Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 20.05.2017.
11:58
N1 A

Vlasi: Što nije uspela ratovima, Srbija ostvaruje diplomatskim manipulacijama

Kosovski advokat savetnik kosovskog predsednika Hašima Tačija Azem Vlasi izjavio je u Novom danu sarajevskog studija televizije N1, da je u Beogradu na snazi "Memorandum 2" u kojem je navodno prva tačka da ono što nije ostvareno ratovima, treba da se ostvari mirnim sredstvima i diplomatskim manipulacijama. Vlasi tvrdi da je za tzv. "Memorandum 2" saznao iz svojih izvora u Beogradu i da taj dokument treba da zameni Memorandum SANU iz 1986. godine.

youtube.com/Rrokum TV
Ne vidi ništa sporno ni problematično u izjavama Ramuša Haradinaja: Azem Vlasi

Ta nova platforma, tvrdi Vlasi, predviđa stvaranje tzv. "Velike Srbije" mirnim putem i diplomatskim sredstvima, i sve što se dešava, kako kaže, ukazuje na to da su njegova saznanja tačna.

- Sad je u Srbiji sve kao u vreme Miloševića. Na isti način se stvara lider, na istim talasnim dužinama su mediji. Sad imate "Memorandum 2" u kojem je prva tačka da ono što nije ostvareno ratovima, treba pokušati ostvariti mirnim sredstvima i diplomatskim manipulacijama. Drugo, izjednačiti krivicu i reći da su građani krivi, da su krivi građani Bosne koji su branili Bosnu. Nas su zvali sepratistima. Uvek su drugi krivi, a u Beogradu ne daj Bože - rekao je Vlasi.

Tvrdi da projekat tzv. "Velike Srbije" još živi.

- Sa Hrvatskom je to završeno, ali prema pola Bosne nije. Taj projekt računa na pola Bosne i Kosovo - rekao je on.

Haradinaj i "velika Albanija"

Zabrinutost Beograda zbog navodnih planova za osnivanje tzv. "velike Albanije", ocenio je smešnim, a smatra i da su zapaljive izjave Ramuša Haradinaja "predimenzionirane".

- Povik na Ramuša Haradinaja je zbog ljutnje što francuski pravosudni organi nisu udovoljili poternici Srbije. Beograd se nije ustručavao, vlasti, a ne samo mediji, da popljujuju. Haradinaj je sada ljut čovek, daje izjave. Sve to ima više komične nego tragične dimenzije, ali ostavlja posledice u našoj ukupnoj klimi - kaže Vlasi.

On poručuje da su za odnose u regionu mnogo opasnije izjave premijera Srbije Aleksandra Vučića i ostalih zvaničnika u Beogradu.

- Veće posledice po naše odnose i za stanje u regionu mogu imati izjave zvaničnika kao što je premijer Srbije Vučić nego izjave Haradinaja koji je lider jedne opozicione partije. Nerazumno je kako je to Haradinaj izjavama provocirao Srbiju, ako kaže molimo da nas Srbija ostavi na miru. Ne znam šta je tu provokacija i koje su dimenzije te provokacije - rekao je Vlasi koji tvrdi da Haradinaj nije izjavio da će osvojiti trećinu teritorije Srbije, iako je bivši komandant OVK nedavno javno rekao da ako Srbija u svom ustavu i dalje bude imala Kosovo i Metohiju, onda bi Kosovo trebalo da odgovori recipročnim merama i u svoj ustav stavi jednu trećinu teritorije Srbije.

Neće Kosovo da menja granice

Vlasi tvrdi da se u izjavama kosovskih zvaničnika ne može naći pojam "velike Albanije", i da se tom retorikom služe srpke vlasti kako bi Kosovo i Albance predstavile kao destabilizirajući faktor.

- Teorija o Velikoj Albaniji je smešna. Nismo mi ludi da menjamo granice i okrenemo svet protiv nas. To je propaganda koja ima za cilj skretanje pažnje prema Kosovu i Albancima kao destiblizirajućem faktoru - naveo je Vlasi istovremeno optužujući Srbiju da je upravo ona "jedini faktor nestabilnosti" u regionu.

- Sve države nastale raspadom bivše Jugoslavije se slažu, osim Srbije koja ima teritorijalne pretenzije prema Kosovu. Nijednom rečju se Beograd nikad javno nije ogradio od najave referenduma o otcepljenju RS. To destibilizuje stanje u regionu, a ne Kosovo - ocenio je Vlasi.

Rekao je da i da su odnosi Kosova i BiH apsurdni zbog mehanizma odlučivanja u Bosni koji omogoćavaju RS da blokira normalizaciju odnosa sa Prištinom.

Vlasi je rekao i da se posle pokušaja atentata na njega fizički oseća dobro. Kaže da iza napada stoji teroristička grupa koja ima spisak od nekih dvadesetak istaknutih Albanaca za koje smatraju da ih treba eliminisati jer nisu rešili albansko pitanje.

POVEZANE VESTI

Subota 20.05.2017. 16:28
Azem Vlasi sanja,kao i Tito,a on Titov pionir ,naravno veliku Albaniju.Za razliku od njega Tito je htteo Albaniju u SFRJ dok on tudju zemlju pripaja Albaniji.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online