Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 11.04.2017.
18:01
D. Dekić - Vesti A

Umnožavaju se zahtevi građanskog pokreta: Borba i za glas dijaspore

Zloupotreba dijasporskih glasova obeležila je prošle predsedničke izbore, tvrde u opoziciji i rasejanju i ponovo postavljaju pitanje hoće li konačno građani u inostranstvu moći da odlučuju kao i sunarodnici u domovini i da li će im država omogućiti glasanje elektronskim putem. To je i jedan od zahteva Protesta protiv diktature koji se rasplamsao u desetinama srpskih gradova, a traži se i pojednostavljenje procedure glasanja u dijaspori.

Reuters
Ispod Vučićevog prozora: Zahtev za pravo matice i rasejanja

Iz Kine glasao u Sjenici

Opozicioni pokret Dosta je bilo (DJB) saopštio je da je na osnovu obaveštenja 20 Sjeničana koji godinama ne žive u tom gradu obavio uvid u birački materijal i utvrdio da su njihovi potpisi falsifikovani, a glasovi pokradeni.

- Na jednostavno pitanje kako može u Sjenici da glasa neko ko se 2. aprila nalazio u Kini, Danskoj i Hrvatskoj nisam dobio odgovor - izneo je detalje Ivan Ninić, član Republičke izborne komisije (RIK).

Posao za tužilaštvo

- U pravnoj državi situacija u Sjenici morala bi da bude predmet istrage policije i tužilaštva. Oni moraju da utvrde šta se zaista događalo tokom izbornog dana, kao i krivičnu odgovornost svih koji su učestvovali u prekrajanju izborne volje građana - kažu u DJB-u.

Reuters
Izborne mahinacije: Protest i u Sandžaku

U DJB-u tvrde da je to rezultat manipulacije SNS-a i rukovodstva tri bošnjačke partije, a razlika prikazanih i stvarnih rezultata, posledica ubacivanja listića onih koji nisu glasali. Oni navode primer sela Rašković s Bošnjačkim stanovništvom u kojem je na jednom mestu od 387 upisanih birača za Aleksandra Vučića glasalo njih 372, a jedan za Sašu Jankovića.

DJB ističe da je jedini način da se otklone sumnje u masovnu krađu glasova, da se svim biračima omogući da preko sajta RIK provere da li je u spiskovima upisano da su glasali, odnosno da li je neko glasao umesto onih koji nisu izašli na izbore.

Nestao spisak birača u Njujorku

Marija živi u Njujorku, ali kada je otišla u srpski konzulat da glasa rečeno joj je da nije na biračkom spisku, iako se prijavila na vreme, 10. marta, dan pre isteka roka. Ipak, mnogo više je šokiralo obrazloženje konzula.
- Rečeno mi je da je "pao server i da nemaju u evidenciji one koji su se prijavljivali 10. i 11. marta" - kaže Marija.
Ona nije jedina i kaže da su Srbi u Njujorku mahom ostali uskraćeni za svoje Ustavom zagarantovano pravo.
- Mene iskreno ne interesuje da li je server pao ili nije, niti je to moja odgovornost, ja samo znam da je moje građansko pravo uskraćeno. A uzgred rečeno, ni mojoj prijateljici koja se prijavila početkom marta nije bilo omogućeno da glasa. Ni ona nije bila upisana u birački spisak, ali objašnjenje za tu situaciju konzul nije imao - priča naša sagovornica.
I Marijina prijateljica primedbu je poslala u RIK, ali niko nije dobio odgovore. Takođe, ni Ministarstvo državne uprave Ane Brnabić, koje je nadležno za biračke spiskove, nije objašnjeno zašto je došlo do ovog propusta.

Reuters
Penzioneri uz studente: Demonstracije u Beogradu

"Pao sistem"

Onemogućavanje dijaspore da iskoristi pravo glasa ustanovila je i profesor Vesna Rakić-Vodinelić na osnovu podataka koje je dobila kao članica RIK-a. Ona ukazuje da na nekim biračkim mestima u inostranstvu, poput Trsta, biračko mesto nije otvoreno iako je bilo dovoljno prijavljenih. Takođe i da je bilo slučajeva da je građanima u rasejanju rečeno da je "sistem pao", pa prijava nije registrovana.

- Bilo je i ljudi koji su se u roku prijavili za glasanje, ali nisu mogli da izađu na birališta jer im je rečeno da iz Srbije nije stiglo obaveštenje da imaju biračko pravo. Takođe i onih koji nisu glasali, a u spisku je njihov potpis da su iskoristili biračko pravo - navodi ona za "Vesti".

Profesorka Rakić-Vodinelić kao i DJB smatra da treba uvesti proveru internetom, ali nije optimista.

- Ako ministarka za državnu upravu Ana Brnabić kaže da će do uvođenja takve provere proteći "godine i godine", jasno je i da se neće skoro desiti da dijaspora glasa elektronski - ocenila je Rakić-Vodinelić, uz napomenu da ne može bez dokaza da kaže da li su razlozi takvog odnosa vlasti prema izborima nefunkcionalnost sistema ili namera da vrše zloupotrebe.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online