Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 19.04.2017.
13:13
Danas A

Objekti u Savamali izbrisani iz katastra pre rušenja?

Republički geodetski zavod (RGZ) je i pre rušenja 12 objekata u Hercegovačkoj ulici u beogradskoj četvrti Savamala, 24. aprila 2016. godine, iz baze podataka izbrisao objekte u čitavoj Hercegovačkoj ulici na čijem lokalitetu je predviđena izgradnja "Beograda na vodi", piše list "Danas".

A. Čukić
I dalje nema odgovora na pitanja o Savamali: Porušeni objekti u Hercegovačkoj

Prema informacijama tog lista, svi objekti iz te ulice izbrisani su iz katastra nepokretnosti zbog čega se ispostavlja da na dan rušenja prema RGZ-u ništa od objekata nije srušeno, jer ništa nije ni postojalo.

Građanin Dragan Marić je u novembru prošle godine putem zahteva za pristup informacijama od javnog značaja zatražio kopije listova nepokretnosti u Hercegovačkoj ulici na dan 24. april, a RGZ je odgovorio da oni te podatke nemaju u svojoj bazi, piše Danas, navodeći da je imao uvid u taj odgovor.

- U bazi podataka RGZ Opštine Savski venac ne postoje podaci, ne samo za Hercegovačku 4, nego i za sve ostale. U zahtevu sam ciljno naveo datum rušenja 24. april 2016. - rekao je Marić za list i dodao da je odgovor RGZ-a dokaz da su dali odgovor sa lažnim podacima ili su podatke stvarno uništili.

To ne bi bila prva pritužba na rad službe za katastar u vezi sa slučajem Savamala. Naime, preduzeće Transport Peroni d.o.o, čiji su neki objekti srušeni te noći, a poslednja tri u avgustu i septembru, već je podnelo pritužbu zaštitniku građana u vezi sa postupanjem Službe za katastar nepokretnosti Savski venac, i taj postupak je u toku.

Marić je najavio da će posle konsultacija sa zaštitnikom građana podneti krivičnu prijavu protiv nepoznate osobe iz RGZ, kao i građansku tužbu Višem sudu u Beogradu.

Vršilac dužnosti zaštitnika gradjana Miloš Janković potvrdio je za list da je postupak oko toga već u toku i da će po okončanju procedure Zaštitnik građana doneti akt.

- Reč je o tome da su zaista tamo postojali objekti, bili su upisani u katastar. U jednom momentu službeno lice katastra je izašlo na lice mesta i snimilo stanje. Jedan dan nakon toga, vlasnik tih objekata u Hercegovačkoj, koji ih je ofarbao u crveno i žuto, daje izjavu televiziji i u pozadini se vide objekti. Menja se u međuvremenu stanje, na osnovu nalaza tog lica iz katastra, navodno nijedan objekat ne postoji, svi su porušeni. Zatim investitor dobija rešenje kojim se omogućava raščišćavanje terena i šuta. U momentu kad su izašli na teren da čiste, vlasnik se usprotivio rušenju ofarbanih objekata. Pozvana je policija, a u policijskom zapisniku je konstatovano samo da je problem između onih koji hoće da ruše i vlasnika objekta, kao i da tu postoje dva objekta određenih dimenzija. Očigledno je da virus propusta u radu policije, tužilaštva i rada pod diktaturom nije zahvatio samo jedan državni organ, problem je mnogo, mnogo veći - istakao je Janković.

U noći između 24. i 25. aprila prošle godine porušene su zgrade u Savamali, u Hercegovačkoj ulici u Beogradu. Grupa maskiranih ljudi porušila je objekte bagerima, a presretala građane koji su prolazili tuda, oduzimala im telefone i maltretirala ih. Građani su pozivali policiju, ali ona nije reagovala.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online