Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 12.04.2017.
18:48
Vestionline A

Završen 10. protest u Beogradu: Vidimo se ponovo u utorak, u 18 h! (FOTO)

Završen je deseti "Protest protiv diktature" u Beogradu. Protestna kolona u kojoj je više hiljada građana, stigla je ponovo ispred Doma Narodne skupštine, odakle je večeras i krenula u protestnu šetnju. Grupa učesnika sa transparentima popela se na stepenište skupštine, a ulaz u parlament obezbeđuje policija u civilu. Demonstranti uzvikuju: "Ne damo Srbiju". Protestna šetnja protekla je i danas bez incidenata.

Filip Simić
Deseti protest protiv diktature u Beogradu

Šetnja je završena pesmom "Aj Karmela", a sa megafona je poručeno da će zbog uskršnjih praznika, protesti biti nastavljeni u utorak, 18. aprila u 18 časova.

Protestna povorka na desetom protestu "Protiv diktature", zbog nezadovoljstva rezultatima na izborima za predsednika Srbije, krenula je u sredu oko 18.30 časova od Doma Narodne skupštine u Beogradu i stigla oko 19.30 do zgrade Radio televizije Srbije (RTS) u Takovskoj. Demonstranti su uzvikivali "Hoćemo uživo", a ispred RTS je sa razglasa puštana uvodna špica za Dnevnik, kao i špica poznate TV serije "Bolji život". Demonstranti su potom seli na ulicu i pevali "Onesvesti se", a zatim ustali i pevali "Ko ne skače, taj je Vučić".

Večeras, u sredu, povorka je imala "medijsku rutu", obišli su glavne redakcije za koje smatraju da izveštavaju u korist režima.

Studenti su uputili nov poziv svim prosvetnim radnicima kažu da im je neophodna njihova podrška i pozivaju ih da im se priključe, da bi se ispunili zahtevi za boljom socijalnom i ekonomskom politikom. Studenti su podsetili da su im podršku dali udruženja penzionera, vojni i policijski sindikat, NUNS RTS-a Srbije i drugi.

Prvi put, od početka protesta, na čelu kolone je automobil sa ozvučenjem sa kojeg se emituje muzika.Okupljeni, među kojima ima najviše mladih ljudi, ali i starijih građana i ljudi sa decom, nose državne zastave, nalepnice "Protiv nenormalnosti", "Pu'ko je" i "Drugi krug", nose transparente "Dvadesete gazim, posao ne nalazim", "Padni mi na grudi Nebojša", "Narod gladu, elita se raduje", "Sija ko korupcija", "Mi smo klinci koji su se samoorganizovali u vreme poplava", "Protiv terora vlasti", "NATO out of Serbia now", "Obrazovanje za sve", "Nismo huligani, mi smo vaša deca" i zvižde pištaljakama.

Protestna kolona zaustavila se večeras kod zgrade Beograđanke, gde je sa razglasa emitovano saopštenje Jugoslovenske levice s kraja 90-tih godina u kojem se blati Demokratska opozicija Srbije (DOS), na šta su demonstranti u koloni odgovarali povicima "Uaaa" i glasnim negodovanjem i povicima "Av, av, av".

Kolona je u jednom trenutku skandirala "Gde su naši glasovi", "Vučiću lopove", i "Vučiću, p**do, Srbiju si izd‚o". I ispred Beograđanke, učesnici protesta pevali su "Ko ne skače, taj je Vučić".

Kolona je nastavila dalje Ulicom kralja Milana ka sedištu Republičke izborne komisije (RIK). Jedan od zahteva demonstranata ovih dana je i smena svih članova RIK-a.
 

Filip Simić

Na čelu kolone je veliki transparent na kome piše "Fer slobodni izbori, sloboda medija, departizacija, zaštita i poboljšanje radnih prava", što su ujedno i njihovi zahtevi.

Filip Simić

Na protest je ponovo došla grupa sa Hemijskog fakulteta u belim mantilima. Organizatori protesta i dalje nisu poznati, a na skupovima studenata se niko zvanično ne obraća.

Filip Simić

Kako se navodi na Fejsbuk stranici "Protiv diktature", studenti zahtevaju smenu političke elite na čelu sa Aleksandrom Vučićem, fer i slobodne izbore, smenu članova Republičke izborne komisije i Regulatornog tela za elektronske medije, slobodu medija koja bi se ogledala u smeni odgovornih urednika Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine i oštrih kazni za urednike svih medija koji krše medijske zakone i kodeks.

Filip Simić

Studenti zatim traže momentalno razrešenje svih stranačkih i korumpiranih funkcionera u javnim preduzećima, decentralizaciju, kao i promenu prioriteta ekonomske i socijalne politike, poboljšanje prava svih radnika, zaštitu životnog standarda stanovništva i u potpunosti javno finansirano i svima dostupno obrazovanje i zdravstvo.

Filip Simić

Vladi je dat rok za ispunjenje tih zahteva, a to je 17. april.

Protesti "Protiv diktature" počeli su u ponedeljak, 3. aprila, dan posle izbora.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online