Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 21.04.2017.
15:39
Radio KiM A

"Srpska lista kao hrčak, čeka da opasnost prođe"

Srpske nevladine organizacije na Kosovu će narednog ponedeljka kosovskim pravosudnim organima podneti krivičnu prijavu protiv poslanika ABK Dauta Haradinaja zbog izazivanja etničke mržnje i netolerancije, prenosi "Radio KiM".

commons.wikimedia.org/Djidash
Srpske nevladine organzacije će reagovati, a Srpska lista i dalje čeka

Poziv nevladinim organizacijama da se priključe ovoj inicijativi uputio je gračanički Centar za mir i toleranciju nakon izjave poslanika ABK Dauta Haradinaja da će u slučaju izručenja njegovog brata Ramuša Srbiji, Srbi sa Kosova nestati.

Pozivu se, međutim, nisu priključile albanske nevladine organizacije, niti javne ličnosti, a osim nekoliko osuda od strane predstavnika međunarodnih misija, pojedinih političara na Kosovu i u centralnoj Srbiji, ozbiljinijih reagovanja nije bilo ni od strane predstavnika Srba u kosovskim institucijama.

- Očigledno je da Srpska lista pribegava onoj taktici hrčka, koji je negde sklupčan u ćošku i čeka da sve to, ta opasnost nekako prođe, da se sve stvari reše same od sebe. Očigledno da im je ta taktika neskretanja pažnje na sebe do sada donekle uspevala, ali nije ni urodila plodom. Upravo taj nedostatak odlučnije reakcije političkog delovanja je nešto što im zameraju Srbi i to možemo videti kako na društvenim mrežama, u komentarima, analizama i u razgovoru sa ljudima - kazao je u emisiji "Dogovor!?“, Nenad Maksimović, izvršni direktor CPT-a.

Sa Maksimovićem se slaže i Veroljub Petronić koji ističe da su Srbi u kosovskim institucijama, ali i albanski zvaničnici, reagovali suviše "mlako“ na izjavu Haradinajevog brata.

- Sve ove izjave, pa i Tačijeva, su izgledale suviše mlako, a zašto se Isa Mustafa nije precizno izjasnio, ja ne znam. Nismo do sada videli izjavu nijednog albanskog političara u prethodnom periodu prema srpskoj zajednici, kada su u pitanju etnički motivisani napadi i provokacije.

Govoreći o samoj pretećoj izjavi Dauta Haradinaja, direktor Humanog centra iz Kosovske Mitrovice smatra da je on izgovorio "ono što zapravo misli većina Albanaca na Kosovu“.

- Izjava Dauta Haradinaja nas vraća u period 1999. ili 2004. godine - kaže Jovana Radosavljević, direktorka Nove društvene inicijative. Stravično je, kako ističe, što se za svaku problematiku na Kosovu krivac traži u srpskoj zajednici. Smatra i da hapšenje Ramuša Haradinaja nema veze ni sa Srbima na Kosovu, ni sa Srbijom, već isključivo sa međunarodnom zajednicom i Kosovom.

- Ta zapaljiva retorika samo govori koliko je ovo društvo još uvek politički nezrelo. Bez obzira što smo imali osude sa različitih strana, od političkih predstavnika i međunarodne zajednice, osude nisu dovoljne. Zato je ova inicijativa CPT-a jedan dobar primer kako se treba reagovati u ovakvim situacijama, kako bi se došlo do toga da se ovaj diskurs promeni u tom pravcu da takvog govora mržnje više nema u budućnosti - kaže Radosavljevićeva.

Podnošenju krivične prijave protiv poslanika Alijanse za budućnost Kosova Dauta Haradinaja priključile su se brojne srpske nevladine organizacije sa Kosova. Ovo je prvi put da srpski civilni sektor reaguje pred pravosudnim organima. Nenad Maksimović očekuje da će sud kazniti Haradinaja za govor mržnje i etničku netrpeljivost.

- To je krivčno delo za koje je predviđena zatvorska kazna od jedne do 10 godina. Nismo jedini, inicijativi CPT-a se priključio određeni broj nevladinih organizacija sa celog Kosova. Nažalost, sve su to organizacije koje dolaze iz srpskog korpusa i još uvek nam se nijedna albanska NVO nije pridružila, čak ni one organizacije koje za sebe tvrde i imaju u svojoj misiji da zastupaju ljudska prava.

Maksimović kaže da je namera CPT da se ne ostane samo na osudi, što je do sada bila praksa svih, a ponajviše političara, već da se pokuša da se zakonskim mehanizmima sankcioniše javni govor mržnje.

"Intelektualna elita se povukla"

Veroljub Petronić smatra da Srpska lista nije najbolje što Srbi imaju u politici.

- Sigurno nije ovo najbolje što imamo. Srpska intelektualna elita na Kosovu i Metohiji se povukla kući i sada imamo jedan period na političkoj sceni kada je na delu jedan vid političke prostitucije. Ja mislim da osamdeset posto srpskih političara na Kosovu i Metohiji nema dovoljno znanja, niti su dovoljno elokventni, nemaju ni nekog iskustva u političkoj priči. Mali je broj onih koji zna kako treba voditi politiku. Sada se politika vodi na dnevnom nivou i mnogo ima priča "rekla, kazala“.

Petronić ipak smatra da će i takva Srpska lista ipak dobiti najveću podršku na narednim izborima, ali veruje da će stranke Nenada Rašića i Slobodana Petrovića nastupiti samostalno.

U slučaju raspisivanja vanrednih parlamentarniih izbora na Kosovu, Srbi bi najveću podršku dali opciji koju podržava Beograd, smatra Jovana Radosavljević.

- Ako pričamo o podršci srpske zajednice, podršku će dobiti ona politička opcija koju podržava Beograd. I ne samo verbalnu podršku, već i podršku u logističkom smislu. Ona politička opcija koja bude imala podršku Beograda, ima šanse da dobije većinu srpskih glasova na Kosovu“.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online