Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 18.04.2017.
18:01
J. Arsenović - Vesti A

Najveći praznik proslavljen širom dijaspore: Molitva za vaskrs srpstva

Najveći hrišćanski praznik - Uskrs - ove godine istog dana obeležili su hrišćani širom sveta bez obzira na to da li su pravoslavci, rimokatolici ili protestanti.

Tanjug
Liturgija: Kripta Hrama Svetog Save

Vernici su ispunili bogomolje Srpske pravoslavne crkve širom otadžbine, a posebno srednjovekovne manastire poput Ravanice, Kalenića, Manasije, Jošanice, Mileševe, fruškogorskih svetinja... Obeležavanje praznika iz hramova preselilo se u domove gde se Uskrs proslavljao u krugu porodice, na svečanom ručku i uz obavezno tucanje jajima.

Poruka iz Hrama Svetog Save

Uskrs se ove godine "poklopio" i po gregorijanskom i po julijanskom kalendaru što je uticalo da hramovi u dijaspori budu manje posećeni na praznik jer je većina naših ljudi iskoristila slobodne dane da ode rodbini u otadžbini. Tako je u crkvama u Beču, najvećem srpskom gradu van matice, bilo manje vernika nego ranijih godina.

Svetla nedelja

Uskrs se slavi tri dana, pa su u kalendaru Srpske pravoslavne crkve crvenim slovom obeleženi i vaskršnji ponedeljak i vaskršnji utorak.
Čitava sedmica se naziva svetla ili bela, što znači da se tokom nje ne posti.

Patrijarh srpski Irinej služio je jutarnju uskršnju liturgiju prvi put u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu, čiji su raskošno ukrašeni svodovi dali posebno svečan ton službi. Među nekoliko stotina vernika na službi su bili i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, princ Aleksandar Karađorđević, predstavnici države i ostalih verskih zajednica.

Patrijarh je u poslanici poželeo da sa praznikom vaskrsne i Srbija i vasceli srpski rod, a da političke vođe koje vode i čuvaju državu budu nadahnuti duhom vaskrsenja i vere u pobedu dobra nad zlom.

Mladi da nađu put

Patrijarh Irinej je poručio da se sa tugom mora reći da današnji svet ne ide putem vaskrsenja već više putem smrti i beznađa.
Patrijarh je, takođe, ukazao na veliku odgovornost Crkve, ali i svih prosvetnih institucija da pomognu omladini da pronađe put autentičnog života i vaskrsenja.

Svečano i van matice

U hramovima SPC obeležavanje Uskrsa počelo je ponoćnom liturgijom kojom se završavaju dani žalosti i počinje slavljenje vaskrsenja Isusovog, najvećeg čuda u hrišćanstvu.
Radost praznika prvi su osetili vernici na ponoćnim službama, kojima je prethodila molitva i trostruki ophod oko hramova. Tačno u ponoć, u subotu na nedelju, uz zvuke zvona otvorena su crkvena vrata čime se simbolično svetom zaorila vest o Hristovoj pobedi na krstu, uz drevni pozdrav: "Hristos vaskrse - Vaistinu vaskrse".

Molitveno i svečano bilo je širom Republike Srpske i BiH, u Crnoj Gori i u hramovima u Hrvatskoj. Centralni zagrebački pravoslavni hram ispunilo je nekoliko stotina vernika iz Zagreba i okoline, kojima su podeljena ofarbana jaja. Pošto su saslušali poslanicu patrijarha Irineja na liturgiji, vernici su primili Svetu tajnu pričešća.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online