Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 13.04.2017.
17:44
Vestionline A

Zašto policija traži spisak pacijenata sa "F" dijagnozom?

Policijska uprava jednog grada zatražila je od jedne zdravstvene ustanove spisak građana sa "F" dijagnozom, navodi poverenik za zaštitu podataka o ličnosti.

V. Sekulić
Odbrada medicinskih podataka pacijenata se ne može zasnivati na podzakonskom aktu

Kako je navedeno na zvaničnom sajtu poverenika, nakon obaveštenja o tom slučaju dobijenog iz zdravstvene ustanove, pokrenut je postupak nadzora nad MUP-om.

Poverenik je procenio da je takva obrada podataka o ličnosti građana najblaže rečeno "ekstremno problematična" i sa stanovišta svrhe i srazmere, i sa stanovišta zakonitosti.

Institucija poverenika postavlja i pitanje da li postojanje ovog zahteva znači da policijske uprave već imaju ovakve medicinske podatke, odnosno da li oni postoje na široj teritoriji. 


U aktu policijske uprave kojim se podaci zahtevaju navedeno je da su potrebni "kako bi se moglo postupiti po Uputstvu o načinu organizacije i vršenju unutrašnjih poslova na bezbednosnom sektoru, i kako bi se na adekvatan način ažurirao dosije sektora". 

"'F' dijagnoza obuhvata veliki broj, nekoliko stotina bolesti ili devijacija duha i svesti, (npr. Alchajmerova i Parkinsonova bolest, šizofrenija, depresija, manije, fobije ali i hipohondrije, reakcije na stres, problemi vezani za konzumiranje alkohola i nikotina, poremećaji hranjenja, bulimija i anoreksija, noćne more i strahovi, mesečarenje, nedostatak seksualne želje, transseksualizam...), dakle, podataka od kojih je za veliku većinu teško i pretpostaviti smisao i svrhu odnosno srazmeru obrade od strane policije", navodi se na sajtu poverenika. 

Ističe se da se odbrada podataka o ličnosti, a posebno osetljivih kao što su medicinski, ne može zasnivati na podzakonskom aktu kao što je uputstvo. 

Poverenik je od MUP-a zahtevao da mu u roku od osam dana dostavi predmetno Uputstvo o načinu organizacije i vršenja unutrašnjih poslova na bezbednosnom sektoru, kao i odgovore na sledeća pitanja:

-  po kom pravnom osnovu se vrši navedeno prikupljanje podataka o ličnosti građana;
- u koju svrhu se vrši navedeno prikupljanje podataka o ličnosti građana;
- da li se navedeno prikupljanje podataka o ličnosti građana vrši i na teritoriji drugih policijskih uprava;
- da li, s obzirom da se traži ažuriranje, dosijei bezbednosnih sektora MUP, već sadrže predmetne podatke o ličnosti građana.

Kako je navedeno, po okončanju nadzora, poverenik će, o rezultatima nadzora kao i merama koje će preduzeti, kao i obično, obavestiti javnost. 

Ministar policije Nebojša Stefanović je rekao da će ispitati navode i negirao da je centrala MUP-a dosad prikupljala slične podatke.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online