Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 21.04.2017.
02:00
A. Vučićević - Vesti A

Nezapamćeno interesovanje devojčica za Vojnu gimnaziju: Čeka se prvi ženski general

Broj devojaka koje žele da obuku uniformu i prebace pušku preko ramena sve je veći. Ove godine, prvi put se dogodilo da je za školovanje u Vojnoj gimnaziji konkurisalo više devojčica nego dečaka.

M. Karović
Lepota u stroju: Vojni poziv nije samo muški

U proseku se osam ljudi bori za jedno mesto u ovoj prestižnoj obrazovnoj ustanovi. Iako je 2007. godine, kad je primljena prva klasa devojaka na Vojnu akademiju, žena u uniformi bila senzacija, danas one rame uz rame sa svojim kolegama obavljaju sve vojničke dužnosti.

Svest da je vojska rezervisana za muškarce potpuno se promenila u poslednjih deset godina.

Pored Vojne gimnazije i Vojne akademije, veliko je interesovanje i za Medicinski fakultet VMA.

- Želim da budem vojni doktor, pa da krenem od vojne gimnazije - kaže Natalija Živković iz Užica.

Nema diskriminacije

U Ministarstvu odbrane posebno se ističe da su žene dočekane širom raširenih ruku, te da ne može biti reči o diskriminaciji po polnoj osnovi.
- Dosad nismo imali podataka o eventualnim pritužbama po osnovu rodne diskriminacije i zlostavljanja na radu, a nemamo podataka ni da ima pokrenutih postupaka po pritužbama po osnovu rodne diskriminacije i zlostavljanja na radu - rečeno je u Ministarstvu odbrane.

Danica iz Lebana, učenica treće godine Vojne gimnazije, ponosna je što je odabrala vojni poziv, iako je nailazila na nerazumevanje okoline.

Srpska vojska još uvek nema ženu generala. Iako je više puta najavljeno da će Srbija dobiti prvu generalicu, to se nije dogodilo. Trenutno postoje tri žene oficiri sa činom pukovnika, koje pretenduju na mesto prvog ženskog generala - Katarina Štrbac, Mirjana Milenković i Snežana Savić. Kako je objašnjeno iz Ministarstva odbrane, unapređenje oficira u viši čin, pa i generalski, pre svega zavisi od uslova koje profesionalni oficir mora da ispuni, a što je propisano Uredbom o stanju u službi i o unapređenju oficira i podoficira. Ti uslovi još uvek nisu ispunjeni, ali se očekuje da se to promeni u bliskoj budućnosti.

Pravi izazov

- Profesori i drugarice su me sputavali. Kako ćeš ti da nosiš pušku, vidi kolika si! Sve im je bilo glupo i teško, ali ispostavilo se suprotno - kaže Danica.

Njena drugarica Jovana Jovanović, koja pohađa drugi razred veruje da je za devojčice vojna gimnazija pravi izazov.

- Bio je i za mene kad sam slušala priče kako je ovde - kaže Jovana. Ona, kao i većina učenika gimnazije ima isti cilj, a to je upis na Vojnu akademiju.

Jedan od razloga za upis vojnih škola godinama unazad jeste i obezbeđen posao i sigurnija budućnost. Taj razlog motiviše i žene jer je državna služba daleko bezbednija i žene znaju da ih radno mesto čeka i kad se vrate sa porodiljskog bolovanja.

Kapetan fregate Miroslav Ćirić, načelnik odeljenja za nastavu u Vojnoj gimnaziji, ističe da je jedan od razloga što su devojčice ove godine dominantnije na konkursu od dečaka paralelni konkurs za upis u vojnu školu, pa je veliki broj dečaka otišao tamo.

Učenici, kadeti i profesori Vojne gimnazije i Akademije od početka godine upoznavali su se sa đacima širom Srbije. Oko 7.500 njih čulo je zašto je prednost školovanja za uniformu mnogo više od besplatanog smeštaja, hrane, knjiga, stipendije.

Žive kao porodica

- Akademija funkcioniše kao jedna velika, ogromna porodica u svakom smislu te reči. Na primer, kad je nekom kadetu dobro ili kad mu je loše, svi smo na okupu - objašnjava kadet četvrte godine Vojne akademije Aleksandar Odobašić.

Kadetkinja druge godine Vojne akademije Jelena Pejković kaže da su kolege uvek tu da pomognu.

- Komandiri vodova su uvek tu, profesori, nije bitno da li imate neki porodični ili problem sa ispitima, svi su tu za vas - kaže Pejkovićeva.

Više od 50 posto kandidata na konkursu na Vojnu akademiju su odlični đaci, što prema rečima potpukovnika Uroša Domazeta, načelnika Odseka za pitanja kadeta i slušalaca Vojne akademije, garantuje dobar izbor budućih studenata.

Lepša petina armije

Od ukupnog broja zaposlenih u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, 19,39 procenata su žene. U odnosu na zemlje u regionu, nalazimo se u okviru proseka. Žena oficira ima 0,6 posto, podoficira 0,14 posto, a civilnih lica je 15,7 posto. Profesionalnih žena vojnika ima 2,9 posto. U Ministarstvu odbrane kažu da su žene zastupljene u svim kategorijama zaposlenih i da obavljaju različite dužnosti. Najviše žena je zastupljeno na nižim rukovodećim, komandnim i referentskim dužnostima (12,8 posto) i srednjim rukovodećim i komandantnim dužnostima (4,4 posto), a svega 0,03 posto se nalazi na visokim pozicijama.

- Činjenica da je učešće žena na nižim rukovodećim dužnostima veće nego na višim ukazuje da će vremenom ovaj broj rasti, saglasno sticanju uslova kandidata za postavljenje na rukovodeće/komandne dužnosti. Na ovakav trend ukazuje i struktura činova žena u Vojsci Srbije jer je najveći broj žena oficira čina potporučnik (6,7 odsto od ukupnog broja potporučnika), čina vodnik u kategoriji podoficira (1,2 odsto od ukupnog broja vodnika) i čina razvodnik u kategoriji profesionalnih vojnika (8,7 odsto od ukupnog broja razvodnika) - navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online