Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 09.04.2017.
18:01
D. Dekić - Vesti A

Sudbinu kroje i mrtve duše

Protesti koji se šire Srbijom posle pobede Aleksandra Vučića na predsedničkim izborima ispostavili su vlastima zahtev za sređivanje biračkih spiskova u kojima je, kako su "Vesti" pisale, najmanje 800.000 nepostojećih birača.

A. Čukić
Ćorave kutije: Kaje se ko glasa i ko ne glasa

Pokojnici, osobe koje imaju i 144 godine, mnoštvo stranaca s Bliskog istoka, a uz to i nesređeni podaci o dijaspori koja ima nepremostive prepreke da ostvari biračko pravo, problemi su koje svaka vlast ignoriše, a opozicija pominje deklarativno.

Srbija ima 7,2 miliona stanovnika, od čega 5,9 miliona punoletnih. A u biračkim spiskovima ima neverovatnih 6,7 miliona glasača.

"Nestale" stotine hiljada mladih

Tako ispada da Srbija ima manje od pola miliona dece do 18 godina, iako ih je zapravo 1,3 miliona. Ali i da više od 900.000 ljudi ne živi u Srbiji, a pri tom je svega njih 110.000 u biračom spisku.

Predsednik parlamentarnog Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Ivan Kostić iz Dveri ukazuje da na taj način svaka vlast na izbore ide sa prednošću od skoro milion nepostojećih glasača, pa zato i neće da srede biračke spiskove.

- Hvala Bogu da su studenti samoinicijativno pokrenuli takav zahtev. Nadamo se njihovom uspehu, jer opozicija nije udruženo to tražila zbog netrpeljivosti nekih kandidata - otkriva Kostić za "Vesti".

Elektronsko glasanje spas

On ističe da je bolja kontrola na izborima neophodna, kao i da se neprestano zalaže da dijaspora može nesmetano da ostvari pravo glasa.

- Zalažemo se za sređivanje biračkog spiska, ali odgovor na te poslaničke zahteve do danas nismo dobili, a vlast se oglušuje o Ustav, zakon i skupštinski Poslovnik. Naše zalaganje da se dijaspori olakša glasanje, takođe nije bilo na dnevnom redu, jer od 17 članova Odbora za dijasporu i Srbe u regionu, svega je četvoro iz opozicije, pa većina odbacuje naše predloge - kaže Kostić koji se zalaže da se dijaspori omogući elektronsko glasanje.

Sa zahtevom za glasanje elektronskim putem, uoči predsedničkih izbora izašao je i Srpski Siti klub iz Londona, koji je pozvao rasejanje u 65 država sveta da izađe na birališta.

Ukraden glas dijasporca

Član proširenog sastava Republičke izborne komisije (RIK) Ivan Ninić priču o predimenzioniranom biračkom spisku pokrenuo je nedavno u "Vestima".

On kaže da je prava cifra prekobrojnih nepoznata i da može da ide čak do 1,2 miliona nepostojećih birača.

- Imali smo situaciju da čovek koji je glasao 20 godina na jednom biračkom mestu sada nije u spisku, ili da mladić iz Italije dođe u domovinu, a da je neko već glasao umesto njega. I pored toga nadležna ministarka kaže da je spisak sređeniji nego ikada, pa ne verujem da će ga ažurirati - zaključio je Ninić.

Strah vlasti od rasejanja

- Na predsedničkim izborima u rasejanju je svuda odneo pobedu opozicioni kandidat Saša Janković, pa se bojim da vlast neće uraditi ništa kako bi dijaspori olakšala glasanje. Tako je i ranije bilo - tumači Ivan Kostić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online