Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 09.04.2017.
13:29
blic.rs, Vestionline A

Počela sednica RIK-a: Na dnevnom redu uvid u materijal iz Novog Pazara

U Skupšštini Srbije počela je sednica Republičke izborne komisije, na čijem dnevnom redu je predlog odluke o uvidu u izborni materijal sa biračkih mesta broj 27 i 85 u Novom Pazaru.

Mogućnost uvida u izborni materijal sa tih biračkih mesta zatražio je danas izabrani predsednik i lider SNS Aleksandar Vučić, nakon saopšštenja iz izbornog štaba predsedničkog kandidata Saše Janković da je, prema zapisnicima sa ta dva biračka mesta, Vučič dobio 543 glasa, odnosno 250 glasova više nego što ih ima.

Vučić je na izborima za predsednika Srbije 2. aprila, prema poslednjim podacima RIK, osvojio 55,06 odsto glasova a Saša Janković 16,37 odsto.

Republička izborna komisija (RIK) donela je odluku da se danas pred medijima otvore džakovi na dva biračka mesta u Novom Pazaru.

Za tu odluku glasalo je 16 članova RIK-a, niko nije bilo protiv, ni uzdržanih, a predstavnici opozicije nisu glasali, jer im, kako su naveli, nije dostavljen predlog odluke, pa ne mogu da se izjasne.

U raspravi su predstvanici opozicije kritikovali što se, prema njihovom mišljenju, novo brojanje glasova obavlja po zahtevu premijera Aleksandra Vučića jutros na konferenciji za novinare.

Oni su takođe protestovali zbog toga što se brojanje obavlja samo na ta dva mesta, a ne na 25 mesta na koliko su iz izbornog štaba predsedničkog kandidata Saše Jankoviša i prijavljene nepravilnosti.

Dimitrijević: RIK je radio po zakonu

Predsednik RIK Vladimir Dimitrijević je predložio da se na dnevni red stavi donošenje "odluke o vršenju uvida u izborni materijal sa biračkih mesta broj 27 i 85 u gradu Novom Pazaru", zbog, kako je istakao, optužbi, koje su iznete u javnost.

On je, na početku sednice, kojoj prisustvuje 25 od 28 članova RIK-a, naglasio da je neuobičajena tačka stavljena na dnevni red, jer su se u javnosti pojavile spekulacije i optužbe pojedinih kandidata da je RIK izvršila prekrajanje izbrone volje građana, odnosno krađu izbora.

- RIK je na ovim izborima, kao i na svim prethodnim, radio na osnovu zakona, podzakonskih akata i uputstava - podvukao je on.

Dimitrijević je kazao da postoje optužbe da ima 800 glasova više od fizički prebrojanih glasova, ocenjujući da bi to bilo skandlozno.

To su, kako je konstatovao, teške i neprihvatljive optužbe na račun RIK-a i biračkih odbora.

Ovi zapisnici, kako podseća su, merodavni i na osnovu njih se vrši upis u statistiku.

- Vrši se veliki pritisak na rad organa, kako RIK-a, tako i biračkih odbora. Zato je u predlog dnevnog reda uneta ova tačka - rekao je Dimitrijević.

On je istakao da, ako se utvrdi da je došlo do prekrajanja izborne volje na ovim izbornim mestima, zahteva kao predsednik RIK-a da se podnesu krivične prijeve.

Kazao je da, ako se potvrde iznesene tvrdnje, treba podneti krivične prijave protiv članova biračkih odbora i stvar rasvetli do kraja.

Istovremeno je podsetio da se glasanje ponavlja na osam mesta, čime glasanje za predsednika Srbije nije završeno.

Počelo prebrojavanje glasova sa dva biračka mesta

Republička izborna komisija u 13 sati započela je ponovno prebrojavanje glasačkih listića sa biračkih mesta broj 27 i 85 u Novom Pazaru.

Prebrojavanje je počelo sa otvaranjem vreće sa glasačkog mesta 27.

Na biračkom mestu broj 27 u Osnovnoj školi "Mur" pravo glasa na predsedničkim izborima imalo je 1.848 upisanih birača.

Glasalo je, prema zapisniku 1. 250 birača, a upisano je 1. 241 važeći listića.

Na biračkom mestu broj 85 u Osnovnoj školi "Vuk Karadžić" bilo je upisano u birački spisak 1.854, a glasalo je 1.193 birača.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online