Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 30.04.2017.
18:01
Lj. Ivanović - Vesti A

Haradinaj nije umakao pravdi

Lider Alijanse za budućnost Kosova i bivši premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je na prištinskom aerodromu po povratku iz Francuske da se Albanci nikada neće pokoriti Srbiji. Haradinaj je okupljenim novinarima na aerodromu rekao da optužuje Srbiju "za neprijateljsko ponašanje" prema njemu.

A. Čukić
Još ga gonimo: Vladimir Vukčević

- Imamo suseda koji je neprijatelj, koji se neprijateljski ponaša. Treba da budemo odlučni i da mu pokažemo gde mu je mesto - rekao je Haradinaj i dodao da na Kosovu "ima ljudi koji se pokoravaju" da i "njima treba pokazati gde im je mesto', navodeći da je Hrvatska za njega primer.

Bivši lider Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) rekao je da je razočaran odnosom vlasti Kosova u njegovom slučaju. U kratkom govoru na glavnom trgu Prištine, obraćajući pristalicama, kojih je bilo nekoliko hiljada, Haradinaj je optužio Srbiju za neprijateljstvo.

- Kada sam rekao da Srbija želi rat, ozbiljno sam to mislio jer neprijatelju Srbiji treba da pokažemo gde joj je mesto. Oni su kriminalci, oni su izvršili zločine na Kosovu. Ako u Beogradu misle da mi zaboravljamo, greše - rekao je Haradinaj obraćajući se masi.

U međuvremenu, Srbija je reagovala burno prema francuskoj vladi, iako je odluku doneo sud u Kolmaru, a ne politička vlast u Parizu. Posle pozivanja ambasadora iz Pariza "na konsultacije" (što je forma diplomatskog protesta), i delegacija Srbije u Savetu Evrope u Strazburu je napustila zasedanje i vratila se u Beograd.

Da se Haradinaj prerano poradovao slobodi smatra i bivši srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević. On je gostujući na televiziji N1 rekao da je bivši komandant OVK i dalje je pod optužnicom.

- Mislim da ćemo biti uporni i nastavićemo da ga gonimo. Svi dokazi stoje i da treba da se izvedu pred nekim sudom i kaže da očekuje da bi Haradinaj moga da odgovara pred Specijalnim sudom za ratne zločine OVK u Prištini - dodaje Vukčević.

Vukčević smatra da su dokazi bili dovoljni i da bi Haradinaj bio osuđen, kao i da treba da se žalimo na odluku suda u Kolmaru.

- Svi ti slučajevi su propadali na isti način, da ovde neće imati fer suđenje, kažu da bi Haradinaj bio ugrožen ovde, to je uvredljivo za naše pravosudne organe, pokazali smo da smo na visokom nivou. Na sud u Francuskoj teško može da utiče izvršna vlast, ne slažem se da je politička odluka, to je odluka suda - dodao je Vukčević.

Vukčević smatra da je tužilaštvo sve dobro uradilo u vezi sa istragom i dodaje da ne veruje da je Priština znala kakva će odluka biti i da misli da su strahovali.

Protest u Beogradu

Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM održalo je protest ispred Spomenika zahvalnosti Francuskoj koji se nalazi na Kalemegdanu, u Beogradu, zbog odluke suda u Kolmaru da ne isporuči Ramuša Haradinaja Srbiji.
"Na našem Zidu plača, krvave suze teku, bolne, teške, najteže. Ovakvom sramotnom odlukom francuskog suda naše žrtve su ponovo ubijene. Vašim prisustvom daćete podršku porodicama žrtava", navodi ovo udruženje.

Bivši pisao bivšem

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić uputio je pismo predsedniku Francuske Fransoa Olandu u kojem je naveo da je odluka francuskog suda da ne izruči Srbiji bivšeg komandanta OVK Ramuša Haradinaja "utvrdila uverenje da nema pravde za srpske žrtve" i da je "politika i ovoga puta nadvladala pravdu". I Nikolić i Oland za mesec dana neće biti predsednici svojih država.

Lunaček: Povucite naloge za hapšenje

Potpredsednica Evropskog parlamenta i izvestilac za Kosovo Ulrike Lunaček pozdravila je odluku francuskog suda da oslobodi bivšeg lidera Oslobodilačke vojske Kosova Ramuša Haradinaja i pozvala EU da izvrši pritisak na Srbiju da povuče zastarele naloge za hapšenje. Ona je podsetila da je Haradinaju već dva puta suđeno i da ga je Međunarodni krivični sud u Hagu oslobodio optužbi za ratne zločine.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online