Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 05.04.2017.
18:01
J. L. Petković - Vesti A

Protesti širom Srbije posle izbora: Mladost se digla na ustanak

Glavnim ulicama Beograda, Novog Sada, Čačka i Niša, u neočekivanom i spontanom okupljanju građana koji su nezadovoljni tokom i rezultatima izbora u Srbiji, dominirale su poruke upućene novoizabranom predsedniku Aleksandru Vučiću: "Puk'o si", "Protiv nenormalnog", "Jeste li ikada pali u nesvest za sendvič?"

N. Đurović
Bez nade i perspektive: Bunt mladih u Beogradu

Protiv diktature

U srpskoj prestonici, nekoliko hiljada uglavnom mlađih ljudi okupilo se u večernjim satima u ponedeljak ispred Doma Narodne skupštine, ka kojoj su u jednom trenutku poletele plastične flaše, kore banana i jaja.

- Hoćemo da niko ne sme da kupi diplomu ni da se zaposli umesto vas - poručio je ogorčenim demonstrantima jedan od organizatora.
Niko od mladih nije imao stranačka obeležja, a nakon sat i po vremena šetnje kraj Predsedništva Srbije na Andrićevom vencu i zgrade Vlade Srbije, vratili su se do Skupštine i zakazali protest za naredne dane.

Pare samo podobnim

Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović na skupu u Novom Sadu je kazao da su izbori bili neregularni i pre nego što su raspisani. On je optužio vlast da bez ikakve kontrole prebacuje milijarde dinara sebi bliskim medijima i dodao da je vlast "kriminalizovala" i konkurse za projektno sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa, pošto te konkurse koristi za finansiranje režimskih medija.
- Ovi izbori nisu kraj. Borba za normalno i civilizovano društvo tek počinje - poručio je Sejdinović.

I u Beogradu i u Novom Sadu protesti su organizovani putem društvenih mreža, odnosno Fejsbuk grupe "Protest protiv diktature". Porukom sa te stranice povelo se i okupilo oko spomenika Svetozaru Miletiću oko 1.000 isto tako mladih Novosađana, koji su poručili javnosti i vlasti da je "potpuno jasno da su izbori u Srbiji pokradeni".

Aleksandar Vučić ne spori pravo okupljanja:Svako ima pravo da bude nesrećan

Premijer Srbije i novoizabrani predsednik Aleksandar Vučić kazao je da je Srbija demokratska zemlja i da svako ima pravo da bude nezadovoljan rezultatima izbora. On je rekao da "nema vremena za proteste jer treba da se radi i bude još marljiviji".
- Onaj ko ima vremena neka protestuje i to je u redu dok je mirno. Nadam se da se neće videti neodgovornost nekih političara koji su ranije pozivali na nasilje, a sve dok neko izražava da li je za nešto ili ne, dok je to na vikanju, to je sve okej - rekao je Vučić.

Ili Vučić ili mi

N. Đurović
Preseli predizborni trikovi

- Izbori su pokradeni, to znamo svi. Kako je moguće da Vučiću već u osam sati čestitaju na pobedi? Moramo odbraniti jedni druge, jer nemamo više institucije - poručio je student, aktivista i novinar Lazar Čovs.

Transparentima su poručili "Stop kupovini glasova", "Ili Vučić ili mi", "Ako vam je dobro, onda ništa", "Više ni kerovi ne laju AV, AV, AV" i "Hoću kulturu, neću diktaturu".

Okupljenima su podeljene fotokopije korica pasoša Srbije uz poruku da odluče da li će ga iskoristiti da odu iz zemlje ili da ga uruče onima koji uništavaju državu.

Jedna od organizatorki protesta kroz suze je kazala da ne želi da ode iz Srbije.

- Želim slobodnu državu, da mogu ovde da studiram i da se obrazujem, da ne moram da idem u Ameriku ili u druge zemlje. Želim pismenost i obrazovanje, a ne kupljene diplome. Želim da imam pravo glasa i da smem glasno da kažem šta mislim - poručila je ona.

Studenti su najavili nove proteste, a ako je suditi po objavama na Fejsbuku protestima će se pridružiti i drugi gradovi Srbije.

Čačanski profesori sa studentima

Više od 1.000 čačanskih srednjoškolaca i studenata, kojima su se pridružili i profesori, protestovalo je na gradskom trgu, a izjasnili su se da su protiv diktature Aleksandra Vučića.
Tako se sada i Čačak pridružio protestima koji se najavljuju u sve više gradova širom Srbije.
Kolona demonstranata prošetala se centralnim ulicama Čačka i uzvikivala "Vučiću lopove" i "Nećemo tiraniju". Skup je protekao bez incidenata, a najavljeno je da se Čačani neće zaustaviti.

POVEZANE VESTI

Sreda 05.04.2017. 19:59
16 1/2 godina vlsda diktatura u Srbiji,a Srbi umesto da odmah marsiraju to,oni se tek sada setili.... Nije vam se svidjao Milosevic,nije vam se svidjao TUTOR Djindjic,MACKAR Kostunica,Boris i Ivica Thaci,sada vam se ne svidja Vucic. I sami ne znate sta hocete....
Sreda 05.04.2017. 18:51
ODAKLE MIGRANTI NA PROTESTIMA? I migranti u protestu protiv Vučića ...........Pored većeg broja, uglavnom mladih ljudi, na demonstracijama protiv Aleksandra Vučića u Beogradu učestvovala je i grupa migranata. Kamera reportera „Srbin info“ je pred kraj protesta usnimila grupu od desetak migranata koji su došli uspred Skupštine noseći parolu „Vučiću, puko si“.
Sreda 05.04.2017. 18:51
Jedan od bivših otporaša a sadašnji Kanvasovac, Ivan Marović, najavio je na svom Fejsbuk profilu pojačanje protestantima u Srbiji. Ivan Marović je objavio na Fejsu da dolazi iz Kenije kako bi pomogao omladini koja ovih dana protestvuje protiv Vučića.KANVASOVCI Srđe Popovića su angažovani po celom svetu za primenu takozvanih nenasilih akcija i strategija koje su pre svega u službi obaranja aktuelnih režima po nalogu finansijera KANVASA. Inače, Vikiliks je objavio da Kanvas direktno finansiraju USAID i fondacija NED, koje su ispostave CIA agencije.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online