Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 16.05.2017.
13:23
Vestionline, Tanjug A

Vučić u Kini: Šta je zamolio Li Kećijanga?

Premijer Srbije i izabrani predsednik Aleksandar Vučić zamolio je šefa kineske vlade Li Kećijanga za pomoć u uspostavljanju direktne avio-linije za Beograd i nastavka rada i funkcionisanja RTB Bor.

Tanjug
Premijeri Srbije i Kine: Aleksandar Vučić i Li Kećijang

- Cenimo što tako ozbiljno posmatrate odnos sa Kinom. Srbija i Kina su prijatelji koji se oslanjaju i veruju jedni drugima. Mnoge druge zemlje primećuju da Srbija i Kina imaju specijalne veze i žele da dostignu taj nivo u svojim odnosima - istakao je premijer Li.

- Inicijativa "Jedan pojas, jedan put" danas je u savremenom svetu najznačajnije mesto za rešavanje ne samo problema putne, železničke i aerodromske infrastrukture, već put kojim se rešava odnos mira i budućnosti, gde drugačiji narodi, druge religije, mogu da se razumeju i da žive zajedno - rekao je Vučić.

On je dodao da je Srbija sa velikom radošću prihvatila učešće u tom projektu, ukazao da smo do sada mnogo uradili i da smo veoma zahvalni za sve što je premijer Kine učinio po pitanju Železare Smederevo.

Naglasio je i da su gotovo svi projekti, koje je Srbija potpisala u poslednjih godinu dana, projekti potpisani sa kineskim kompanijama.

Vučić je pozvao Kećianga da u decembru, tokom boravka u Mađarskoj na sastanku zemalja centralne i istočne Evrope "16+1", dođe na granicu Srbije i Mađarske i da sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom otvori radove na jednoj od ključnih putnih komunikacija - pruge Beograd - Budimpešta.

- U potpunosti smo uključeni u ovu inicijativu. Za velike deonice puteva ka Crnoj Gori potpisani su memorandumi, a uskoro će biti potpisani i ugovori. Srbija više nema finansijskih problema - poručio je Vučić i dodao da je Srbija čelični prijatelj Kine.

Kineski premijer je naglasio da je srpska strana veoma brzo napredovala u pripremnim radovima oko brze pruge od Beograda do Budimpešte i zahvalio Vučiću na pozivu da prisustvuje početku radova.

- Nadam se da će naša saradnja doneti i ekonomsku dobit narodima naših država. Nadam se da možemo da proširimo oblasti saradnje. Do sada smo imali uspeha u svemu što smo zajedno radili - rekao je on.

Kada je reč o direktnoj liniji, prema njegovim rečima, to je sada moguće, jer je naša saradnja jača, tržišta su razvijenija i razmena ljudi je veća, tako da bi taj let bio veoma koristan.

Li je naglasio da posle pobede premijera Vučića na predsedničkim izborima očekuje još intenzivniju saradnju dveju zemalja. Posetu Kini premijer Vučić završava susretom sa predsednikom Si Đinpingom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online