Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 19.05.2017.
15:31
blic.rs, Vestionline A

Kocijančić: Rešenje političkih kriza u Makedoniji i Albaniji nije čudo već rezultat rada

Iz Brisela poručuju da je Zapadni Balkan prioritet za EU i da Unija radi zajedno sa međunarodnim partnerima kako bi sve zemlje regiona podržala na njihovom evropskom putu.

youtube.com/Utar Tor
Maja Kosijančić ponosna na rad i trud

Iznenadno i gotovo istovremeno rešavanje političkih kriza u Albaniji i Makedoniji u Evropskoj komisiji vide upravo kao rezultat takvog zajedničkog angažmana.

- Ja to ne bih nazvala čudom. U pitanju je rezultat napornog rada i političke volje. Kada govorite o Zapadnom Balkanu, govorite o regionu koji ima EU perspektivu i gde je EU snažno angažovana. Nastavićemo da podržavamo i Albaniju i Makedoniju, ali i ceo region - poručila je portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić.

Činjenica je da su se u regionu Zapadnog Balkana u poslednjih dana naizgled odblokirale dve velike političke krize.

U Makedoniji je posle višemesečnog "ćorsokaka", kada je u pitanju formiranje nove vlade predsednik Đorđe Ivanov doneo odluku da madat za sastav vlade dodeli lideru Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoranu Zaevu.

U Albaniji su političke partije opozicije postigle su sporazum za strankama na vlasti i odustale od bojkota predstojećih parlamentarnih izbora u zemlji.

Iako su obe krize trajale dugo i pretile da preliju nestabilnost na region, ali i šire, samo u roku od par dana od ukopanih pozicija i gorovo nerešive situacije došlo je do dogovora vlasti i opozicije i naizgled presecanja političkog Gordijevog čvora.

Poznavaoci političkih prilika u regionu ovakav rasplet situacije na Zapadnom Balkanu ocenjuju kao "nestvaran" pri čemu vodeću ulogu u pritisku na Tiranu, ali i Skolje, pripisuju SAD.

- Govorimo o zemlji koja je kandidat za članstvo u EU. EU je vrlo angažovana u Albaniji zajedno sa ostatkom međunarodne zajednice - poručila je Kocijančić, odbacujući optužbe da su SAD imale više uticaja na rešavanje bojkota predstojećih parlamentarnih izbora u Albaniji.

Kocijančić je podsetila da je šefica EU Federika Mogerini sledeće nedelje organizovala sastanak sa premijerima zapadnobalknaske šetorke u Briselu na kome bi trebalo da se ponovo razmotri situacija u regionu i budući koraci.

- Za nas je to prioritet na kome nastojim da budemo snažno angažovani - rekla je Kocijančić novinarima na redovnom brifingu.

Ona nije mogla da odgovori na pitanje ko će na neformalnoj večeri zapadnobalknskih premijera predstavljati Makedoniju obzirom da budući premijer Zoran Zaev još nije stupio na dužnost, a dosadašnji premijer Nikola Gruevski je u ostavci.

- Spisak onih koji će biti prisutni na radnoj večeri kod Federike Mogerini 24. maja biće poznat sledeće nedelje - kažu u Briselu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online