Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 02.05.2017.
18:01
D. Dekić - Vesti A

Visoka cena jevtinih poena

Zaoštravanje odnosa sa Francuskom zbog odluke o oslobađanju Ramuša Haradinaja, svedoči ne samo da državni vrh Srbije politiku shvata na isti način kao Slobodan Milošević, već i da nema nikakvu strategiju, čak ni u slučaju odbacivanja optužnica za ratne zločine, smatra analitičar Dušan Janjić.

Tanjug/AP
Ramuš Haradinaj slavljenički dočekan u Prištini

On je istakao da je Beograd izabrao najgori momenat za reagovanje između dva kruga predsedničkih izbora u Francuskoj, i to nemogućim zahtevom toj državi da politički menja odluku suda.

- Ovo predstavlja direktno mešanje u tamošnji izborni proces u trenutku kada je cela EU pažljiva u reakcijama prema Francuskoj da ne bi pobedila ultradesničarka Marin Lepen - kaže Janjić za "Vesti".

Naljutiće i Berlin

- Zbog francusko-nemačkog partnerstva na kojem počiva i EU, teško da srpski odgovor Parizu ne zasmeta Berlinu. Dačić i ostali govore kao da izlaze iz torbe Moskve, što samo govori da niko ne može da veruje vlasti Aleksandra Vučića. Pitanje je zna li Vučić šta radi, jer zbog propagiranja navodne vojne neutralnosti i šurovanja sa Rusima, Evropa nas identifikuje kao potencijalni izvor nestabilnosti - kaže Janjić.

On smatra da potez Beograda govori o inferiornosti i nepromišljenosti, tipa da "moraš da reaguješ", pa se ispostavi da je načinjen pogrešan korak.

Podseća i da je od hapšenja Haradinaja napravljena neprimerena akcija unutrašnje političke propagande koja ne isključuje i motivisanost dobrim odnosima Aleksandra Vučića sa Hašimom Tačijem i Edijem Ramom.

- Tači je pomogao da srpski predsednički izbori na Kosovu prođu bez problema, a Vučić mu uzvratio uslugu. Pritom je javnosti predstavljano da je Srbija odlučna da se bori za Kosovo i protiv zločina, ali da nema podršku velikih sila, pa je vlastima u Srbiji odluka Francuske dobrodošla za dizanje galame - ukazao je Janjić.

Ako se traži neko racionalno objašnjenje ponašanja srpske vlasti, kako navodi, moglo bi se reći da su srpski zvaničnici dezorijentisani i u krizi i otkriva i da je Beograd u problemu jer je u februaru EU ispostavila dokumnet koji govori da nije urađeno ono obećano vezano za Kosovo i poglavlja 23 i 35.

- To je šok za vlast koja je obećala ulazak u EU, jer bi mogao da usledi masovni monitoring koji bi na godinu, dve zaustavio put ka Briselu.

Srpski bojkot Francuske kao loš korak vidi i bivši šef diplomatije Vuk Drašković, koji smatra da je to "sve samo ne zaštita državnih interesa".

- Ovo je potez u korist naše štete. Nikako ne mogu da ga razumem, kamoli da podržim. Ispada da su direktori francuskih javnih preduzeća službenici, predsednik Francuske, ministri i premijer presuđivali u slučaju Haradinaj, pa je ovo neka uzvratna mera - kaže Drašković, koji smatra da će kontraudarac Pariza boleti i osetiti prilikom pokušaja Srbije da otvori nova pregovaračka poglavlja u procesu evrointegracija.

Poteze zvaničnog Pariza je teško predvideti, ocenila je dopisnica francuskog dnevnika La Kroa, Marion Dotri, ukazavši da o srpskim reakcijama u tamošnjim medijima nema ni vesti ni komentara.

- Mediji su fokusirani na izbore, a vlast će se uskoro promeniti, pa verujem da niko neće ići na jak stav kad se ne zna šta će se dalje dešavati - navela je i dodala da je Parizu važna saradnja sa Srbijom u borbi protiv organizovanog kriminala i ne želi narušavanje odnosa sa zemljom sa kojom od 2011. imaju sporazum o strateškom partnerstvu.

Mobilni po kosovskom zakonu

Na Kosovu i Metohiji je juče ugašen signal kompanije Telenor i Vip mobajl, a dvadesetak njihovih stubnih antena je ustupljeno ćerki firmi Telekoma Srbije, koja je registrovana u skladu sa kosovskim zakonima sa sedištem u severnoj Kosovskoj Mitrovici.
Signal Telenora i Vip mobajl gasi se u skladu s dogovorom Beograda i Prištine o primeni sporazuma o telekomunikacijama, postignutim u novembru prošle godine u Briselu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online