Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 19.04.2017.
01:06
slobodnaevropa.org, Vestionline A

S-300 u Srbiji: Ma nema od toga ništa!

Da li će Srbija od Rusije dobiti protivvazdušni sistem S-300 pitanje je koje su aktuelizovali najviši zvaničnici ovih država, ali i tema kojom se ovdašnji političari bave već 20 godina. Moskva i Beograd trenutno ne otkrivaju mnogo, tek da zaintrigiraju javnost, pa sagovornici RSE smatraju da nabavka ruske "raketne aždaje" nije realna.

Reuters
Ruski S-300: Teško će se ovakva slika videti u Srbiji (Foto: Arhiva)

Sve je to Vučićeva propaganda

- Ipak se u izjavama Vučića i Peskova vidi jak propagandni efekat. Javno mnjenje je spremno da prihvati i nagoveštaj da se razgovara o S-300 kao svršen čin a to je ono što je najvažnije vlastima u Srbiji - da stvore sliku kako imaju posebne odnose sa Rusijom i ozbiljne namere u pregovorima o nabavci naoružanja - kaže vojni analitičar Aleksandar Radić.

Pisanje tabloida o navodno sigurnoj nabavci S-300 razbuktao je prilično rezervisan, čak tajanstven, odgovor portparola Kremlja Dmitrija Peskova, na pitanje da li je predsednik Rusije sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarao o isporuci tog sistema.

- Vojnotehnička saradnja je izuzetno osetljiva tema. Mogu da potvrdim da se ona razmatra u najvišim političkim krugovima - naveo je Peskov.

Vlade Radulović, iz Atlantskog saveta Srbije, napominje da su izjave i pisanje štampe jedna stvar, a stvarnost nešto sasvim drugo.

- Sistem S-300 spada u strateško naoružanje i zaista je nerealno očekivati da će ga Rusija prepustiti Srbiji. Naročito u situaciji kada Srbija veoma tesno i blisko sarađuje sa NATO, kada sa tim vojnim savezom ima potpisane sve moguće sporazume i organizuje brojne zajedničke vežbe i aktivnosti - navodi Radulović.

Srbija se za S-300 bezuspešno interesuje jod od devedesetih godina, a priča o nabavci kulminirala je uoči NATO bombardovanja 1999. Od tada do danas, uprkos u poslednje vreme intenzivnim pregovorima o kupovini ruske tehnike, u Srbiju su iz Rusije stigla samo dva helikoptera Mi-17, prve nove vojne letelice posle 30 godina.

Odakle Srbiji pare za S-300?

Aleksandar Radić smatra da Vojska Srbije ima preče potrebe od S-300.

- Stvoren je mit o tome kako je protivvazdušna odbrana ključna uzdanica odbrane srpskih interesa, da možete da budete bezbrižni ako imate S-300. Na žalost, mimo struke i po nekada čak i mimo zdravog razuma, kod nas je stvorena slika kako bi situacija 1999. bila bitno drugačija da je oboren koji protivnički avion više - pojašnjava Radić.

Srbija ima problem što nije dovoljno bogata za njega. Iz pojedinih izvora može se videti da je, recimo, cena kompleta S-300 sa 12 lansirnih uređaja oko 115 miliona dolara. U Rusiji polako izlazi iz proizvodnje, koja uvodi savremeni S-400, a na vidiku je već i S-500.

- Ako danas kupite neki raketni sistem koji je "mrtav", koji više nije u proizvodnji, onda morate da računate sa tim da će cena rezervnih delova, ako ih ima, brzo rasti do visokih suma. Za to će morati da se pronađe novac, dok su u isto vreme dnevnice u vojsci 150 dinara - kaže Radić.

Poslednja velika priča o ruskom oružju za Srbiju bila je nabavka MiG-ova 29, o kojoj se uveliko govorilo uoči nedavnih izbora, ali šest polovnih aviona još nije stiglo u Beograd, niti ima informacija kada će se to dogoditi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online