Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 09.04.2017.
18:13
Vestionline A

RIK: Notorna laž da su glasovi u Novom Pazaru pripisani Vučiću

Predsednik RIK Vladimir Dimitrijević saopštio da je notorna laž tvrdnja da je ukupno 793 glasa sa dva biračka mesta u Novom Pazaru upisano Aleksandru Vučiću.

Tanjug
RIK tvrdi da nema krađe glasova

On je to naveo nakon prebrojavanja glasova sa biračkih mesta 27 i 85 u gradu Novom Pazaru.

Dimitrijević je precizirao da je utvrđeno, prebrojavanjem, da je u pitanju samo četiri glasa i to, kako je rekao, ta četiri glasa su iz tehničke greške, verovatno, dospela u pogrešnu kovertu.

On je na konferenciji za novinare objasnio da je bilo reč o sumnji da je ukupno 793 glasa sa dva biračka mesta upisano u zapisniku u korist predsednickog kandidata Aleksandra Vučića.

-  Iznete tvrdnje iznete od pojedinih kandidata da je reč o 793 glasa su notorna laž, apsolutna neistina, radi se svega o četiri glasa. Glas je glas, ali dešava se da tokom pakovanja izbornog rezultata listići budu stavljeni među pogrešne glasove - objasnio je on.

U Republičkoj izbornoj komisiji je u toku rasparava nakon prebrojavanja glasova.

Republička izborna komisija ranije je donela je odluku da se javno obavi uvid u izborni materijal sa dva biračka mesta u Novom Pazaru.

Odluka o uvidu doneta je sa 16 glasova "za" od ukupno 25 prisutnih članova RIK u proširenom sastavu, sa predstavnicima izbornih štabova svih kandidata.

Na pitanje "ko je protiv" - niko nije digao ruku.

Prebrojavanje je počelo sa otvaranjem vreće sa glasačkog mesta 27. Na biračkom mestu broj 27 u Osnovnoj školi "Mur“ pravo glasa na predsedničkim izborima imalo je 1.848 upisanih birača. Glasalo je, prema zapisniku 1. 250 birača, a upisano je 1. 241 važećih listića.

Na biračkom mestu broj 85 u Osnovnoj školi "Vuk Karadžić“ bilo je upisano u birački spisak 1.854, a glasalo je 1.193 birača.

Premijer i izabrani predsednik Aleksandar Vučić zatražio je ranije danas da se omogući javni uvid u taj materijal.

Iz izbornog štaba Saše Jankovića navode da se on ne poklapa sa zapisnicima.

Opozicija: Zašto se broji po Vučićevom zahtevu?

U raspravi su predstvanici opozicije kritikovali što se, prema njihovom mišljenju, novo brojanje glasova obavlja po zahtevu premijera Aleksandra Vučića na konferenciji za novinare.

Oni su takođe protestovali zbog toga što se brojanje obavlja samo na ta dva mesta, a ne na 25 mesta na koliko su iz izbornog štaba predsedničkog kandidata Saše Jankoviša i prijavljene nepravilnosti.

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević rekao je da je odlučeno da se novo brojanje spovede na ta dva mesta jer oni predstavljaju, kako se izarazio, eklatantan primer, i zbog toga što je iz podatka da je na ta dva biračka mesta osporeno 800 glasova izborni štab Saše Jankovića izvukao zaključak da je ukupno ukradeno 319.000 na svim biračkim mestima u Srbiji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online