Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 28.04.2017.
18:01
J. L. Petković A

Francuska oslobodila Haradinaja: Sud oprao krvave ruke

Srbija smatra da je odluka suda u Kolmaru da ne izruči Ramuša Haradinaja, i to bez obrazloženja, sramna, skandalozna, protivpravna i apsolutno nepravična. Porodice srpskih žrtava u razgovoru za "Vesti" ističu da nema sumnje da je bivši kosovski premijer ratni zločinac. Duško Čelić, član izvršnog odbora Udruženja kidnapovanih i nestalih lica na KiM ocenjuje da je odluka francuskog suda očigledno politička.

Tanjug/AP
Zaštićen od pravde: Ramuš Haradinaj

- Na nekom mestu van pravosuđa Francuske odlučeno je da je za upravljanje krizom na Kosmetu svrsishodnije da Haradinaj bude pušten, iako je očigledno da je reč o ratnom zločincu. U pravu se to zove "prima facie", ono što je očigledno na prvi pogled i činjenica koja se ne dokazuje. Očigledno je da je on ratni zločinac i ne samo po konceptu komandne odgovornosti kao šef operativne zone Dukađini. Ali, SAD i velike države EU u situaciji vanrednih izbora izgleda da imaju političke planove s Haradinajem. Srpske žrtve su kolateralna šteta po ko zna koji put - ističe Čelić, profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Prištini, s privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

On podseća da je postupak odlučivanja o ekstradiciji "neuobičajeno dugo trajao i dao neku vrstu nade":

- Postupak u Francuskoj mi je kao pravniku stvorio utisak da je francuski sud uzeo ozbiljno u razmatranje zahtev Srbije, čemu doprinosi i činjenica da je tražio dodatnu dokumentaciju.

Slučajna greška?

Britanska agencija Rojters pogrešno je javila, pod oznakom "hitno", da je sud u Kolmaru odlučio da Haradinaja izruči Srbiji. Rojters je prvi od stranih agencija emitovao tu vest 10 minuta od početka zasedanja suda. Nakon nekoliko minuta usledila je ispravka. Euronjuz je jedna od medijskih kuća koje su objavile prvobitnu Rojtersovu vest o izručenju, kao i ispravku britanske agencije. Pogrešnu vest objavili su i mnogi drugi sajtovi.

Ubijeno 19 svedoka

Istraga je u Srbiji protiv Haradinaja pokrenuta 2004, a u januaru ove godine proširena novim optužbama i dokazima koji su prosleđeni sudu u Kolmaru. Njemu je suđeno u Haškom tribunalu, ali je 2012. oslobođen. Tokom suđenja 19 svedoka protiv Haradinaja je ubijeno.

Ambasador pozvan u Beograd

Premijer i predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će ambasador iz Pariza biti pozvan na konsultacije i da će biti upućena protestna nota Francuskoj, jer se radi o najvišim moralnim i pravnim principima i o tome da li neko poštuje suverenu zemlju ili štiti zločince.

- Ne želim da ugrozim stabilnost Srbije i njenu budućnost bilo kakvim hitnim ili hitrim potezom. Ovo je najviši stepen našeg protesta. Mislim da smo našli pravu meru i najbolji način da to uradimo - rekao je Vučić.

Likovanje u Tirani

Nakon izlaska iz suda u Kolmaru Haradinaj je izjavio da je to pobeda Albanaca.
Albanski premijer Edi Rama poželeo je dobrodošlicu lideru AAK Ramušu Haradinaju iz francuskog grada Kolmara.

- Ramuš se ponovo pojavljuje kao naš pobednik u Prištini. Ponosan sam na Oslobodilačku vojsku Kosova - naveo je Rama.
 

Bez vere u pravdu

- Ovim je samo potvrđeno nepoverenje Srba s Kosova i Metohije u međunarodnu pravdu. Videli smo kako deluje Haški tribunal i da je to još jedna politička organizacija koja ne sudi po zakonu, već po političkim instrukcijama. Nemamo mi mnogo ambicija. Mi smo najveći skeptici da postoji međunarodna pravda - rekao je lider SDP-a Oliver Ivanović.

Zakazalo i srpsko tužilaštvo

Gordana Đikanović iz Udruženja porodica kosmetskih stradalnika podseća da se Haradinaj sam u svojoj knjizi hvalio zločinima nad srpskim civilima na KiM.

Ona kaže da su se uprkos lošeg iskustva s tužilaštvima i sudovima Unmika i Euleksa porodice kosmetskih stradalnika potajno nadale da će izručenjem Haradinaja ipak početi zadovoljavanje pravde i za srpske žrtve tako što će biti omogućeno da mu se sudi pred nekim od sudova u Srbiji. Odbijanje Francuske da ga izruči, kaže ona, još jedna je potvrda da nijedan dokaz, nijedno svedočenje nije dovoljno dobro i validno kada su u pitanju srpske žrtve.

Uludo prošlo 19 godina

- Naše porodice su razočarane i Tužilaštvom za ratne zločine u Beogradu. Ipak se donekle pokazalo da za 19 godina od kada javnost zna za zločine Ramuša Haradinaja oni nisu uspeli da kompletiraju dosije dokazima i činjenicama koje bi mogle da ubede tužilaštva u inostranstvu da je zahtev Srbije za izručenje pravno zasnovan. Očigledno da ni srpsko tužilaštvo nije dobro odradilo svoj posao - kaže Đikanović.

Nenad Maksimović, izvršni direktor Centra za mir i toleranciju iz Gračanice kaže da odluka francuskog suda ne predstavlja iznenađenje i podseća da je u skladu sa prethodnom odlukom slovenačkog suda.

Vraća se jači

- Ako bi francuski sud odobrio izručenje, to bi izazvalo ozbiljne implikacije po sigurnosnu situaciju na Kosovu, posebno bi se to odrazilo na srpsko stanovništvo. Takođe, dosadašnji rezultati srpskog tužilaštva za ratne zločine dovode u sumnju kompetenciju te institucije da na odgovarajući način procesuira osumnjičene za ratne zločine nad srpskim stanovništvom na Kosovu. A povratak iz Francuske će sigurno dodatno ojačati politički uticaj Haradinaja na Kosovu - zaključuje Maksimović.

Francuski sud nije obrazložio koji uslovi iz Evropske konvencije o ekstradiciji nisu ispunjeni. Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava (Jukom) Milan Antonijević veruje da je jedan od razloga taj što Srbija već dugo nije izabrala tužioca za ratne zločine, ali i da neke druge stavke pokazuju da Srbija još mnogo toga mora učiniti kako bi obezbedila brza i efikasna suđenja, usklađena sa međunarodnim pravom. Advokati Ramuša Haradinaja Rejčel Lindon kaže da on ne bi imao fer i pravično suđenje u Srbiji.

Sve nade u Hag

Sve nade porodica srpskih žrtava su usmerene u Specijalni sud za ratne zločine koji bi trebalo da počne sa radom u Hagu.
- Očekujemo da će strašnu nepravdu koja je gotovo dve decenije prema srpskim žrtvama i njihovim porodicama ispraviti i podignuti optužnice protiv državnog i političkog vrha kosmetskih Albanaca - zaključuje Gordana Đikanović.


















 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online