Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 21.04.2017.
00:44
alo rs, Vestionline A

Toma traži Titov kabinet?

Odlazeći predsednik Srbije Tomislav Nikolić bi narednih pet godina kao svoju kancelariju mogao da koristi čuveni kabinet Josipa Broza Tita, koji se nalazi u Palati Srbija, jer je to njegova velika želja, čak i lični zahtev.

A. Čukić
Nikolić ima pravo na kancelariju

Tomislav Nikolić je odlučio da nakon odlaska sa funkcije predsednika Srbije iskoristi pojedine privilegije koje mu po zakonu i pripadaju. On je, naime, tražio da mu se obezbedi kancelarija u Palati Srbija, i to ni manje, ni više nego Titov kabinet, koji je on i do sada povremeno koristio, piše "Alo".

- Nikolić želi da se kancelarija nekadašnjeg doživotnog predsednika SFRJ preuredi u njegov kabinet, u kojem bi on radio narednih 5 godina. Nikolić će tako biti i „komšija” novoizabranom predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, čiji bi radni prostor trebao da bude smešten u istom delu zdanja nekadašnje Palate „Federacija“. Odlazeći predsednik će najverovatnije ostvariti pravo i na korišćenje službenog automobila - kaže izvor lista iz Predsedništva.

Bivši se odrekli privilegija

Bivši predsednik Srbije Milan Milutinović prihvatio je beneficije koje mu omogućava zakon i njemu je, pored plate, bila dodeljena kancelarija u novobeogradskoj Palati Srbija, ali je nije ni koristio jer nije u njoj imao zaposlenih. Od kancelarije u Palati Srbija odustao je i Zoran Lilić, dok je Vojislav Koštunica, Dobrica Ćosić i Svetozar Marović nisu ni tražili. Boris Tadić se takođe odrekao svih privilegija.

Koliko ova kancelarija, koja se nalazi u centralnom delu velikog zdanja u Novom Beogradu, znači Nikoliću, najbolje govori i činjenica da nije dozvolio da se koristi prilikom održavanja Samita u Beogradu i dolaska kineskog premijera Li Kećijanga, uz izgovor da "predsednik Nikolić ne želi da deli ni sa kim".

Ipak, voleo je Nikolić i da se šepuri tuđim perjem, pa je svojevremeno, prilikom posete Vladimira Putina Srbiji, u tom salonu pio kafu sa ruskim predsednikom iz šoljica koje su pripadale Josipu Brozu.

Tomi i plata 100.000 dinara

Pored privilegija koje odlazeći predsednik planira da koristi, a one su kancelarija, savetnik, sekretar i službeni automobil, Nikolić će narednih pet godina primati platu od 100.000 dinara, što je 80 odsto od njegovih sadašnjih primanja. Svi troškovi kancelarije i zaposlenih u njoj padaju na teret budžeta, finansiranje je u nadležnosti generalnog sekretara predsednika Srbije, a prostorije i automobil obezbeđuje Vlada Srbije.

Zanimljivo je i to da je predsednik Nikolić, oduševljen stvarima koje je koristio Broz, uspeo da sačuva ovaj kabinet u originalnom izdanju, pa on u potpunosti izgleda kao u doba maršala. Treba istaći i činjenicu da je taj kabinet upravo Josip Broz Tito najmanje koristio od svih.

Zakon propisuje da bivši predsednik, osim na naknadu od 80 odsto plate aktuelnog šefa države, ima pravo i na kancelariju, savetnika, sekretara i službeni automobil. Te povlastice može da koristi onoliko koliko mu je trajao mandat. Ukoliko se proceni da mu je ugrožena bezbednost, ima pravo i na obezbeđenje.

Služio vojnicima "tomovaču"

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je na prijemu koji je organizovao za pripadnike Ministarstva odbrane i Vojske Srbije svoje goste počastio svojom rakijom „tomovačom”, a ministar odbrane Zoran Đorđević je na prijemu predsedniku uručio oficirsku sablju, dok je načelnik Generalštaba Ljubiša Diković uručio predsedniku komplet monografiju Vojske Srbije. Nikolić je prokomentarisao da je sablju trebalo da mu uruče na početku predsedničkog mandata.

- Trebalo je sablju da mi date na početku mandata, sad je lako - rekao je Nikolić.

Politički analitičar Branko Radun kaže za Alo da Tomislav Nikolić ima pravo na kancelariju, ali ne i na bahatost.

- On ima pravo na kancelariju, vozača, platu, ali njegov zahtev za određeni kabinet, pa još onaj Brozov, stvarno je oblik bahatosti. To je nedopustivo - smatra Radun.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online