Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 08.05.2017.
18:01
Z. Mirković - D. Pašić - Vesti A

Opasno ćutanje o fašizmu

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin otkrio je juče spomen-ploču posvećenu Srbima koji su živote izgubili u Mauthauzenu i poručio da svet ne sme više da dopusti zločine prošlosti pošto se fašizam već vratio.

Tanjug
Napustio skup zastave Kosova: Aleksandar Vulin ispred spomen ploče

Aleksandar Vulin, koji je predvodio državnu ceremoniju obeležavanja 72 godine od oslobođenja logora Mauthauzen u Austriji, rekao je da svet ne sme da prećuti da se fašizam ponovo rađa, da se vraća i to pod svojim pravim imenom - nad kostima najstrašnije umorene jasenovačke dece.

- Bude li ćutao da se fašizam vraća, dočekaće da ga vidi i u svojoj zemlji - rekao je Vulin.
On je ukazao i da je Srbija ponosna na svoju istoriju i da neće dozvoliti da se istorija menja i da se o njoj govori bilo kako drugačije nego kao što je bilo.

- Ako se iznad jasenovačkih kostiju, iznad poklane jasenovačke dece ponovo pojavila table na kojoj piše "Za dom spremni", ako se u Jasenovcu legitimno i od strane vlasti dozvoljeno pojavila table s ustaškim pozdravom, onda će se i u Mauthauzenu pojaviti table za "Zig hajl'' - istakao je Vulin.

Navodeći da nema razlike između "Zig hajl" i "Za dom spremni", ministar je ocenio da ako svet ćuti i prihvata da se svake godine na Jelačićevom placu iznad Jadovna, Jasenovca, pojavljuju ustaše, onda će dopustiti i dočekati da se mu se ispod Brandenburške kapije pojave ljudi koji nose kukaste krsteve i uzvikuju "Zig hajl".

U fabrici smrti 200.000 zatočenika

Ova, 72. komemoracija povodom oslobađanja Mauthauzena i njegovih 49 sporednih logora održana je pod motom Internacionalizam povezuje.
U koncentracionom logoru Mauthauzen bilo je zatvoreno oko 200.000 ljudi, od kojih gotovo polovina nije preživela tu "mašineriju smrti". Među zatočenicima je bilo oko 7.000 Srba, a više od polovine nije dočekalo oslobođenje logora. Prvi zatočenici srpskog porekla stigli su u Mauthauzen oktobra 1940. To su bila četvorica španskih interbrigadista koji su došli sa grupom od 40 boraca republikanske armije iz Španskog građanskog rata.
Druga veća grupa iz Srbije upućena je u Mauthauzen oktobra 1942, a poslednja je stigla početkom novembra 1944. Pored ta dva, bilo je još 18 transporta iz nacističkih logora u okupiranoj Srbiji.

- Ako svet dopušta i ako ćuti što se nad Blajburgom polažu venci ubijenim ustašama, krvolocima iz Jasenovca, onda će dočekati i da se u Mauthauzenu polažu venci na grobove čuvara Mauthauzena, komandanata logora - rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, nije moguće zlo zaustaviti samo na jednom mestu i srpski narod je premali da bi sam zaustavio toliko zlo.

Na spomenik srpskim žrtvama vence su položili i predstavnici srpske dijaspore, Dragiša Vasiljević ispred Saveza Srba u Austriji i predsednik kluba Vidovdan iz Linca Milenko Marić, a prisustvovali su predstavnici Ambasade Srbije u Austriji, Vojske Srbije, kadeti Vojne akademije i studenti Kriminalističko-policijske akaemije, kao i učenici Gimnazije iz Brusa koji su pobedili na takmičenju Da rat ostane samo igra. Novootkrivenu spomen ploču osveštao je protojerej stavrofor Dragan Mićić, a vence su prvi položili predstavnici Ruske Federacije, a potom Italije, Poljske, Ukrajine, Albanije.

Aleksandar Vulin je, inače, ceremoniju napustio pre završetka zbog prisustva delegacije Kosova.

Spomenik Podunavskim Švabama

Aleksandar Vučić je na svečanom otkrivanju spomenika Podunavskim Švabama u Bačkom Jarku kazao da Nemci koji su posle Drugog svetskog rata napustili Srbiju nisu "gosti na našoj teritoriji".

- U Bačkom Jarku je početkom 20. veka živelo 2.127 Nemaca, 47 Mađara i dvoje Srba, a danas je to gotovo etnički čisto srpsko mesto. Vi, naši prijatelji Podunavske Švabe, niste ovde gosti, vi ste domaćini kao i mi - rekao je premijer.

Vučić je ocenio da otkrivanjem spomenika Podunavskim Švabama Srbija pokazuje da ume da poštuje i tuđe žrtve. Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman kazao da njegova vlada i kancelarka Angela Merkel pridaju veliki značaj spomen-obeležju Podunavskim Švabama u Bačkom Jarku, izrazivši zahvalnost Vučiću bez koga, kako je rekao, ne bi bilo moguće podići spomen-obeležje. On je istakao da su Nemačka i Srbija partneri u Evropi, i da se Nemačka snažno zalaže za put Srbije u EU.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online