Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 27.04.2017.
18:41
Vestionline A

Oglasilo se srpsko ministarstvo pravde: Netačni navodi francuskog suda

Ministarstvo pravde Srbije ističe da nisu tačni navodi suda u Kolmaru, koji je odlučivao o zahtevu za izručenje Ramuša Haradinaja Srbiji.

pixabay.com
Ministarstvo pravde Srbije je dostavilo dokaze da se Ramuš Haradinja ne tereti za ista dela pred srpskim organima, kao što se procesuirao pred Haškim sudom

Ministarstvo ukazuje da je Srbija u potpunosti ispoštovala sve procedure i zahteve što je i sud potvrdio u svojoj izreci presude - da su ispunjeni uslovi za razmatranje zahteva za ekstradiciju, koji je Srbija dostavila u januaru 2017. godine, navodi se u saopštenju.

"Naime to znači da je u potpunosti ispoštovana procedura koja je propisana Evropskom konvencijom o ekstradiciji i da je Srbija uz Zahtev za izručenje dostavila i Rešenje o sprovođenju istrage, Rešenje o određivanju pritvora, kao i Naredbu o izdavanju poternice. Navedeni dokumenti su bilo dovoljni da francuski organi i na osnovu toga utvrde da su ispunjeni svi neophodni uslovi potrebni za izručenje Ramuša Haradinaja", dodaje se. 

Ministarstvo ističe da se Naredba o proširenju istrage od januara 2017. godine, koja je doneta i prosleđena sudu u Kolmaru, odnosi na isti predmet kojim se tereti Ramuš Haradinaj za ratne zločine počinjene na KiM i predstavlja sastavni deo prvobitne istrage (i istraga i proširenje istrage predstavljaju delove jednog istog postupka). 

"Sa druge strane, poternica za Ramušem Haradinajem, koja je raspisana 2004. godine, obuhvata i proširenu istragu, samim tim što naredba za proširenje istrage predstavlja deo jednog istog predmeta, što je ukazano i dostavljeno sudu, po njihovom nalogu iz marta ove godine", naglašave se iz ministarstva.. 

Ministarstvo ukazuje da je sudu takođe dostavilo i dodatnu dokumentaciju koja ne predstavlja dopunu Zahteva za izručenje, već objašnjenje da se Ramuš Haradinaj ne tereti za ista dela pred srpskim organima, kao što se procesuirao pred Haškim sudom. Naime, Haradinajeva odbrana je isticala da je protiv Ramuša Haradinaja već pravosnažno okončan postupak pred Haškim sudom i da je oslobođen svih optužbi za koje mu se navodno ponovo sudi pred srpskim organima. 

"Upravo pojašnjenje koje je Srbija prosledila potvrđuje da se pred Tužilaštvom za ratne zločine protiv Ramuša Haradinaja vodi postupak za događaje koji su se dogodili u junu 1999. godine, a koji nisu bili obuhvaćeni postupkom pred Haškim sudom, gde mu se na teret stavljaju događaji iz 1998. godine", navodi ministarstvo. 

U saopštenju se dodaje i da "iako je navedena dokumentacija blagovremeno dostavljena, sud je održao još jedno ročište početkom marta, na kojem je dodatno zatražio od Srbije da dostavi odgovore u vezi sa izmenama krivično-pravnog sistema Republike Srbije (pojašnjenje novog Zakona o krivičnom postupku, tužilačke istrage, kao i delova Krivičnog zakonika, koji se odnose na propisane maksimalne kazne za delo stavljeno na teret, kao i rokove zastarelosti za krivična dela ratni zločini), što je Republika Srbija i dostavila". 

"U svakom slučaju, Srbija je, uz svo poštovanje kako domaćih tako i međunarodnih procedura o ekstradiciji, dostavila svu potrebnu dokumentaciju i više nego dovoljno potrebnih dokaza i činjenica, da francuskih sud u Kolmaru donese pozitivnu odluku i dozvoli da Ramuš Haradinaj bude izručen Srbiji", zaključuje Ministarstvo pravde. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online