Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 09.04.2017.
14:47
J. L. Petković - Vesti A

"Bezbednjak" Daut bi da formira vojsku i očisti Srbe!

Međunarodna zajednica i predstavnici Srba u Vladi i Skupštini Kosova praktično su "prespavali" pretnje brata Ramuša Haradinaja. Na izjavu poslanika Alijanse za budućnost Kosova Dauta Haradinaja da na Kosovu "neće biti ni jednog Srbina" ukoliko njegov brat iz Francuske bude bio izručen Srbiji, osvrnuo se samo američki ambasador na Kosovu Greg Delavi oštro osudivši te reči i karatkerišući ih kao etničko čišćenje.

printscreen
Pretnje celoj naciji: Daut Haradinaj

- Na dan kada slavimo Ustav Kosova, jedan političar preti etničkim čišćenjem. Tako opasnoj retorici nema mesta u Evropi - napisao je Delavi.

Da pretnja Dauta Haradinaja ne može biti shvaćena olako, govori i činjenica da je reč o osobi koja je predsednik odbora za unutrašnje poslove, bezbednost i nadgledanje Kosovskih snaga bezbesnosti.

Po toj funkciji Haradinaj je zadužen za kontrolu rada tih snaga i za njenu transformaciju u vojsku Kosova.

- Mogu da nas ubace u rat,  ništa drugo. Ne znam za druge, ali ja znam za sebe - ako oni naprave grešku i učine to (izruče Ramuša Haradinaja), onda budite spremni za ozbiljnije teme. Ako želite etničko Kosovo bez Srba, onda hajde da se šalimo - kazao je on.

Zamenik predsednika odbora za unutrašnje poslove, bezbednost i nadgledanje Kosovskih snaga bezbednosti je član Srpske liste, Bojan Mitić.

Ali ni on, ni njegove druge stranačke kolege u Skupštini Kosova koji su tokom predizborne kampanje bili veoma aktivni i redovno se oglašavali saopštenjima reagovajući na izjave Saše Jankovića, Boška Obradovića i Vuka Jeremića, sada nisu izustili ni reč.

Reagovali su jedno Srbi iz Savetodavnog veća za zajednice pri kabinetu predsednika Kosova, koji ocenuju da je reč o pretnji terorizmom.

Odbrana iz Beograda 

U odbranu Srba sa KiM prvi su potrčali šef Kancelarije za KiM Marko Đurić i ministar rada Aleksandar Vulin. On je poručio da "nisu svi Albanci teroristi, ali da Ramuš Haradinaj i pripadnici OVK - jesu". 

- Kako shvatiti tu izjavu, a biti Srbin na Kosovu?  Kako shvatiti, a ostati neuplašen, miran i staložen? Kako shvatiti, ako ne kao najave nekog novog 17. marta, paljenja, ubijanja, proterivanja...? Zbog čega? Stvari treba nazvati pravim imenom - na delu je pretnja terorizmom. Po definiciji, terorizam je svaka smišljena upotreba nasilja ili pretnje nasiljem sa ciljem zastrašivanja, ili usađivanja straha u čoveka, narode, države...Kome preti Daut Haradinaj? Sudu u Kolmaru? Srbiji?

Oni konstatuju da je zabrinjavajuća činjenica da se niko od kosovskih političkih predstavnika nije ogradio od izjave Dauta Haradinaja, "pa se s pravom postavlja pitanje: Ima li Daut Haradinaj prećutnu podršku kosovskih institucija za pretnje terorizmom?"

- Neobično je, da je, pored reakcije i osude najviših institucija, izostala i reakcija i osuda  javnosti, medija i svih političkih aktera na Kosovu. Neobično je i da međunarodni faktori koji pomno prate sva dešavanja na Kosovu nisu osudili pozive na rat i etničko čišćenje - navodi se u saopštenju koje su potpisali Sanja Vuković, Darko Dimitrijević, Dušan Radaković, Slobodan Mitić, Živoin Ćirković, Ivan Tomić i Uroš Staletović.

A Hradinaj tužio Srbe 

Dok glavni akteri srpske političke scene na KiM ćute, Ramuš Haradinaj im svojevremeno nije ostao dužan. Krajem februara on je celu Srpsku listu tužio za klevetu "jer su ga njeni predstavnici nazvali ratnim zločincem." Inače, Srpska lista se protekle nedelje "proslavila" žučnom raspravom Slobodana Petrovića, lidera SLS-a i, s druge strane, Slavka Simića iz Pokreta socijalista i Branimira Stojanovića iz SNS-a. Sa tog događaja biće sigurno zapamćena izjava Petrovića koji je kazao: "za tri godine mi predstavnici Srba, ništa živo nismo uradili, osim toga što smo se borili ko će koju fotelju i mesto da uzme."





 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online