Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 03.05.2017.
18:01
D. Dekić - Vesti A

Evropa žmuri nad torturom

Zastrašivanje medija, politizacija, pritisci i nekažnjivost zločina protiv novinara, porast autocenzure i favorizovanje tabloidizacije, glavne su karakteristike žurnalizma na našim prostorima koje je u svom izveštaju naveo istraživački centar Evropskog parlamenta. Oni, povodom 3. maja, Svetskog dana slobode medija, akcentiraju i da tri ubistva novinara u Srbiji dugi niz godina nisu rešena.

A. Čukić
Zastrašivanje i autocenzura: Sedma sila radi pod pritiskom

Bez obzira na to što ovaj izveštaj daje vernu sliku stanja srpskog novinarstva, prema mišljenju dugogodišnjeg dopisnika BBC Slobodana Stupara, deluje "farsično" jer, kako kaže, upravo Brisel, Berlin i Vašington žmure nad medijskom torturom premijera i izabranog predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je već pet godina na vlasti.

- Šta reći kada oni koji su pripomogli Vučiću da radi ovo što radi, jer im isporučuje na tacni stvari vezano za Kosovo, žmure ne samo na njegovo stavljanje šape na medije, već i na uništavanje srpskog parlamentarizma i nedemokratski sprovedenih izbora koji su kao takvi bez ikakve svrhe. Očito je igrač Zapada i odgovara im za neke bitnije stvari, pa ih je baš briga za demokratiju i medije - ocenio je ovaj novinar radija BBC na srpskom jeziku.

Bespredmetno je, ističe Stupar, kunuti se u izveštajima na demokratske vrednosti i pozivati na njihovo poštovanje, kada je jasno da se sve na ovim prostorima, nameće i rešava spolja.

Socijaldemokratska stranka bivšeg šefa države Borisa Tadića apelovala je na medije koji već četiri dana nižu brutalne neistine vlasti na račun Tadića i drugih opozicionara kako su "izdajnici sa antidržavnim stavovima", da objave i odgovor opozicije. Ističu kao neverovatno da RTS prenosi saopštenja nekakvog udruženja Patku daj tati, ali ne i saopštenja parlamentarnih opozicionih stranaka.

Pad na 66. mesto

U nedavno objavljenom izveštaju organizacije Reporteri bez granica o indeksu slobode medija, Srbija je doživela pad od sedam mesta, pa je sada na 66. mestu. U Srbiji novinari, kako kažu, mogu računati i s fizičkim napadima, a vlastodršci subvencionišu podobne medije kupovinom njihovog oglasnog prostora. Srbija je pala ispod Bosne i Hercegovine, koja se popravila za tri mesta.

- Očito pravo na pripadnost javnosti imaju samo članovi vladajućih stranaka i fantomskih udruženja koja ih podržavaju - navode u SDSS-u, ističući da je RTS servis SNS-a koji se naziva "javnim servisom", a stranačka glasila SNS-a, nazivaju dnevnim listovima i tabloidima.

Evropski parlament, uz naglašavanje da je sloboda medija prioritet proširenja Evropske unije poziva zemlje kandidate za EU, da stvore bezbedno medijsko okruženje, objektivno i tačno izveštavanje i efikasno pravosuđe.

- Pomno pratimo medijsku scenu - upozorili su u EP, ističući i srpski problem nejasne vlasničke strukture medija i državno finansiranje.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online