažu političku volju, kao sto je to pokazao Vučić, i to i onda kad to nije popularno, a mi ćemo da nastavimo da pomažemo koliko možemo, verujemo i Evropa takodje - poručio je Ji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online