Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 12.04.2017.
18:01
B. Đokić - Vesti A

Otkrivena prevara tokom predsedničkih izbora: Istina je, bilo je krađe

Muzičar Predrag Gostović Peca objavio je na svom Tviter profilu snimak krađe na predsedničkim izborima. Na snimku se čuju nepoznati ljudi koji ubacujući glasačke listiće u glasačke kutije sa zaokruženim brojem 6, odnosno brojem kandidata Aleksandra Vučića, komentarišu kako će im zbog toga biti obezbeđen posao u rudniku i godišnji odmor. Osobe koje ubacuju listiće se ne vide, ali se čuje kako razgovaraju međusobno, te govore kako su već ubacili 120 listića i da će ubaciti još, tako da izlaznost bude 90 odsto.

A. Čukić
Mutno: Senka izbornih mahinacija nad pobedom Vučića

Istragu ovog slučaja preuzelo je tužilaštvo u kom "Vesti" nezvanično saznaju da je snimak autentičan.

- Da, reč je o stvarnom snimku ubacivanja glasačkih listića u kutije. Snimak je napravljen u okolini Sjenice i sumnjamo da se to nije radilo na samo jednom biračkom mestu, već na nekoliko lokacija. Na tim mestima nema puno kontrolora, te je bilo moguće na ovaj način lažirati izbore. Izgleda da je to bila praksa i u ranijim izborima na lokalnom i nivou republike. Istražujemo ovaj slučaj i očekujemo da ćemo brzo identifikovati osobe sa snimka - nezvanično saznaju "Vesti" iz izvora u tužilaštvu.

Vučić pravi kontramiting?

Premijer i novoizabrani predsednik Aleksandar Vučić demantovao je informacije da će organizovati kontramiting, kao odgovor na proteste koji već drugu nedelju organizuju studenti širom Srbije.
- Neću u četvrtak da organizujem opštenarodni protest protiv gubitnika na izborima. To je Veliki četvrtak, ne vidim potrebu da dovodim 50.000 ili 100.000 ljudi. Građani su se izjasnili na izborima - izjavio je Vučić tokom obraćanja novinara posle susreta sa američkim senatorom Džon Mekejnom, ne precizirajući da li eventualno razmišlja da posle uskršnjih praznika organizuje takav protest.

MUP Srbije povodom ovog skandala sa krađom na izborima za predsednika Republike, navodi da je u saradnji sa Tužilaštvom za visokotehnološki kriminal pokrenulo istragu. U policiji navode i da rade sve u cilju utvrđivanja da li je reč o pravim glasačkim listićima i ko su osobe koje se mogu čuti na snimku, navodi se u saopštenju.

Nakon što je Gostović objavio snimak na Tviteru, na društvenim mrežama po Srbiji i dijaspori ovaj snimak je počeo masovno da se deli. Razvila se i polemika da li je u pitanju autentičan snimak ili je u pitanju fotomontaža. Međutim, ispostavilo se da je snimak pravi.

Policija je ubrzo po objavi na Tviteru pozvala Gostovića, kako kažu u svojstvu građana, da da izjavu u vezi sa snimkom navodne krađe glasova.

- Gostović nije priveden, niti uhapšen, već je prihvatio poziv pripadnika MUP-a da da izjavu u svojstvu građanina - navedeno je povodom njegovog saslušanja iz MUP-a Srbije.

Posle saslušanja i nekoliko sati, Gostović je izašao iz zgrade policije, a kako je izjavio za medije, u policiji je naveo da je snimak preuzeo sa jednog profila sa Fejsbuka. Ubrzo pošto je snimak preuzeo, taj Fejsbuk profil je obrisan.

Protesti na prekretnici

Kako "Vesti" nezvanično saznaju od osoba bliskih organizaciji protesta koji već drugu nedelju traju na ulicama Srbije zbog pobede Aleksandra Vučića i neslaganja sa trenutnim stanjem u kom se nalazi zemlja, među studente su počele da se ubacuju osobe, za koje niko ne zna ko su i kakvi su im ciljevi.
- Već nekoliko dana dolaze neki mladići koje ne poznajemo i koji nisu bili sa nama od početka, a koji žele da uzmu megafon i izdaju naredbe gde da se ide, žele da preuzmu vođenje protesta, da određuju šta i kako da se radi. Ne znamo da li su to samo neki novi momci koji žele da učestvuju u protestima ili ih je neko poslao da preuzmu rukovođenje okupljanjima i studentskim protestima, pa ko zna u kom pravcu da ih odvedu - otkriva izvor "Vesti".

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online