Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 12.04.2017.
01:15
sputniknews.com, Vestionline A

Klan "Haradinaj" sprema iživljavanje nad Dečanima

Visoki Dečani opet su na udaru. Ovoga puta, društvo albanskih istoričara "Ali Hadri" iz Dečana najavilo je blokadu prilaza manastiru, ukoliko do 21. aprila kosovska vlada ne proglasi imovinu kompanija "Apiko" i "Ilirija" "posebnim nacionalnim blagom". "Imanje" ta dva preduzeća pripada u stvari manastiru Visoki Dečani, i to odlukom najviših sudskih instanci na Kosovu.

A. Čukić
Manastir Visoki Dečani

Srpska vlast olako daje legitimitet Prištini

Sa ovom odlukom u startu se nije složila ni lokalna samouprava, koja je u vlasti stranke Ramuša Haradinaja, a indikativno je i što je ovo albansko istorijsko društvo blokadu najavilo samo nekoliko dana pošto je Daut Haradinaj, brat Ramuša Hardinaja koji je uhapšen u Francuskoj, zapretio da nijedan Srbin neće ostati na Kosovu ukoliko Ramuš bude izručen Srbiji.

Živojin Rakočević, publicista sa Kosova i Metohije podseća da su teška dečanska borba za imovinska prava koja imaju od sredine 14. veka simbol i vrh diskriminatorskog odnosa koji se već decenijama sistemski sprovodi.

- Kada je najavljena blokada u pitanju, radi se pretvaranju geta u klasičan zatvor, jer blokadu živimo u svim segmentima, i sa svim ograničenjima - od oranja na polju do prava na život u gradovima - kaže Rakočević, prenosi "Sputnjik".

Dejan Mirović, profesor međunarodnog prava sa Univerziteta u Mitrovici, objašnjava da ovakva najava samo pokazuje šta bi se desilo da kada bi tzv. država Kosovo bila primljena u Unesko. Adresa koja je po međunarodnom pravu zadužena za bezbednost Dečana je - Kfor. Ali…

- Ako oni ovo rade dok je Srbija preko Uneska za naše manastire nadležna formalno, kao i Kfor prema Rezoluciji 1244, to samo pokazuje šta bi značilo izbacivanje Rezolucije 1244 iz briselskih pregovora. Sa pravne tačke gledišta, mislim da naša vlast greši kada olako daje legitimitet vlastima u Prištini - smatra on.

Mirović upozorava da je veoma moguće da je ovo povezano sa iživljavanjem klana "Haradinaj" zbog svega što se dešava sa njihovim liderom.

Njima je i iguman ultranacionalista...

Godine 2016, kada je kosovski sud doneo odluku o vraćanju zemljišta Manastiru Visoki Dečani, Albanci su održali masovne proteste. Godinu dana ranije, prvi put otkad manastir postoji, u Visoke Dečane vernici nisu mogli da dođu, jer je nekoliko stotina demonstranata protestovalo na prilazu Dečanima, tražeći da se poništi odluka Ustavnog suda Kosova o povraćaju imovine manastiru.

Organizator protesta okupljenima je nekoliko puta ponovio da je iguman Visokih Dečana Sava Janjić ultranacionalista i da se protesti neće završiti, ali i da sa igumanom Janjićem neće razgovarati.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online