Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 23.04.2017.
18:01
J. L. Petković - Vesti A

Kaljanje časti za šaku vlasti

Mirjana Jevtić od pre dva dana nije problem, ne predstavlja prepreku procvatu Srba na Kosovu i Metohiji i formiranju Zajednice srpskih opština, kako su je okarakterisali članovi Srpske napredne stranke. Smenjena je sa mesta ministra za lokalnu samoupravu u kosovskoj vladi.

J. L. Petković
Napad lažima: Mirjana Jevtić

Možemo da se složimo ili ne da ona nikad nije ni trebalo da bude na toj funkciji, ali moramo da pogledamo u oči činjenicama da ju je na tu funkciju imenovao stranački kolega koji je shvativši da se "zaigrao" šest dana kasnije tražio da podnese ostavku. Kao i da je bila izložena neviđenoj hajci samo zato što je žena.

Širom severa KiM, u patrijarhalnoj sredini, oblepljene su njene privatne fotografije sa Fejsbuka sa njenim brojem telefona i porukom "Slobodno pozovi". Od kada je optužena za razdor jedinstvene Srpske liste, po medijima su usledili seksistički napadi, kaže samo je jedan novinar pozvao za komentar koji nikad nije objavljen.

Zapravo, ovo je njen prvi razgovor za medije o tome kako je postala fatalna dama srpske politike na KiM zbog koje je premijer Aleksandar Vučić sazvao hitan sastanak sa predstavnicima Srpske liste u Beogradu, pozvavši sve, samo ne nju:

- Napali su me seksistički, lažima i neistinama, jer kako ćete ovde da diskreditujete ženu drugačije nego da udarite na moral. Ništa nisam uradila protiv Srba i Srbije i mislim da je ovo skretanje sa problema srpske zajednice. Ja imam rezultate, a neka kažu šta su oni uradili kao poslanici za dve i po godine. Hajde mi da pričamo o poslu.

Puj pike, ne važi

Od pre dva dana, Mirjana je smenjena sa mesta ministra, ali ponovo je imenovana na mesto zamenika ministra za rad i socijalna pitanja na predlog Srpske liste.

- Ne znam da li su ovom odlukom priznali da su sve tvrdnje koje su iznosili o meni četiri meseca netačne ili im možda ne smeta da rade sa izdajnikom, kako su me nazivali - kaže Mirjana Jevtić.

Rođena je i odrasla u Leposaviću, ima 32 godine i po struci je profesor sociologije.

- Pre sedam godina sam se učlanila u Pokret socijalista jer sam htela da dam neki doprinos sredini u kojoj živim. Nakon rezultata koje je Srpska lista ostvarila na izborima pre dve i po godine, imenovana sam za zamenika ministra za rad i socijalna pitanja u kosovskoj vladi. Za 15 meseci na toj funkciji na severu su izgrađene kuće za socijalne slučajeve, napravila sam memorandum o zapošljavanju da mladi mogu da dobiju posao, napravila sam planove za Orahovac i druga mesta u kojima su Srbi potpuno zapostavljeni, ali o tim rezultatima niko ne govori - kaže Mirjana Jevtić za "Vesti".

Rezultate niko ni ne pominje, niko ih ni ne osporava, čak ni šef Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

- Prošle godine, 16. decembra, većina poslanika Srpske liste, na čelu sa šefom Slavkom Simićem, me je delegirala na funkciju ministra za lokalnu samoupravu. Rekli su da su nezadovoljni radom prethodnog ministra Ljubomira Marića, da ne radi u interesu Srba. Simić mi je ukazao da je sve to u dogovoru s Vladom Srbije i da su sa tim saglasni i premijer Vučić i šef naše stranke Aleksandar Vulin. Sutradan je usledila seksistička kampanja. U subotu ujutru na celom severu KiM okačene su moje fotografije sa privatne žurke sa mojim privatnim brojem telefona, slikom Hašima Tačija, koga u životu uživo nisam videla, Aleksandra Vulina, Aleksandra Jablanovića i Slavka Simića. Na srpske gradonačelnike, sa kojima sam, bez obzira na stranačku pripadnost, imala odličnu saradnju, vrši se pritisak da me izbegavaju. Marko Đurić je medijima rekao da sam uz pomoć Ise Mustafe, kosovskog premijera, rascepila Srpsku listu - dodaje Jevtićeva.

