Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 06.04.2017.
18:01
J. L. Petković - Vesti A

Reporter "Vesti" sa demonstrantima u Beogradu: Gnev se valja ulicama

Beograd, Novi Sad, Niš, Čačak, Zrenjanin, Smederevo, Leskovac, Kragujevac, Lazarevac, Sombor, Užice, Požarevac, Kraljevo, Subotica, Bor krenuli su u Protest protiv diktature. Ideja o otporu nedemokratskim izborima je kao kap pala u tri srpska grada u ponedeljak, a već sledećeg dana se kao bujica prelila u 15 sa velikom mogućnošću da poplavi celu zemlju, ali i udruži i na noge podigne i mlade u dijaspori koji su iz zemlje pobegli zbog bede i partijskog zapošljavanja.

Tanjug
Ustala je Srbija: Kolona ispred Narodne skupštine

"Vidi šta su nam uradili od zemlje, mama!", "Nije moj predsednik!", "Vučiću, lopove, pokrao si izbore!", "Glasove iz groba, nije imao ni Sloba". To su samo neke od poruka koje su desetine hiljada mladih, bez stranačkih obeležja, uputile srpskim vlastima sa beogradskih ulica. Ogromna kolona prošla je kraj Terazija, nakratko se zaustavivši ispred redakcije prorežimskog "Informera", pa pored zgrade RTS-a, ispred koje su povikali "Uprava napolje", a onda su demonstranti stigli do zgrade Vlade Srbije gde su zapalili baklju.

Bez stranaka

Svi protesti su protekli bez stranačkih obeležja, iako su ih podržali predsednički kandidati Saša Janković, Beli Preletačević i Velimir Ilić. Predsednik Dveri Boško Obradović nakratko se pojavio na protestu u Čačku, a sa čela kolone u Beogradu mladi su dobacivanjem oterali predsednika Republikanske stranke Nikolu Sandulovića.

Masa je ovacijama pozdravila lutku na naduvavanje koju su okačili na uličnu svetiljku ispred vrata. Među njima je bilo i policije u civilu, a jedan je čak fotografisan s lisicama koje vire ispod jakne.

Tanjug
"Lopovi": Novosadski studenti prošetali do pokrajinske vlade


Još nije poznato ko je organizator protesta u Beogradu. Inicijator na društvenim mrežama je bio izvesni Nemanja Milosavljević, koji sa "Vestima", ali ni s drugim medijima nije želeo da kontaktira.

Uzbuna u MUP

Cela beogradska policija je na nogama, saznaju "Vesti". Pozvani su policajci iz svih policijskih uprava da bi pratili i snimali proteste širom Srbije, jer odeljenje za tajnu pratnju ne može sve da postigne.
U MUP-u Srbije formiran je štab koji stalno prati dešavanja na protestima i koordiniše akcije policije.

Protiv prevare, laži sistema i bede na čelo kolone u Novom Sadu je stao Studentski pokret. Okupljanje u utorak u kampusu Univerziteta u Novom Sadu je počelo provokacijom kada su dvojica mladića vređali studente i pokušali da pocepaju transparent. Kolona je kasnije prošla pored zgrade Pokrajinske vlade kojoj su poručili: "Lopovi, lopovi!"

Nekoliko hiljada građana u Nišu sa glavnog gradskog trga poručili su da neće diktaturu već normalnu u zemlju, skandirajući "Vučiću p...u", "Av av" i "Gotov si".

- Tražimo da Aleksandar Vučić poštuje institucije, a ne da ih otima - poručila je studentkinja Aleksandra Radenković, a rezervista iz Kuršumlije Dejan Milošević pozvao je veterane da podrže proteste.
 

Ponosni tata

Prvi put posle tri godine na Tviteru se oglasio i bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, inače jedan od vođa prvog studentskog protesta 1991.
- I pre 20 godina smo Milica i ja protestovali i šetali. Danas šeta naša ćerka Sofija, koja je tada bila u maminom stomaku. Ponosni tata - oglasio se Đilas u maniru oglasa.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online