Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 03.07.2010.
16:59
Tanjug A

Imamo Zakon o pivu, a nemamo fabrike!

Srbija je ove godine, usvajajući Zakon o pivu, postala jedina zemlja jugoistočne Evrope, koja ima takav zakonski akt kojim se uređuje proizvodnja, pakovanje, deklarisanje i kvalitet tog pića, piše časopis "Market" u najnovijem broju.

Časopis prenosi i stav Ministarstva poljoprivrede, da je cilj Zakona o pivu da se uspostavljanjem sistema kontrole kvaliteta sirovina koje se koriste u proizvodnji tog pića, kao i kvaliteta piva, stvori osnova za oživljavanje i dalji razvoj proizvodnje piva u našoj zemlji, kao i preduzimanje efikasnijih mera agrarne politike u tom sektoru.

U tradicionalno pivarskim zemljama kao što su Češka i Nemačka potrošnja je 155, odnosno 138 litara po stanovniku. U svetu se godišnje proizvede oko 130 milijardi litara piva, a najveći proizvođači su SAD i EU.


Tendencija povećanja proizvodnje, ali i potrošnje piva, zabeležena je u Kini, koja ima učešće od približno 17 odsto u ukupnoj svetskoj potrošnji.
 

Jačanje tog sektora, kako predviđaju u Ministarstvu poljorivrede, pozitivno će uticati i na jačanje konkurentnosti domaćeg piva na našem, ali i na inostranom tržištu, a primenom usvojenih rešenja trebalo bi da se poveća i pravna sigurnost proizvođača piva.


Prema odredbama Zakona o pivu, proizvođač tog pića će se upisivati u Registar ako ispunjava uslove u pogledu objekata, prostorija, opreme, uređaja i stručnog kadra, a neophodno je da ima bar jednu visokoobrazovanu osobu - tehnologa, s najmanje dve godine iskustva u proizvodnji piva.

"Najveći domaći proizvođači piva uključeni su u velike multinacionalne kompanije, tako da je i kvalitet sirovina uslovljen svetskim standardima. Da bi se stvorili preduslovi za proizvodnju kvalitetnog piva, uvoze se sirovine odgovarajućeg kvaliteta, što je jedan od razloga zbog kojih je opala proizvodnja hmelja kod nas", kaže za "Market" savetnica Udruženja Privredne komore Srbije za poljoprivredu (PKS), Saška Borčević.

Hmelj je osnovni sastojak piva, ali njegova proizvodnja u Srbiji opada, tako da se sada uvozi oko dve trećine te sirovine. Od 2000. do 2009. godine površine pod hmeljom smanjene su sa 500 na 67 hektara.

"Market" navodi da je proizvodnja piva u Srbiji 2009. godine bila osetno manja nego 2008, kada je, prema podacima PKS iznosila 650 miliona litara. Prošle godine izvozom piva naši proizvođači tog pića zaradili su oko 75 miliona dolara.


Od ukupno izvezenih količina više od 60 odsto plasirano je na tržišta Crne Gore i BiH. U Srbiji se godišnje potroši oko 60 litara piva po glavi stanovnika, što je znatno manje nego u nekim evropskim zemljama.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online