Novac razlog razdora?

- Zanimljivo je da je novi napad na mene bio nakon što je Aleksandar Jablanović preuzeo vođenje Srpske liste, što mu je dalo uvid u finansije. Naime, Lista je od kosovske Centralne izborne komisije dobila 70.000 evra za rad i na svaka tri meseca i za to podnosi izveštaj. Slavko Simić mi je u avgustu prošle godine dao ovlašćenje da u njegovo ime mogu da plaćam račune koje mi dostavi. Svu papirologiju imam kod sebe. Na kraju godine mi je oduzeo to pravo i tada je na računu ostalo 83.000 evra. Kada je Jablanović početkom marta uzeo ovlašćenje i video koliko je ostalo na računu, tada je nastao haos - kaže Mirjana Jevtić.

Usledio je poziv da svi predstavnici Srba sa Kosova dođu u Beograd.

- Svi su dobili poziv sem mene. Da su rekli da sam radila protiv interesa srpskog naroda, to bih sve prihvatila, ali oni su izneli samo laži, klevete i uvrede. Ispada kao da sam došla sa ulice, a ne da me je neko delegirao. Nakon tog sastanka, a šest dana od imenovanja, Simić kaže da moram iz moralnih razloga da podnesem ostavku, priča da će mi neki ljudi doći na vrata, da neću od medija moći da živim. Tada mi je postalo jasno da se zaigrao, da spasava sebe, pa je došao na genijalnu ideju da ja budem za sve kriva. Čak i kad sam rekla da sam saglasna sa svakom odlukom, s obzirom na to da još zvanično nisam smenjena, hajka ne staje. Simića je Beograd nagradio, a ja sam dobila etiketu žene lakog morala. Je l' to državna politika?

J. L. Petković
Izmontirane slike osvanule na zidovima i banderama

I Aleksandar Jablanović, smenjen sa mesta ministra za zajednice i povratak u kosovskoj Vladi i Slavko Simić su njene stranačke kolege, školski drugari.

- Jeste me iznenadila reakcija. Simić da je imao malo ljudskosti da me odbrani kao ženu, kao čoveka, kao nekoga koga je on delegirao... Ne mene da štiti, nego svoj stav i odluku. Ispada, te sam Tačijeva, te Mustafina, te Vulinova i rušim im jedinstvo. Zamisilite kakvi su oni političari i kakvo je to jedinstvo kad jedna žena može da ih razdvoji. Malo sam izdajnik, malo izmanipulisana. Bili su ubeđeni da ću da odustanem i da se uplašim. Ćutala sam jer nisam želela da se ponašam kao oni, ali sam podnela krivične prijave, pa nek' se nadležni bave time.

Posle svega, dodaje, mali je procenat žena koji bi ostale dosledne i dostojanstvene i izdržale četiri meseca organizovane kampanje diskreditacije.

- Ne znam posle ovoga koja će žena da se usudi da se bavi politikom, jer se plaše. Nisam ni prva ni poslednja kojoj će biti kačene takve fotografije. Imam porodicu i sestru u Švajcarskoj i za njih je sve to bilo stresno. Bilo je i perioda kad sam se pokajala što sam ušla u sve ovo, ali to me brzo prođe. Kažu, politika je to. Za ženu uvek kažu da je nemoralna, za muškarca da je ukrao nešto, a za sve da su izdajnici. Očigledno da morate sve to da prođete. Jadno je i veoma ružno da pored svih tih nevladinih organizacija koje se bave zaštitom žena, da na kraju psi imaju veću zaštitu od jedne žene.

Jedina poštovala Vučićevu odluku

- Da ironija bude najveća, jedina sam koja je poštovala odluku Vlade Srbije o zamrazavanju rada. Sedela sam kod kuće u Leposaviću dok su oni išli po Prištini i dolazili na svoja radna mesta. Simić koji mi je sve ovo "zakuvao" prestao je da mi se javlja, da bude član Pokreta socijalista i prešao izgleda u SNS. Ako me napadaju da sprečavam formiranje Zajednice srpskih opština, ja ga kao šefa Srpske liste pitam zašto nikada nisu sazvali sastanak da pričamo na tu temu. Istina je da je ministarstvo za lokalnu samoupravu važno za ZSO, ali plašim se da ga oni žele samo zbog budžeta - zaključuje naša sagovornica.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online