Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 16.05.2017.
18:01
A. Vučićević - Vesti A

Koridor će koštati 2,1 milijardu evra

Prilikom posete premijera i novoizabranog predsednika Srbije Aleksandra Vučića Kini, dogovorena je saradnja između dveju zemalja na izgradnji auto-puta ka Crnoj Gori. Kineska kompanija CRBC gradiće dve deonice Koridora 11, na potezu Preljina-Požega i Požega-Boljare, ukupne dužine oko 140 kilometara. Radovi će početi 1. marta iduće godine, a rok za završetak rokova je 1. septembar 2020. godine.

N. Đurović
Ne zna se koliko košta: Kinezi povezuju Čačak sa Crnom Gorom

- Očekuje nas izgradnja puteva, mostova i pruga, a kineske kompanije su se pokazale kao prirodni saveznik za izgradnju infrastrukture. Veoma smo zadovoljni našom dosadašnjom saradnjom - istakao je Vučić.

Crnogorci rade punom parom

Radovi na izgradnji auto-puta u Crnoj Gori, od Boljara do Bara, počeli su pre dve godine. Planirana je izgradnja 42 tunela i 92 mosta i vijadukta. Prioritetna deonica je Smokovac-Uvač-Mateševo dužine 41 kilometar. Nadmorska visina na kojoj će se graditi prva deonica auto-puta je od 63 do preko 1.100 metara, što govori o složenosti građevinskog poduhvata. Izvođač radova je takođe kineski CRBC. Most Moračica biće jedan od najzahtevnijih objekata na trasi ovog auto-puta jer se podiže na visini od 180 metara. Izgradnja prve deonice auto-puta koštaće 810 miliona evra, a glavni kreditor je kineska Eksim banka.

Potpisani ugovor vredan je 3,2 miliona evra, od čega je 2,1 milijarda predviđeno za auto-put do Boljara, 700 miliona za brzu prugu do Budimpešte i 400 miliona za Fruškogorski koridor. Detalji o tome da li će kineska kompanija graditi kroz kredit ili uzimanjem koncesije još nisu poznati, a kako je navela resorna ministarka Zorana Mihajlović o tome će se govoriti kada dokumentacija bude kompletna.

Tek otvoren, a raspada se

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je krajem 2015. godine svečano otvorio nezavršeni deo auto-puta Crvena Reka - Čiflik na deonici Koridora 10. Za saobraćaj je, u stvari, sve vreme otvorena samo jedna traka, dok se druga popravlja i tek sprema za postavljanje asfalta. Rađeno je skoro do januara, da bi se što pre otvorila ta deonica.

- Nemamo kompletnu dokumentaciju. Ove godine uz paralelan rad na potpisivanju komercijalnih ugovora planiramo da završimo i to i očekujemo da sledeće godine možemo da pričamo o izvođačima - rekla je Mihajlovićeva. Ona je istakla da je najmanje polovina novca iz projekta namenjena domaćim izvođačima.

Projektanti Saobraćajnog instituta CIP iscrtali su trasu auto-puta od Požege do Boljara na granici sa Crnom Gorom koji će koštati oko 1,6 milijardi evra. Usvojena trasa auto-puta Požega-Boljare, preko Arilja, Ivanjice i Duge Poljane, duga je 140 kilometara i projektovana je za brzine od 100 i 120 kilometara na čas. Trasa prema Crnoj Gori, koja vodi od Požege do Boljara na granici sa Crnom Gorom, zahteva izgradnju čak 97 mostova, koji će biti dugi 20 kilometara. Osim toga, projektovan je i 51 tunel.

Pravi trenutak

Potpredsednik Građevinske komore Srbije Goran Rodić ističe da je ovaj ugovor izuzetno dobra vest za Srbiju.
- Sada nema stajanja. Dobro je što su određeni precizni rokovi, mada Kinezi ne probijaju rokove i striktno poštuju dogovore - rekao je Rodić. On objašnjava da je suština da imamo što manje iscepkanosti projekta, odnosno, da deonice koje se rade budu što duže.

- Biće zahtevna trasa, ukoliko se napadne sa više frontova, to može da se uradi za četiri do pet godina - procenio je projektant CIP-a Dragoslav Dragićević.

Deo auto-puta od Preljine do Požege je podeljen u tri sektora i njegova vrednost je oko 500 miliona evra. Projektovana je i izgradnja tunela Laz od 1.750 metara. Treća deonica od Lučana do Požege protezaće se na sedam kilometara, a na njoj bi trebalo da budu izgrađena tri mosta, tunel dug 2.040 metara, petlja u Lučanima i most preko reke Bjelice.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online