Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 07.04.2017.
18:01
B. Đokić - Vesti A

Poslednja ruska šansa na Balkanu

Da su geopolitičke igrice oko Balkana i ostatka "brisanog prostora", odnosno država koje još nisu ušle u NATO ili EU tek postale aktuelne, kao što su u vikend broju "Vesti" pisale u opširnoj analizi, podsetila je pre nekoliko dana i ruska strana. Vasilij Lihačov, bliski saradnik ruskog predsednika Vladimira Putina, dramatično je izjavio kako "NATO kreće u lov na Srbiju".

A. Čukić
Naklon "savezniku": Putin u Beogradu

- Posle nasilne aneksije Crne Gore, zločinački NATO okomiće se na Srbiju i otvoriti sezonu lova na Beograd - izjavio je Luhačov, koji je inače poslanik u ruskoj Dumi.

Iako nije precizirao na kakvu aneksiju misli, on ipak dodaje da NATO postaje sve agresivniji u širenju. Kako bi parirali američkom uticaju i snabdevanju Hrvatske američkim i nemačkim raketama srednjeg dometa, on navodi da će Moskva najverovatnije morati da Srbiji isporuči moćni raketni sistem S-300. Inače, o isporuci sistema S-300 se govori gotovo dve decenije i nikada nije isporučen Srbiji. Luhačov u svojoj analizi ne spominje da li ga srpske vlasti zaista žele i da li su spremne da plate za njega, niti kako misli da se taj sistem isporuči Srbiji, s obzirom na to da se puk ovih raketa sastoji od stotine vozila, te je za njegovo premeštanje u Srbiju potrebno odobrenje država članica NATO, sa kojima se Srbija graniči.

- NATO, koji se nasilno širi po Evropi, bukvalno je krenuo u lov na Beograd s ciljem da Srbija na silu postane članica Alijanse uprkos suprotnoj volji ogromne većine građana i političkih stranaka. NATO postaje sve agresivniji i jedan je od svetskih prvaka u rusofobiji. Istovremeno, situacija oko Kosova, južne srpske pokrajine, izaziva zabrinutost Srbije, Rusije, ali i velikog broja drugih zemalja - izjavio je Lihačov za rusku agenciju Sputnjik.

Davni san o savezništvu

Direktor Centra za strateške alternative Dušan Proroković kaže da Rusija iskazuje želju i volju za iskrenim savezništvom sa Srbijom.
- Mislim da je sve ovo prijateljska poruka Srbiji da više ne potpisuje nikakve sporazume, dogovore i dokumenta s NATO - zaključuje Proroković.

Iako je uvreženo mišljenje u svakoj od država Balkana da je upravo ona najvažnija i da se preko te države lome interesi svetskih sila, to naravno nije tačno. Balkan je u suštini uvek bio na periferiji svetskih događaja, ne baš nebitan, ali ne i krucijalan za svetske poslove. Zbog toga što su "karte" u Evropi gotovo podeljene, a jedini prazan prostor ostaje na Balkanu, sukobi velikih sila se prenose i na ovaj prostor, na šta je nedavno upozoravao Karl Bilt, bivši švedski premijer i Visoki predstavnik EU u BiH.

- Evropski lideri imaju jasan izbor na Balkanu - ili će se baviti tamošnjim problemima ili će se balkanski problemi baviti njima - izjavio je Bilt.

Avioni još daleko

Sporazum o kupovini aviona MiG-29 između Srbije i Rusije, koji je potpisan pre nekoliko meseci još nije realizovan. Iako je reč o remontovanim avionima, oni će pomoći u patrolnoj dužnosti srpskog ratnog vazduhoplovstva. Međutim, prema poslednjim informacijama, ovi avioni neće imati odobrenje da prelete od Rusije do Srbije, već će morati da budu razmontirani, vozovima prevezeni za Srbiju i tamo montirani, zbog čega najranije pre sledeće godine neće biti operativni.

Strah Rusije da će biti potpuno istisnuta i sa Balkana, nije neopravdan. Ulaskom Crne Gore u NATO, što se očekuje u sledećih nekoliko meseci, Balkan će gotovo potpuno biti deo NATO-a, odnosno sve države koje izlaze na more biće članice ove vojne alijanse. Države koje još nisu ušle u NATO, Srbija, Makedonija i BiH su bez pristupa moru, te potpuno opkoljene državama članicama NATO-a i time van dohvata Rusije.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online