Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 05.05.2017.
08:17
alo.rs A

Rama sprema rat na jugu Srbije?!

"Rama je naš predsednik." "Preševo je prirodni deo velike Albanije." "I u Tirani misle da je zahvalnica koju je Vučić dobio od opštine Preševo skandal..." Ovo su samo neke od izjava koje su tokom prethodnih nedelja mogle da se čuju od albanskih političara sa juga Srbije, tako da je više nego očigledno da je sve što su izgovorili u prethodnom periodu napisano negde drugde, tačnije u Tirani.

A. Čukić
Ima pakleni plan za jug Srbije: Edi Rama

U ovom trenutku aktuelni albanski premijer Edi Rama "uspešno privodi krizu u Makedoniji kraju", albanske zastave su nadjačale makedonske u kancelariji predsednika Sobranja, a ako mu i to dovoljno ne digne rejting pred junske izbore, sledi novi pakleni plan, koji se ovoga puta tiče juga Srbije.

- Nema sumnje da upravo Rama stoji iza svih turbulencija koje se dešavaju u poslednjih nekoliko nedelja i oštrih izjava Tačija, Haradinaja, Muslijua... Istovremeno se bude i nekadašnji pripadnici OVPMB-a (Oslobodilačka vojska Medveđe, Bujanovca i Preševa), čiji su se komandanti sastali s poznatim teroristom Šefćetom Muslijuom 18. aprila u Gnjilanu. S druge strane, naše službe sve to dobro prate i teško da bilo šta može da ih iznenadi u ovom trenutku, što naravno ne znači da neće pokušati. Prema našim saznanjima, iza svega stoji albanski premijer Edi Rama, kome je potrebna kriza u regionu kako bi pred domaće izbore podigao sebi rejting i tu nastupio kao neki veliki spasilac Albanaca. Zbog toga je spreman da žrtvuje sve, pa i albanske političare na jugu Srbije, koje je spreman da iskoristi za pravljenja haosa - kaže izvor "Alo!" iz srpskih bezbednosnih krugova.

S druge strane, prema rečima karijernog diplomate Zorana Milivojevića, očigledno je da se sve dešava organizovano.

- Od izjava Rame do Tačija i Muslijua, dešavanja u Makedoniji i "tiranske platforme", sve je to dobro organizovano. Albanski faktor koristi ovu situaciju da pojačanim aktivnostima na ivici radikalizma pokrene proces u korist objedinjavanja, kako oni kažu, albanskog nacionalnog prostora. I naravno da sve što se dešava ima i unutrašnju dimenziju, da se tiče izbora na Kosovu i u Albaniji, ali teško da tamo ima velike razlike između vlasti i opozicije jer svi žele veliku Albaniju, i prirodno je da žele da zaoštre situaciju u ovom trenutku. S druge strane, mi smo budni, srpske službe i politika, i tu je sve pokriveno. Neko bi mogao da pokuša da napravi haos, ali ne verujem da ima neke šanse da uspe u tome na štetu Srbije. Naravno, ukoliko bi se situacija na Balkanu generalno zaoštrila i ukoliko bi izbili otvoreni sukobi u Makedoniji uz podršku stranih faktora, situacija bi mogla da eskalira i na jugu Srbije, ali iskreno verujem da naše službe to mogu da spreče - naveo je Milivojević za "Alo!".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online