Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 11.05.2017.
20:56
Vestionline, Tanjug A

Gutereš zabrinut za Kosovo

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš ocenio je da je protekli period na Kosovu i Metohiji obeležen događajima koji nisu doprineli ublažavanju zategnutih odnosa Beograda i Prištine i izrazio zabrinutost zbog prepreka koje ometaju napredak u dijalogu i nedostatka primene postignutih sporazuma.

Reuters
Generali sekretar UN je pozvao političke lidere da učine aktivniji napor da spreče lažne priče 

- Praktična primena sporazuma iz dijaloga bila je ekstremno spora. Nikakvi konkretni koraci nisu učinjeni prema uspostavljanju Zajednice srpskih opština - naveo je između ostalog Gutereš  u redovnom tromesečnom izveštaju o radu Unmika i situaciji na Kosovu za period od 16. januara do 15. aprila  2017.

Kao primer dogadajaja koji nisu doprineli ublažavanju zategnutih odnosa Beograda i Prištine, Gutreš je izneo inicijativu za transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku i pretnje Dauta Haradinaja etničkim čišćenjem Srba ukoliko sud u Kolmaru izruči njegovog brata Ramuša Srbiji.

- Javni predlog da se Kosovske bezbednosne snage tranformišu u oružane snage zakonskim amandmanom umesto ustavnim promenama izavao je kontroverzu - a ta inicijativa je naišla na "snažno protivljenje kosovskih Srba, Beograda i međunarodne zajednice, a posebno SAD i NATO - naveo je Gutereš u izveštaju koji će biti predstavljen na sednici Saveta bezbednosti UN 16. maja.

On je dodao i da je 7. aprila Daut Haradinaj član kosovske Skupštine iz Alijanske za budućnost Kosova i brat Ramusa Hardinaja "zapretio ratom i etničkim čišćenjem" Kosova ukoliko njegov brat bude prebačen u Beograd. 

- Njegove izjave su naišle na snažnu osudu međuanrodne zajednice i kosovskog predsednika, a Unmik je izdao saopštenje u kome je naveo da je korišćenje govora mržnje kako bi se pretilo etničkim čišćenjem neprihvatljivo i razlog za ozbiljnu zabrinutost - naveo je generalni sekretar napominjući da je to ozbiljno uznemirilo srspku zajednicu na Kosovu.

Prema njegovim rečima, razlog za ozbiljnu zabrinutost predstavlja i porast nacionalizma, a reči i akcije koje potpiruju međunaconalne podele ne doprinose poboljšanju života ljudi ili stabilnosti u regionu.

Gutereš je ocenio da je ohrabrujuće što su kosovski Srbi mogli da učestvuju na predsedničkim izborima u Srbiji bez ometanja i incidenata na dan glasanja, ali je u izveštaju koji je objavljen na sajtu UN pomenuo da su  uoči izbora grupe kosovskih Albanaca blokirale puteve širom Kosova u nastojanju da spreče Srbe da prisustvuju izbornom skupu SNS u Leposaviću, što je, kako podseća naišlo na osudu kosovskih vlasti, EU i šefa Unmika. 

Kada je reč o povratku raseljenih, generali sekretar UN je izrazio žaljenje što taj proces i dalje nailazi na otpor na lokalnom nivou uz opstrukciju u regionu Istoka.

- Pozivam političke lidere da učine aktivniji napor da smanje taj otpor i spreče da lažne priče zamagle percepciju i iskrive činjenice. Iako su povratnici poznati i unapred provereni od strane kosovskih vlasti - ukazao je Gutereš.

On je ujedno podsetio sve strane da je sudbina mnogih nestalih još uvek nerešena istakavši da pružanje odgovora porodicama koje su predugo čekale ostaje humanitarni prioritet i zahteva rešenost zvaničnog rukovodstva obe strane.

Generalni sekretar je u izveštaju naveo i da Građanska inicijativa Srspka lista u razmatranom periodu okončala petomesečni bojkot kosovske skupštine nakon usvajanja zakona o Trepči i ponovo počela da učestvuje u njenom radu, objasnivši tu odluku namerom da se učini napredak u dugo odlaganoj diskusiji o uspostavlajnju ZSO.

Stavove Srbije na sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu i Metohiji, 16. maja, zastupaće ministarka pravde Nela Kuburović.

Ona je rekla da će na sednici istaći da je Srbija  posvećena očuvanju mira i stabilnosti i opredeljena za nastavak dijaloga sa Prištinom, ali da neće ostati nema na pretnje koje dolaze od albanskih političkih lidera, velikoalbanskih lobista i onih koji se protive osnivanju Specijalnog suda za procesuiranje zločina koje su počinili pripadnici OVK.
    

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online